Буклија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Плоска

Плоска, буклија или чутура је посебно израђена флаша за ракију. Има посебну намену и посебно место у домаћинству. При објављивању свадбе се позива управо буклијом[1]. Напуни се ракијом, окити цвећем и свадбарским пешкирима и позивар креће од куће до куће да позива родбину, комшије и пријатеље на свадбу. Позивар носи буклију, али ретко иде сам. При доласку у дом домаћин га сачека и онда се размењују здравице, огласи весеље и позове на славље. Домаћин попије из буклије, наздрави и тако одговара потврдно на позив. Буклија се допуни ракијом и позивар иде даље.

У неким крајевима је буклија била чутура коју су коњаници носили обешену о ремен преко рамена, а у којој је могла бити ракија, али и вода или вино (Бора Станковић, Нечиста крв).

Плоска је један од традиционалних симбола, детаља културе, који се везују за српски народ[тражи се извор], међутим има је и код Хрвата[2].

Израда[уреди]

Плоска се састоји из балона за ракију окованог месинганим обручем и грљка. Балон који је уједно и најважнији део плоске, израђен је из три дела:дрвеног прстена око кога су месингани обручеви и два дна изрезбарена различитим мотивима. У унутрашњости балона се не налази стаклена (нити било каква друга) боца, јер су поменути делови састављени посебном техником сушења дрвета (свака плоска се суши најмање једну годину), без употребе лепка или неког другог фиксатива.

Са обе стране су национални и верски мотиви (светитељи, грб) али и другачији мотиви, као што су сеоски и пољопривредни, или шаре а неретко се и име власника нађе на одређеном делу плоске.

Симбол Српства[уреди]

Плоска се данас сматра једним од симбола српске културе и у новије време представља познат сувенир из Србије.[3]

Галерија[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Сватовски часници О обичају позивања на свадбу
  2. ^ Рјечник локализама Живот и обичаји у Имотској крајини, Силвестар Кутлеша, 1993, Матица хрватска, Загреб
  3. ^ Сувенири Србије | Сувенир Српска шљива, пљоска

Спољашње везе[уреди]

  • Сајт о Плоски
  • Златна буклија, награда на фестивалу етно-филма у Великој Плани