Википедија:Предлози за изабране слике

С Википедије, слободне енциклопедије
Предлози за изабране слике

На овој страници постављају се предлози за слике које ће се појавити на Главној страни Википедије на српском језику. Пре него што предложите неку слику, погледајте правила о појављивању слика на Главној страни. Слике могу предложити сви корисници који имају отворен налог на Википедији. Правило је да један корисник може предложити највише ОСАМ слика за дати месец, уз одређене изузетке који су дефинисани у правилима.

Процедура

Процес бирања изабраних слика обухвата две фазе:

 • Фазу предлагања
 • Фазу усаглашавања

Фаза предлагања

 1. Ова фаза траје од 1. до 8. у месецу и током ње корисници могу предлагати изабране слике за следећи месец;
 2. Важи ограничење од ОСАМ слика по кориснику;
 3. Опис слике је обавезан и без њега ваш предлог неће бити важећи;
 4. Слике се предлажу по категоријама, пронађите категорију којој припада слика или слике које желите да предложите и упишите следеће:
=== Предлог корисника {{Корисник|Ваше корисничко име}} ===
[[Датотека:Слика 1|опис слике]]
[[Датотека:Слика 2|опис слике]]...
:'''Коментари'''
<!-- ... Ваш коментар ... -->

Фаза усаглашавања

 1. Ова фаза траје од 9. до 15. у месецу;
 2. Ако је током фазе предлагања предложено тачно онолико слика колико се и бира и ако нема противљења корисника, ова фаза изостаје;
 3. Ако је предложено више слика него што се бира, приступа се усаглашавању и (евентуалном) гласању;
 4. Ако је предложено мање слика него што се бира, током ове фазе се могу предложити додатне слике, више НЕ ВАЖИ правило од осам слика по кориснику.


НАПОМЕНА: Избор изабраних слика за децембар почиње 1. новембра 2021.

Новембар (30)[уреди | уреди извор]

Статистика[уреди | уреди извор]

Имамо 30 предложених слика у 6 категорија.

Категорије према броју предложених слика:

 • Живи свет: 5
 • Људи и људске активности: 5
 • Уметничка дела (сликарство, вајарство, архитектура…): 5
 • Природа, природне појаве, насеља, панораме: 5
 • Историја, споменици, верски објекти, грађевине од историјског значаја: 4
 • Слободна категорија: 5

Списак корисника према броју предложених слика:

Живи свет (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Лемур је сисар који припада реду примата с издуженом њушком и крупним очима које су смештене са стране. Њихов нокат на другом прсту задњих ногу је у облику канџе док су сви остали равни. Сви лемури се спретно пужу и веру по дрвећу, па су зато и названи верачи. Пошто не живе дуго када су затворени, не могу се наћи често по зоолошким вртовима. Хране се воћем, инсектима, а понекад и ситним птицама и гмизавцима. Поред човека, највећи непријатељи су им орлови. Ове ноћне животиње живе у прашумама Мадагаскара, Африци и понегде у Азији, иако су се неки прилагодили отворенијим и сушним западним деловима острва. Некада су живели и у Европи и Америци, где су пронађени њихови фосилни остаци. Од свих других анропоидних или човеколиких мајмуна, лемур се разликује по томе што има издужено лице лисичјег изгледа и издужену канџу уместо нокта на другом ножном прсту.
Мачка, такође звана и домаћа мачка или кућна мачка (лат. Felis catus), мали је месождер, врста сисара из рода Felis. Верује се да је њен предак била афричка дивља мачка (Felis silvestris lybica). Мачке живе у блиској вези са људима најмање 9.500 година. Наука која проучава мачке се зове фелинологија. Постоји много различитих раса мачака, од којих су неке безрепе или бездлаке, као резултат мутација и има их у различитим бојама. Оне су вешти грабљивци и познато је да за исхрану лове преко 1.000 различитих врста животиња.
Зебра је животиња која припада породици Equidae (породици коња) и која живи у централној и јужној Африци. Име зебра потиче из периода око 1600. године. Оно је изведено из италијанског, шпанског или португалског језика. Њено порекло може лежати у латинској речи equiferus што значи „дивљи коњ”; од equus („коњ“) и ferus („дивљи, неукроћени”). Постоје индикације да је Equiferus ушао у португалски као ezebro или zebro, што је првобитно било име за мистериозног (могуће дивљег) копитара у дивљини Пиринејског полуострва током средњег века. У античка времена Грци и Римљани су зебру називали hippotigris („коњски тигар”).
Вук, познат и као сиви вук, врста је из рода Canis која живи у дивљини и удаљеним подручјима Евроазије и Сјеверне Америке. Највећи је постојећи члан своје породице, са просјечном тежином мужјака од 40 kg и женки 35,5—37,7 kg. Разликује се од осталих врста рода Canis по мање истакнутим особинама, нарочито на ушима и њушци. Зимско крзно је дуго и густо и претежно шарено сиве боје, иако се јавља скоро потпуно бијело, црвено и смеђе до црно крзно. Врсте сисара свијета (3. издање, 2005), стандардни референтни рад из зоологије, признаје 38 подврста вука.

