Јохан Штраус Млађи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јохан Штраус

Јохан Штраус Млађи
Јохан Штраус Млађи

Информације
Датум рођења (1825-10-25)25. октобар 1825.
Место рођења Беч (Аустријско царство)
Датум смрти 3. јун 1899.(1899-06-03) (73 год.)
Место смрти Беч (Аустроугарска)
Дела
Дела Слепи миш, Циганин барон, На лепом плавом Дунаву, "Приче из бечке шуме", "Бечка крв", "Гласови пролећа", "Царски валцер".
Период Романтизам

Јохан Штраус (нем. Strauss Johann; Беч, 25. октобар 1825Беч, 3. јун 1899) је био аустријски композитор, диригент и виолиниста. Син Јохана Штрауса (старијег) је био прослављени "краљ валцера" и један од главних представника класичне бечке оперете.

Студирао је композицију. Дебитовао је 1844. са својим оркестром у бечком предграђу Heitzingu. Од 1847. приређивао је концертне турнеје по европским земљама, а 1872. и по САД.

Компоновао је 168 валцера, 117 полки и низ четворки, маршева, мазурки, галопа и 16 оперета. Класични бечки валцер уметнички је усавршио и подигао га на ниво концертне оркестарске музике. Својом распеваном и пријемчивом мелодиком његови су валцери освојили свет и остали популарни више од једног века, а нарочито „На лепом плавом Дунаву“, „Приче из Бечке шуме“, „Бечка крв“, „Јутарње новине“, „Пролећни звуци“, „Царски валцер“, „Пицикато-полка“, „Трич-трач полка“.

Класичну бечку оперету Штраус је музички обогатио и довео до врхунца делима „Шишмиш“ и „Барон-циганин“ која су дала путоказ даљем развоју два типа оперете. Велику су популрност стекле и оперете „Једна ноћ у Венецији“ и „Бечка крв“, а написао је и оперету Јабука, чија се радња одиграва у јужној Угарској, у српским крајевима како стоји у либрету, и која описује народне обичаје Срба и прати двојицу племића, Мирка и Васу из Градинца. Отац му је бранио да се бави музиком.

Спољашње везе[уреди]