Јохан Штраус Млађи

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Јохан Штраус
Johann Strauss II.jpg
Јохан Штраус Млађи
Датум рођења(1825-10-25)25. октобар 1825.
Место рођењаБеч
Аустријско царство
Датум смрти3. јун 1899.(1899-06-03) (73 год.)
Место смртиБеч
Аустроугарска
ДелаСлепи миш, Циганин барон, На лепом плавом Дунаву, "Приче из бечке шуме", "Бечка крв", "Гласови пролећа", "Царски валцер".
ПериодРомантизам

Јохан Штраус (нем. Strauss Johann; Беч, 25. октобар 1825Беч, 3. јун 1899) је био аустријски композитор, диригент и виолиниста. Син Јохана Штрауса (старијег) је био прослављени "краљ валцера" и један од главних представника класичне бечке оперете.

Студирао је композицију. Дебитовао је 1844. са својим оркестром у бечком предграђу Heitzingu. Од 1847. приређивао је концертне турнеје по европским земљама, а 1872. и по САД.

Компоновао је 168 валцера, 117 полки и низ четворки, маршева, мазурки, галопа и 16 оперета. Класични бечки валцер уметнички је усавршио и подигао га на ниво концертне оркестарске музике. Својом распеваном и пријемчивом мелодиком његови су валцери освојили свет и остали популарни више од једног века, а нарочито „На лепом плавом Дунаву“, „Приче из Бечке шуме“, „Бечка крв“, „Јутарње новине“, „Пролећни звуци“, „Царски валцер“, „Пицикато-полка“, „Трич-трач полка“.

Класичну бечку оперету Штраус је музички обогатио и довео до врхунца делима „Шишмиш“ и „Барон-циганин“ која су дала путоказ даљем развоју два типа оперете. Велику су популрност стекле и оперете „Једна ноћ у Венецији“ и „Бечка крв“, а написао је и оперету Јабука, чија се радња одиграва у јужној Угарској, у српским крајевима како стоји у либрету, и која описује народне обичаје Срба и прати двојицу племића, Мирка и Васу из Градинца. Отац му је бранио да се бави музиком.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Јохан Штраус Млађи”. Средње школе Едукација. Приступљено 24. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]