Бојан Адамич

С Википедије, слободне енциклопедије
Бојан Адамич
Бојан Адамич
Лични подаци
Датум рођења(1912-08-09)9. август 1912.
Место рођењаРибница, Аустроугарска
Датум смрти3. новембар 1995.(1995-11-03) (83 год.)
Место смртиЉубљана, Словенија

Бојан Адамич (Рибница, 9. август 1912Љубљана, 3. новембар 1995) био је словеначки композитор и диригент.

На средњој музичкој школи у Љубљани учио је оргуље и трубу, а на Музичкој академији дипломирао 1941. клавир. Након ослобођења основао је Плесни оркестар Радио-Љубљана. Низ година био је диригент, композитор и аранжер плесног оркестра РТВ-Љубљана. Од 1961 до 1966. стални је гост-диригент великог оркестра Дома ЈНА у Београду. и других фестивалских оркестара широм Југославије, а наступао је и снимао у многим европским земљама и Јужној Америци. Сматра се доајеном југословенске забавне музике.

У средишту Адамичевих стваралачких замисли су забавна, филмска и сценска музика, а мање џез. Нарочито је био плодан на подручју филмске музике. Компоновао је музику за неколико стотина домаћих и страних филмова (енглеских, америчких, француских, финских, мађарских, немачких, норвешких, шведских и италијанских).

Његовој музици својствена је изворна тематика и инструментација која се, стваралачки преобликована, ослања на фолклорне елементе. За своје радове примио је многа признања: „златне арене“ за филмску музику, савезне награде за филмску музику, и награде Југословенске ЈРТ за сценску музику, Прешернову награду 1979. и награду „Виктор“ за животно дело 1993.

Од 1976 је био председник Друштва словенских складатеља.

Музика за филмове[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]