Википедија:Предлози за изабране слике

С Википедије, слободне енциклопедије
Предлози за изабране слике

На овој страници постављају се предлози за слике које ће се појавити на Главној страни Википедије на српском језику. Пре него што предложите неку слику, погледајте правила о појављивању слика на Главној страни. Слике могу предложити сви корисници који имају отворен налог на Википедији. Правило је да један корисник може предложити највише ОСАМ слика за дати месец, уз одређене изузетке који су дефинисани у правилима.

Процедура

Процес бирања изабраних слика обухвата две фазе:

 • Фазу предлагања
 • Фазу усаглашавања

Фаза предлагања

 1. Ова фаза траје од 1. до 8. у месецу и током ње корисници могу предлагати изабране слике за следећи месец;
 2. Важи ограничење од ОСАМ слика по кориснику;
 3. Опис слике је обавезан и без њега ваш предлог неће бити важећи;
 4. Слике се предлажу по категоријама, пронађите категорију којој припада слика или слике које желите да предложите и упишите следеће:
=== Предлог корисника {{Корисник|Ваше корисничко име}} ===
[[Датотека:Слика 1|опис слике]]
[[Датотека:Слика 2|опис слике]]...
:'''Коментари'''
<!-- ... Ваш коментар ... -->

Фаза усаглашавања

 1. Ова фаза траје од 9. до 15. у месецу;
 2. Ако је током фазе предлагања предложено тачно онолико слика колико се и бира и ако нема противљења корисника, ова фаза изостаје;
 3. Ако је предложено више слика него што се бира, приступа се усаглашавању и (евентуалном) гласању;
 4. Ако је предложено мање слика него што се бира, током ове фазе се могу предложити додатне слике, више НЕ ВАЖИ правило од осам слика по кориснику.


НАПОМЕНА: Избор изабраних слика за јул почиње 1. јуна 2021.

Јул (31)[уреди | уреди извор]

Статистика[уреди | уреди извор]

Имамо 27 предложених слика у 6 категорија.

Категорије према броју предложених слика:

 • Живи свет: 5
 • Људи и људске активности: 2
 • Уметничка дела (сликарство, вајарство, архитектура…): 5
 • Природа, природне појаве, насеља, панораме: 5
 • Историја, споменици, верски објекти, грађевине од историјског значаја: 5
 • Слободна категорија: 5

Списак корисника према броју предложених слика:

Живи свет (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Вилин коњиц је врста вилинског коњица из породице Libellulidae, а уједно и једна од најчешћих врста вилинских коњица у Европи. Libellula depressa насељава западни палеарктик и широко је распрострањена у Европи. Њена бројност опада на истоку до централне Азије. Ова врста је уобичајена и распрострањена у већини европских земаља, али није забележена на територији Ирске.
Лењивци су подред реда крезубице (Pilosa), у коме се налазе заједно са подредом мравоједи (Vermilingua). Лењивци су сисари познати по свом успореном кретању и по томе што проводе највећи део свог живота висећи наглавачке на дрвећу тропских кишних шума Јужне и Централне Америке. Данас постоји шест живућих врста лењиваца, а то су патуљасти тропрсти лењивац, смеђогрли тропрсти лењивац, тропрсти лењивац, гривасти тропрсти лењивац, Хофманов двопрсти лењивац и Линеов двопрсти лењивац. Ове врсте су груписане у две породице: двопрсти лењивци и тропрсти лењивци. Упркос овог традиционалног именовања, сви лењивци заправо имају три прста на ногама, ипак разлика постоји у броју прстију на рукама, двопрсти лењивци имају по два прста, док их тропрсти имају три.
Двогрба камила је врста камиле са централноазијских степа и пустиња. Од друге врсте камила, једногрбе камиле разликује се у томе да има две грбе. Научно име је добила по Бактрији, античкој држави, која је постојала на тлу централне Азије. Први пут су представљене западу за време трговања на Путу свиле, када су арапски трговачки каравани допрли до Византије. На свету живи око 2 милиона бактријских камила, од којих су скоро све домаће животиње. У дивљини их има мање од хиљаду, у Монголији и северозападној Кини.
Маче старо шест недеља. Мачке су породица сисара из реда звери, која обухвата 41 савремену врсту. Поједине врсте су веома познате као изванредни предатори (тигар, пума, рис, лав), а у ову фамилију спада и доместификована врста мачка, чест кућни љубимац. Већина врста из фамилије мачака је изгледом (хабитусом) веома слична домаћој мачки. Природни ареал фамилије мачака обухвата Стари свет и Америке. Накнадно су, људском активношћу, мачке проширене и на територију Аустралије и Океаније.
Младунче кенгура, снимљено на Тасманији у Аустралији. Кенгур је род торбара из породице кенгура и валабија. У општој употреби, назив се користи да се опишу највеће врсте из ове породице: црвени, антилопски и источни и западни сиви кенгур из рода Macropus. Породица такође укључује и мање врсте, као што су валабији и кенгури пењачи (живе на дрвећу), укупно око 63 врста ових торбара. Кенгури су ендемски род јер живе само у Аустралији, док мањи макроподи живе у Аустралији и Новој Гвинеји.

Људи и људске активности (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Vilena66 (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Фармери код језера Инле, Мијанмар
Фотографија Јапанке која носи црвену јукату са кишобраном од уљаног папира, у калдрмисаној и живописној пешачкој улици у Кјоту, Јапан

Уметничка дела (сликарство, вајарство, архитектура…) (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Џон Аткинсон Гримшо, Бор Лејн, Лидс (1881)
Уље на платну Антона Ромакоа, Принц Еуген Савојски у бици код Сенте настало је између 1880. и 1882. године. Налази се у Бечу, у галерији Белведере.

