Алојз Петерле

Из Википедије, слободне енциклопедије
Алојз Петерле

словеначки политичар
словеначки политичар

Биографија
Датум рођења 5. јул 1948.
Место рођења Чужња Вас (Словенија)

Алојз „Лојзе“ Петерле (рођен 5. јула 1948) је словеначки политичар и дипломата. Био је лидер Словеначке хришћанске демократске партије.

Петерле је 1975. дипломирао географију и историју. Каријеру је отпочео у Урбанистичком институту где се бавио просторним планирањем и урбанизмом.

1989. основао је странку СКД - Словенских хришћанских демократа, чији је председник био све до 2000. кад се странка ујединила са СЛС-ом (Словенска људска странка). Петерле се изразито залагао да се СР Словенија одвоји од Југославије и постане самостална.

Након парламентарних избора 1990. Петерле је постао премијер Словеније, а 1991. године проглашава независност Словеније од Југославије. До 1992. је био премијер, а онда на власт долази коалиција на челу са Јанезом Дрновшеком. Од јануара 1993. до октобра 1994. Петерле је био замјеник премијера и министар спољних послова.

1994. године Петерле је дао оставку на своју функцију због сукоба унутар коалиције, односно због тога што је Дрновшек именовао Јожефа Школча, члана своје либерално-демократске странке, за председавајућег парламента, а Петерле је предлагао да председавајући буде из странке хршћанских демократа. Словеначке хришћанске демократе су остале у коалицији, али су се често разилазили у мишљењима. 1996. Петерле је захтевао смену министра спољних послова Зорана Талера који, по Петерлеовом мишљењу, није довољно побољшао и унапредио односе са Италијом. Када је 2000. влада пала, Петерле поновно постаје министар спољних послова, у време док је председник владе био Андреј Бајук, но на том месту је остао само до септембра 2000. односно до поновног доласка Дрновшека на власт.

У изборима за Европски Парламент 2004. године Петерле је испред странке Нова Словенија изабран за заступника. У новембру 2006. године Петерле службено објављује своју кандидатуру за председничке изборе следеће године.

Уз то, Петерле је члан Стиринг комитија (енг. Steering Committee) у Европском парламенту, који има за циљ иницијативу под именом: „Европи дати душу“.

Током 2007. је водио председнички кампању која се завршила неуспешно иако је добио највише гласова после првог круга - 28,5%. У другом кругу је изгубио од левичарског кандидата Данила Тирка. Петерле је освојио око 31,8% гласова, Тирк око 68,2%.[1]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]