Београдска штампарија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Београдска штампарија
Belgrade Four Gospels.jpg
Београдско четворојеванђеље, штампано 1552.
СтатусНеактивна
ОснивачРадиша Дмитровић
Матична држава Османско царство
СедиштеБеоград
Кључни људи
ВласникРадиша Дмитровић

Београдска штампарија је била прва штампарска кућа у Београду, коју је у свом дому основао кнез Радиша Дмитровић. Он је излио штампарска слова, али није стигао да оконча “Београдско четворојеванђеље”, јер је у међувремену преминуо. Након смрти кнеза, његов посао наставио је Тројан Гундулић, становник трговачке колоније Дубровчана у Београду.[1] Гундулић је преселио штампарију у своју кућу у делу београда званом Зерек, у близини Бајракли џамије, на месту данашње Господар-Јевремове улуце. Прва и једина књига под покриљем Београдске штампарије, изашла је 4. августа 1552. године, на ћирилично писмо. Гундулић је књиге продавао лично у Београду, међутим посао штампања није био профитабилан, па је он убрзо престао са тим.[2] Након што је Тројан Гундулић престао са послом, јеромонах Мандарије преселио је штампарију из Београда у манастир Мршкина црква, где је штампао и дорађивао књигу. Ова књига била је и остала једина штампана у Београдској штампарији, јер се штампање наставило тек са обнављањем српске државности у 19. веку, у Кнежевини Србији 1831. године. Београд био једини град на Балканском полуострву који је у 16. веку имао штампарију у којој су стваране књиге на српскословенском језику. [3][4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Plavšić, Lazar (1959). Srpske štamparije: od kraja XV do sredine XIX veka. Udruženje grafičkih preduzeća Jugoslavije. стр. 144. 
  2. ^ Beogradu, Univerzitet u (1954). Beograd kroz vekove: Ciklus predavanja, održan na Kolarčevom narodnom univerzitetu. Kolarčev narodni univerzitet. стр. 49. 
  3. ^ Jovanović, Živorad P. (1964). Iz starog Beograda. "Turistička štampa". стр. 97. 
  4. ^ Godis̆njak grada Beograda. Beogradske novine. 1957. стр. 381. 

Литература[уреди | уреди извор]