Википедија:Предлози за изабране слике

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Сјајни чланци Добри чланци Изабрани спискови 1000 чланака 10.000 чланака Потребни чланци Радионица
Гласање за сјајне чланке Гласање за добре чланке Гласање за спискове Чланци за брисање Изабране слике Сређивање чланака
Предлози за изабране слике

На овој страници постављају се предлози за слике које ће се појавити на Главној страни Википедије на српском језику. Пре него што предложите неку слику, погледајте правила о појављивању слика на Главној страни. Слике могу предложити сви корисници који имају отворен налог на Википедији. Правило је да један корисник може предложити највише ОСАМ слика за дати месец, уз одређене изузетке који су дефинисани у правилима.

Процедура

Процес бирања изабраних слика обухвата две фазе:

 • Фазу предлагања
 • Фазу усаглашавања

Фаза предлагања

 1. Ова фаза траје од 1. до 8. у месецу и током ње корисници могу предлагати изабране слике за следећи месец;
 2. Важи ограничење од ОСАМ слика по кориснику;
 3. Опис слике је обавезан и без њега ваш предлог неће бити важећи;
 4. Слике се предлажу по категоријама, пронађите категорију којој припада слика или слике које желите да предложите и упишите следеће:
=== Предлог корисника {{Корисник|Ваше корисничко име}} ===
[[Датотека:Слика 1|опис слике]]
[[Датотека:Слика 2|опис слике]]...
:'''Коментари'''
<!-- ... Ваш коментар ... -->

Фаза усаглашавања

 1. Ова фаза траје од 9. до 15. у месецу;
 2. Ако је током фазе предлагања предложено тачно онолико слика колико се и бира и ако нема противљења корисника, ова фаза изостаје;
 3. Ако је предложено више слика него што се бира, приступа се усаглашавању и (евентуалном) гласању;
 4. Ако је предложено мање слика него што се бира, током ове фазе се могу предложити додатне слике, више НЕ ВАЖИ правило од осам слика по кориснику.


НАПОМЕНА: Избор изабраних слика за април почиње 1. марта 2021.

Април (30)[уреди | уреди извор]

Статистика[уреди | уреди извор]

Имамо 17 предложених слика у 6 категорија.

Категорије према броју предложених слика:

 • Живи свет: 2
 • Људи и људске активности: 3
 • Уметничка дела (сликарство, вајарство, архитектура…): 4
 • Природа, природне појаве, насеља, панораме: 1
 • Историја, споменици, верски објекти, грађевине од историјског значаја: 5
 • Слободна категорија: 2

Списак корисника према броју предложених слика:

Живи свет (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Рис је род животиња из породице мачака. Одрасли рисови су тешки од 15 до 30 килограма. Обични рис је знатно већи од осталих врста рисова, а пиринејски (иберијски) је знатно мањи од осталих. Рисови су мачке средње величине, дугих ногу и великих ушију са чуперцима на врховима и кратким репом. Све врсте рисова имају мање или више изражену „браду“, тј. длаке испод браде које подсјећају на браду или машну. Боја тијела је од свијетло-смеђе до сиве, а повремено имају тамносмеђе пјеге, нарочито на ногама.
Коприва или велика коприва, жара, пасја купина, коприва обична (лат. Urtica dioica), је вишегодишња, зељаста, једнодома или дводома биљка из фамилије коприве (Urticaceae). Корен је жиличаст. Стабло је усправно, четвртасто, дужине око 1.5 м. Листови су издужено јајасти, тестерасто назубљени и храпави. Смештени су на дршкама. Биљка је прекривена маљама и дводома. Цвет је двополан, зелено-жуте боје, малих димензија, груписан у висеће цвасти. Цвета од јула до септембра. Семе је врло ситно али бројно, и има велики потенцијал клијања и преживљавања неповољних услова.

Људи и људске активности (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Краљ Милан Обреновић са породицом.
Фотографија Ане Караџић и Вука Караџића
Портрет Бранислава Петронијевића, свестраног српског научника, филозофа и двоустрког кандидата за Нобелову награду за књижевност.

Уметничка дела (сликарство, вајарство, архитектура…) (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Đura Jakšić - Knez Mihailo na odru, 1868‒1869, deo kolekcije Narodnog muzeja

Предлог корисника Ванилица (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Летње поподне у викендици под Авалом, уље на платну, 60 x 80цм, 2016-2017. Аутор Слободанка Ракић Шефер
Београд у прохујалим временима акрил уље 2010.год 80 x 60. Аутор Ненад Станковић

Природа, природне појаве, насеља, панораме (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Прашка улица у Либерецу, граду у Чешкој Републици. Либерец је шести по величини град у Чешкој и главни је град Либеречког краја, у оквиру којег је седиште засебног округа Либерец. Некада је био познат по веома развијеној текстилној индустрији, па и данас носи надимак „чешки Манчестер”.

