Бојан Адамич

Из Википедије, слободне енциклопедије
Бојан Адамич

Бојан Адамич
Бојан Адамич

Информације
Датум рођења 9. август 1912.
Место рођења Рибница (Аустроугарска)
Датум смрти 3. новембар 1995.
Место смрти Љубљана (Словенија)
Дела

Бојан Адамич (Рибница, 9. август 1912Љубљана, 3. новембар 1995) је био словеначки композитор и диригент.

На средњој музичкој школи у Љубљани учио је оргуље и трубу, а на Музичкој академији дипломирао 1941. клавир. Након ослобођења основао је Плесни оркестар Радио-Љубљана. Низ година био је диригент, композитор и аранжер плесног оркестра РТВ-Љубљана. Од 1961 до 1966. стални је гост-диригент великог оркестра Дома ЈНА у Београду. и других фестивалских оркестара широм Југославије, а наступао је и снимао у многим европским земљама и Јужној Америци. Сматра се доајеном југословенске забавне музике.

У средишту Адамичевих стваралачких замисли су забавна, филмска и сценска музика, а мање џез. Нарочито је био плодан на подручју филмске музике. Компоновао је музику за неколико стотина домаћих и страних филмова (енглеских, америчких, француских, финских, мађарских, немачких, норвешких, шведских и италијанских).

Његовој музици својствена је изворна тематика и инструментација која се, стваралачки преобликована, ослања на фолклорне елементе. За своје радове примио је многа признања: „златне арене“ за филмску музику, савезне награде за филмску музику, и награде Југословенске ЈРТ за сценску музику, Прешернову награду 1979. и награду „Виктор“ за животно дело 1993.

Од 1976 је био председник Друштва словенских складатеља.

Музика за филмове[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]