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Лептир из породице шаренаца на цвету различка.

Људи и људске активности (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Јован Ђорђевић је био српски књижевник, оснивач Српског народног позоришта, творац текста химне Боже правде. Рођен је у Сенти, 25. новембра 1826. године, а преминуо у Београду, 22. априла 1900.[а]
Детаљ са трке Париског маратона 2014. године.

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Мачевање у ширем смислу означава борилачку вештину у којом се два противника боре хладним оружјем (мачем, сабљом, ножем) које држе у руци те њиме покушавају убости или сасећи противника. У ужем смислу, мачевање се користи као назив спорта у којем се два такмичара боре прописаним оружјем и заштићени су одговарајућом заштитном опремом.
Ковач је занатлија специјализован за обраду гвоздених металних предмета као ‎што су капије од кованог гвожђа, разне решетке, намештај, ‎скулптуре, оружје, украсни и сакрални предмети, кухињски прибор и алат. ‎Уопштено говорећи, ковачи се не баве обрадом метала који нису гвожђе, као што ‎су калај, бронза, бакар и слично. Њиховом обрадом се баве само уско ‎специјализоване занатлије. У почетку, ковачи готово да нису правили декоративне ‎предмете (због релативно брзог рђања гвожђа). Проналаском нерђајућег челика то ‎се веома изменило.

Уметничка дела (сликарство, вајарство, архитектура…) (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Хуан Грис - Виолина, уље на платну, 1913.

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Шпиро Боцарић - Човјек са магарцем. Боцарић је углавном сликао портрете и пејзаже. Убијен је од стране Усташа током Геноцида над Србима у Другом свјетском рату.
Шпиро Боцарић - Српске сељанке. Боцарић је углавном сликао портрете и пејзаже. Убијен је од стране Усташа током Геноцида над Србима у Другом свјетском рату
Малиша Глишић - Предео из Италије, део колекције Народног музеја, 1912.

Природа, природне појаве, насеља, панораме (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Делиблатска пешчара је јединствена пешчара у Европи, а налази се у југоисточном делу српске покрајине Војводине, у јужном Банату. Ова пространа област површине од око 300 km², чије су главне пешчане масе елипсоидног облика окружене плодним лесним пољоприврдним површинама, протеже се између Дунава и југозападних падина Карпата. Овај споменик историје природе Панонске низије једно је од ретких прибежишта за многе специфичне врсте флоре и фауне, које у европским и светским размерама представљају природне реткости.
Водопад Кравица, често погрешно називан Кравице, представља велики бигарни водопад на реци Требижат. Налази се 10 km јужно од Љубушког и 40 km јужно од Мостара. Његова висина износи око 25 метара, док је пречник језера у његовом подножју 120 метара. Кравица представља популарно излетиште и пливалиште и, током лета, често је посећен од стране туриста из Мостара, Међугорја и Дубровника. У близини водопада се налази и мали кафић, као и простори за пикник и камповање.

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Силуете дрвећа недалеко од места Бад Рапенау у немачкој покрајини Баден-Виртемберг.
Дунав за време високог водостаја у близини места Ковиљ.
Зраци сунца снимљени кроз маглу и дрвеће у швајцарском кантону Цуг.

Историја, споменици, верски објекти, грађевине од историјског значаја (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Замак Џонстон је неоготички замак у округу Вексфорд у Ирској. Данашња грађевина саграђена је током 19. века на темељима замка с краја 12. века.
Победник је тријумфалног споменик који је подигнут 1928. на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта. Споменик чине бронзана мушка фигура са соколом у левој руци и спуштеним мачем у десној, на глави мушкарца налази се кече које представља српску народну ношњу старосрбијанске-торлачке регије. Рад је вајара Ивана Мештровића, као и постамент који је конципиран у виду дорског стуба са канелурама на високој кубичној бази, је ауторско дело архитекте Петра Бајаловића.
Зграда Народног позоришта у Београду саграђена је 1869. године према пројекту архитекте Александра Бугарског. У договору са Државним саветом 12. марта 1868. кнез Михаило је одлучио да се позоришна зграда подигне на државном земљишту код Стамбол капије. Посебна симболика одабира локације за њено подизање додатно је наглашена уграђивањем делова порушене Стамбол капије у темеље позоришног здања.

