Белоглави орао

Из Википедије, слободне енциклопедије
Белоглави орао
Haliaeetus leucocephalus -Skagit valley-8-2c.jpg
Haliaeetus leucocephalus
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Accipitriformes
Породица: Accipitridae
Род: Haliaeetus
Врста: H. leucocephalus
Биномијална номенклатура
Haliaeetus leucocephalus
(Linnaeus, 1766)
Подврсте

H. l. leucocephalus – јужни белоглави орао
H. l. washingtoniensis – северни белоглави орао

Distribution H. leucocephalus.png
Ареал белоглавог орла

     станарица      лети у време гнежђења      зими у време зимовања      само у пролазу у време сеобе

Синоними

Falco leucocephalus Linnaeus, 1766

Белоглави орао (лат. Haliaeetus leucocephalus) је птица грабљивица из Северне Америке, позната још као национална птица и симбол Сједињених Америчких Држава. Подручје на којима се птица настањује се простире на већи део Канаде и Аљаске, САД и северни део Мексика. Налази се у близини великих вода која су богата храном и високог дрвећа које користи за прављење гнезда. Врста је крајем XX века била на ивици истребљења, али сада има стабилну популацију тако да је уклоњена са листе угрожених врста у Сједињеним Америчким Државама.

Перје одрасле птице је браон боје сем главе и репа који су прекривени белим перјем, док су кљун и ноге светло жути. Реп је средње дуг. Белоглави орао спада у крупне птице. Дужина тела одрасле јединке је 70 - 102 центиметара, распон крила је до 2,44 метара, масе од 2,5 до 7 килограма. Женка је за 25 процената већа од мужјака. Највеће су птице на Аљасци, где крупна женка може да пређе 7,5 кг, и распоном крила од 2,4 метра. Његова исхрана се састоји углавном од рибе. Птица је полно зрела са 4-5 година живота. Животни век птице је у просеку 20 година, али у заробњеништву може да буде и нешто дужи.

Размножавање[уреди]

Белоглави орао прави највеће птичије гнездо у Северној Америци, до 4 метара дубине, 2,5 метара ширине и достиже тежину од 1 тоне. Пар се враћа увек у исто гнездо које надограђује сваке године. Забележено је (на Флориди) гнездо величине 6,1 метара дубоко, 2,9 метара широко и 2,7 тоне тешко.[2] Женка снесе 1 до 3 јаја, на којим неизменично леже. Док је једна птица на јајима друга је у потрази за храном. Јаја су у просеку дуга 73 милиметара и имају обим од 55 милиметара.[3]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. BirdLife International (2012). Haliaeetus leucocephalus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013. 
  2. Erickson, L. (2007). „Bald Eagle, About Bald Eagle Nests”. Journey North. 
  3. Terres John K. (1980). The Audubon Society Encyclopedia of North American Birds. New York, NY: Knopf. стр. 477. ISBN 978-0-394-46651-4. 

Литература[уреди]

  • Terres John K. (1980). The Audubon Society Encyclopedia of North American Birds. New York, NY: Knopf. стр. 477. ISBN 978-0-394-46651-4. 

Спољашње везе[уреди]