Историја, споменици, верски објекти, грађевине од историјског значаја (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Серија фотографија под називом „Хиландар - неочекивано путовање” је покушај да се сакрални објекти представе у другачијем светлу од оног на које смо навикнути. Манастир Хиландар и његово непосредно окружење представљени су као део сценографије за популарне филмске спектакле епске фантастике.
Споменик Стефану Немањи је дело руског скулптора Александра Јулијановича Рукавишњикова, члана Руске академије уметности, посвећено великом жупану Стефану Немањи, родоначелнику српске средњовековне династије Немањића. Споменик је постављен на Савском тргу у Београду, односно на почетку Немањине улице, испред некадашње зграде Главне железничке станице, у коју треба да буде усељен Историјски музеј Србије. Откривање споменика је обављено за Савиндан, 27. јануара 2021. године уз присуство политичког руководства Републике Србије и Српске.

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Слика Саве Стојкова из 2000. која приказује Споменик краљу Александру у Сомбору који је био једна од три од коњаничке статуе у Србији. Споменик су 1947. исекли и претопили припадници комунистичких снага.
Манастир Ђунис са црквом Покрова Пресвете Богородице, основан 1898, је женски манастир Српске православне цркве у Епархији нишкој.
Акварел Николаја Краснова за зграду Архива Србије, 1925.

Слободна категорија (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Рено 4 је француски аутомобил и један од најпопуларнијих и најпродаванијих аутомобила у свету. Производио се од 1961. до 1993. године у 17 земаља, а од 1974. до 1992. и у СФР Југославији, у фабрици ИМВ у Новом Месту.
Бризгалица, колоквијално шприц или шприца (искварено од нем. Spritze) једноставна је пумпа која се састоји од клипа који је чврсто склопљен у ситну цев. Клип може да се повуче и притисне у оквиру цилиндричне цеви (званој барел), дозвољавајући тако бризгалици да прими и потисне течност или гас кроз отвор на крају цевчице. Завршетак цевчице са отвором може бити опремљен поткожном иглом, распрскивачем или у виду цеви, да помогне да се усмери проток у и изван барела. Бризгалице се често користе приликом давања инјекција, интравенској апликацији лекова, примени супстанци као што су лепак или лубрикант, као и у премеравању течности.

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Зграда фабрике Прва петолетка и улазна капија. Фабрика је почела са радом 23. марта 1949. године у склопу Првог петогодишњег плана у Југославији са циљем да се убрза послератна обнова и индустријализација земље.

Коментари[уреди | уреди извор]

Rаспоред слика за МАРТ 2021
понедељак, 1. 3. уторак, 2. 3. среда, 3. 3. четвртак, 4. 3. петак, 5. 3. субота, 6. 3. недеља, 7. 3.
Suricata suricatta - Maroparque 02.jpg Leonardo da Vinci or Boltraffio (attrib) Salvator Mundi circa 1500.jpg Santorin (GR), Fira, Caldera -- 2017 -- 2608.jpg Spomenik otpora i pobede u Kraljevu, detalj.jpg Zastava-model-101-on-display-in-a-car-dealership-391765946774.jpg Black-backed jackal (Canis mesomelas mesomelas).jpg Novak Djokovic (16652425289).jpg
понедељак, 8. 3. уторак, 9. 3. среда, 10. 3. четвртак, 11. 3. петак, 12. 3. субота, 13. 3. недеља, 14. 3.
Life around jungle.jpg Plesaci2.JPG Saint Joseph Church (Monroeville, Ohio) - stained-glass, detail of St. Michael.jpg Château de Malmaison - Salle de billard 001.jpg Lion's mane jellyfish in Gullmarn fjord at Sämstad 3.jpg Craftmen at work, bamboo basket weaving and textile mobile sculptures, in Heuan Chan heritage house, Luang Prabang, Laos.jpg Echinopsis unidentified.jpg
понедељак, 15. 3. уторак, 16. 3. среда, 17. 3. четвртак, 18. 3. петак, 19. 3. субота, 20. 3. недеља, 21. 3.
DFC Sete v FNC Douai Coupe de la Ligue 2014 t140138.jpg Vera Nikolić 1972.jpg Baby Hamster - 2 Weeks Old.jpg Đura Jakšić - Probni otisak novčanice od 5 dinara Glavne državne blagajne Knjaževine Srbije 1876 (prednja strana).jpg Detailaufnahme Weihnachtsstern - groß.jpg Vincent van Gogh - Almond blossom - Google Art Project.jpg Municipal Market of São Paulo city.jpg
понедељак, 22. 3. уторак, 23. 3. среда, 24. 3. четвртак, 25. 3. петак, 26. 3. субота, 27. 3. недеља, 28. 3.
Ratargul 785.jpg Tian Tan Buddha by Beria.jpg Icy shores of Lake Michigan.jpg Equisetum pratense Luc Viatour.jpg Kissing Prairie dog edit 3.jpg Demonstracije u Beogradu 27. marta 1941.jpg Štap Sv Save iz manastira Sveta Trojica - Pljevlja.png
понедељак, 29. 3. уторак, 30. 3. среда, 31. 3.
Izolda.jpg Wroclaw- Ratusz, wieza.jpg Sake Hachimangu.jpg

Напомене[уреди | уреди извор]