Арабијски орикс

С Википедије, слободне енциклопедије

Арабијски орикс
Reem-Lavan001.jpg
Oryx leucoryx
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
O. leucoryx
Биномно име
Oryx leucoryx
(Pallas, 1766)

Арабијски или бели орикс (лат. Oryx leucoryx) је врста антилопе и најмањи је у роду Oryx. Насељава пустиње и степе Арабијског полуострва. Године 1972. изумро је у дивљини и узгајан је само у зоолошким вртовима. Почевши од 1980. полако се реинтродукује у своје природно станиште.

Опис[уреди | уреди извор]

Арабијски орикс је у раменима висок око 1 m, а тежак 70 kg. Углавном је беле боје. Доњи део тела и ноге су смеђи, а поједини делови главе црни. Оба пола имају дугачке и танке прстенасте рогове, што је одлика свих врста орикса. Дугачки су 50—75 cm и благу савијени уназад.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Некада је насељавао читаво Арабијско полуострво и област од Синаја до Ирака. До 1930-их се одржао само у Саудијској Арабији, у пустињама Нефуд и Руб ел Хали. Арабијски принчеви и чиновници у нафтним компанијама, ловили су их уз помоћ великог броја моторних возила и митраљеза, па су доведени на руб опстанка. Последња јединка у дивљини је виђена 1972. године, тако да је врста опстала само у зоолошким вртовима.

Арабијски орикс је поново насељен, прво у Оману, захваљујући зоолошком врту у Сан Дијегу. Тај део оманске пустиње је назван Уточиште арабијског орикса и постао је део светске баштине под заштитом Унеска. Од 450 јединки 1996. године, број је спао само на 65 јединки 2007, а после тога је и даље опадао. Оманска влада је решила да смањи ово уточиште за 90% територије, због експлоатације нафте. Уточиште арабијског орикса је скинуто са листе светске баштине Унеска, као једини такав пример у историји ове организације.

Осим у Оман, врста је реинтродукована у Саудијску Арабију, Израел, Јордан, Уједињене Арапске Емирате, Катар и Бахреин.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ IUCN SSC Antelope Specialist Group (2011). Oryx leucoryx. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 20. 6. 2011.  Database entry includes justification for why this species is listed as Vulnerable.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]