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Влахо Буковац - Жена у ружичастој хаљини, 1882.
Стеван Алексић - Голгота, 1921.

Природа, природне појаве, насеља, панораме (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Околина градића Бајлштајн у пролеће у Немачкој.
Залазак сунца на пешчаној плажи у јужном Бангладешу
Осликана колиба у Залипју, селу у пољској области Војводство малопољско. Село је познато по кућама осликаним декоративним мотивима.
Катедрала у италијанском граду Кремони, седишту истоименог округа.
Вилсонс Пром национални парк у Аустралији.

Историја, споменици, верски објекти, грађевине од историјског значаја (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Зграда Капитола у Денверу. Денвер је главни, највећи и најнасељенији град у америчкој савезној држави Колорадо. Стациониран је у долини Јужне ријеке Плат, једне од двије ријеке Плат, на сјеверној страни Великих планина, источно од фронталног ланца Стјеновитих планина. На попису становништва 2010. у граду је живјело 600.158 становника.

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Арача је рушевина средњовековне романичке цркве које се налази између Новог Бечеја и Новог Милошева. Арача је изграђена око 1230. године на темељима старије цркве из 11. века. Опљачкана је и уништена 1280, а обновљена 1370. године по налогу краљице Јелисавете Котроманић Анжујске. У тој обнови додат је готски торањ, чији остаци постоје и данас. Године 1551, Турци Османлије су спалили цркву и од тада није обновљена.

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Народни музеј у Вроцлаву, Пољска, подигнут крајем 19. века. Садржи једну од већих колекција савремене уметности у земљи.
Опера и балет у Јекатеринбургу, споменик културе Руске федерације.

Слободна категорија (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Vilena66 (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Пиво је треће по реду најпопуларније пиће на свету. Према мишљењу неких научника, пиво је утицало на прекид номадског живота људи. Открићем пива, било је потребно да се гаји жито, што не би било могуће уз непрекидне сеобе. Ови догађаји се везују за саме почетке људске врсте.

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Миш је спољашњи уређај за унос података рачунара, један од саставних делова данашњег стоног рачунара и функција му је да се помоћу њега помера курсор на екрану монитора. Рачунарски миш је осмислио Даглас Енгелбарт 1960-их година 20. века. Фирма Епл је 1984. године представила миша у склопу свог рачунара. Тадашњи миш је имао само један тастер и везао се преко, за то посебно направљеног, серијског порта. Механизам који је омогућавао рад је био електромеханички. До 2000. године је овај механизам у потпуности и без измена задржан. Већ 2000. године се појављује нов тип механизма који се заснивао на оптици.

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Ватромет поводом почетка музичког фестивала Егзит 2015. године. Егзит се одржава једном годишње на Петроварадинској тврђави у Новом Саду, почевши од 2001. године. Нулти Егзит је био 2000. године код Филозофског факултета у Новом Саду.[а]

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Степениште у Кући научника израђено у дуборезу крајем 19. вијека, Лавов, Украјина.
Део ретроспективне изложбе Марине Абрамовић у Београду у Музеју савремене уметности 2019. године.

Коментари[уреди | уреди извор]

Распоред слика за ЈУН 2021
уторак, 1. 6. среда, 2. 6. четвртак, 3. 6. петак, 4. 6. субота, 5. 6. недеља, 6. 6. понедељак, 7. 6.
Two water buffaloes bathing at sunset.jpg Acrobats in Budapest Street.jpg Duomo vecchio cupola transetto destro Brescia.jpg Spodnja Trenta suspension bridge Soca 06052006 42.jpg Manastir Žiča (by Pudelek).JPG 004 2015 06 07 Kurven und Spiralen.jpg 2010-04-29-tulpen-by-RalfR-01.jpg
уторак, 8. 6. среда, 9. 6. четвртак, 10. 6. петак, 11. 6. субота, 12. 6. недеља, 13. 6. понедељак, 14. 6.
Theyyam of Kerala 3.jpg Accademia - Giambattista tiepolo - Esaltazione della croce, 1740-45 ca.jpg Snowstorm near Ogoy island.jpg Jesus in Clouds by Sunset 2.jpg Pina Colada at Aruba.jpg BEN Bengalian kitten (4492540155).jpg Sumadija.jpg
уторак, 15. 6. среда, 16. 6. четвртак, 17. 6. петак, 18. 6. субота, 19. 6. недеља, 20. 6. понедељак, 21. 6.
The Gallery of Matica Srpska permanent exhibition20.jpg Mountaint Dinara and the old road near Polača.jpg Casque orné 4ème siècle Musée Novi Sad Colisée Rome Italie.jpg Spalding Basketball.jpg Hou Yifan (29762728494) (cropped).jpg Squirrel by mareckr.jpg Fliegenpilz (Amanita muscaria) -20191027-RM-113119.jpg
уторак, 22. 6. среда, 23. 6. четвртак, 24. 6. петак, 25. 6. субота, 26. 6. недеља, 27. 6. понедељак, 28. 6.
Ignjat Job - Masline, 1935.jpg Šarena Jezera near Knin.jpg Ravenel Bridge at night from Mt Pleasant (cropped).jpg Noix FR 2014.jpg Kneza Miloša, 1930s.jpg Lobo marino (Zalophus californianus wollebaeki), Punta Pitt, isla de San Cristóbal, islas Galápagos, Ecuador, 2015-07-24, DD 12.JPG Margaret Hamilton - restoration.jpg
субота, 29. 6. недеља, 30. 6.
Nadežda Petrović - Put kroz jelovu šumu, 1901.jpg Lake Vlasina, Serbia,.jpg

Напомене[уреди | уреди извор]

 1. ^ Одговарајуће за 8. јул, почетак Егзита 2021.