Пређи на садржај

Јован Исајловић Млађи

С Википедије, слободне енциклопедије
Јован Исајловић Млађи
Датум рођења1803
Место рођењаДаљ

Јован Исаиловић Млађи (Даљ, 1803Стапар, 1885) био је српски сликар. Био је активан почетком и средином деветнаестог века.[1]

Биографија

[уреди | уреди извор]
Јован Исајловић Млађи - Кнез Милан на одру, део колекције Народног музеја Србије, 1839.

Он је унук Јована Исајловића (у изворима се наводи и облик Исаиловића) Старијег који је осликао иконостас Српске православне цркве Светих Петра и Павла у Бијелом Пољу 1783. године.[2] Његов отац Стефан био је обућар.

Исајловић Млађи је 1824. завршио учитељску школу у Сомбору, где је његов стриц Димитрије био професор. Током школовања је започео и сликарску обуку код сомборског мајстора Илије Лончаревића. Три године радио као учитељ у Иригу и уз школски рад помагао је приликом сликања зидних слика у иришкој цркви Светог Теодора Тирона. Он је такође сликао за наручиоце у Иригу, Даљу, Сомбору, Новом Саду, Стапару.

Студирао је сликарство у Бечу на Академији ликовних уметности. Његово религиозно сликарство карактеришу утицаји назаретског покрета. Пре одласка у Беч провео је неко време у Крагујевцу (1833-1835) где је насликао неколико икона и портрета. По повратку из Беча поново је боравио у Кнежевини Србији и 1839. насликао је своје најпознатије дело — Кнеза Милана Обреновића II на одру.

Неко време био је дворски сликар патријарха архиепископа и митрополита карловачког Самуила у Карловачкој митрополији.

Најпознатији је познат по сликарству, фрескопису у српским црквама у Осијеку, Бијелом Пољу, Вуковару, Великом Градишту и другим местима. Такође, његова дела су изложена у Народном музеју у Београду[3] и Музеју Вука и Доситеја.[4]

Његови портрети носе одлике бидермајера.[5]

Насликао је и Срби око гуслара која ја део колекције Матице српске.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Muzej--Beograd, Narodni (1975). Zbornik Narodnog muzeja u Beogradu. 
  2. ^ „Јован ИСАЈЛОВИЋ (Исаиловић) Млађи”. Ердут, Даљ, Борово, Вуковар... (на језику: српски). Приступљено 2024-09-05. 
  3. ^ „Srpsko slikarstvo u 100 slika | Fragmenti kulture”. 
  4. ^ mlađi, Jovan Isailović (2. 10. 2018). „English: Portrait of Mina Karadžić - Jovan Isailović mlađi” — преко Wikimedia Commons. 
  5. ^ „Јован ИСАЈЛОВИЋ (Исаиловић) Млађи”. Ердут, Даљ, Борово, Вуковар... (на језику: српски). Приступљено 2024-09-05.