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Зграда амбасаде Републике Турске у Србији, Београд.

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Султан Ахмедова џамија се налази у Требињу, позната је и под називом Царева, Хунгарија и Стара џамија (тур. Атик џамија), саграђена је у Старом граду (Кастелу), близу десне обале реке Требишњице. Уз џамију се налазе мали мезари и чесма. Подигнута је 1719. године захваљујући Осман-паши Ресулбеговићу, а посвећена је султану Ахмеду.

Слободна категорија (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Мусака је традиционално јело од патлиџана које се претежно припрема на Балкану и на Блиском истоку.
Фотографија пилона Моста на Ади

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Атомски шах је варијанта шаха. Према правилима ове варијанте, приликом хватања супарничког играча, уклањају се (експлодирају) и све околне фигуре осим пешака.

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Лопта за бејзбол је округла лопта која се користи за играње бејзбола. Састоји се од гуменог или центра од плуте, завијеног у пређу и прекривеног кожом. Обим лопте је од 229-235 mm, а пречник између 73-76 mm. Дужина пређе која се користи да би се завила лопта може бити и до 1,5 km.
Месец је земљин природни сателит и уједно најближе небеско тело, удаљено у просеку 384 401 km, тако да светлост с Месеца на Земљу стиже за 1,25 секунди. Месец обилази Земљу по елиптичној стази средњом брзином од 1,02 km/s, и прелази дневни лук од 13° 10". Месец је чврсто небеско тело пречника 3 647 km, те је по површини 14 пута, по обиму 50 пута, а по маси 81 пута мање од Земље. Убрзање силе теже је на Месецу 6 пута мање него на Земљи. Месец обиђе око Земље за 27 дана 7 сати 43 минута и 11.6 секунди (сидерички месец).

Коментари[уреди | уреди извор]

Распоред слика за ОКТОБАР 2021
петак, 1. 10. субота, 2. 10. недеља, 3. 10. понедељак, 4. 10. уторак, 5. 10. среда, 6. 10. четвртак, 7. 10.
Thalasseus bergii - Marion Bay.jpg John Forsythe - 1957.jpg The combine Claas Lexion 584 in the wheat harvest.jpg Ayuntamiento, Ponta Delgada, Azores, isla de San Miguel, Portugal, 2020-07-28, DD 07.jpg St. John - USVI - Salmon Bay - Honeymoon Beach 2.JPG Streetart Taipei Ximen amk.jpg European hornet 090621.jpg
петак, 8. 10. субота, 9. 10. недеља, 10. 10. понедељак, 11. 10. уторак, 12. 10. среда, 13. 10. четвртак, 14. 10.
Supportermarschen 2013 09.jpg Petar Dobrović - A rocky landscape near the Dalmatian coast, 1930s.png Iglesia Nova Gracanica, Trebinje, Bosnia y Herzegovina, 2014-04-14, DD 04.jpg Wiki.Đerdap III Golubac Fortress 027.jpg TulipStair QueensHouse Greenwich.jpg Young orang utan.JPG Emma Raducanu (49810111052) (cropped).jpg
петак, 15. 10. субота, 16. 10. недеља, 17. 10. понедељак, 18. 10. уторак, 19. 10. среда, 20. 10. четвртак, 21. 10.
2011 Prizren, Cerkiew Bogurodzicy Ljeviškiej 11.JPG Лиса-огневка на фоне Вилючинского вулкана.jpg Petar Dobrović - Dve figure u bašti, 1941.jpg Church of Saint Sava (Belgrade, Serbia).jpg Picea omorika young female cone - Keila.jpg Dušan Ivković at EuroBasket 2011.jpg Sava Šumanović - Stara rasvetala trešnja, 1934.jpg
петак, 22. 10. субота, 23. 10. недеља, 24. 10. понедељак, 25. 10. уторак, 26. 10. среда, 27. 10. четвртак, 28. 10.
Queens House.jpg Pfahlbaumuseum Unteruhldingen amk.jpg C-17 test sortie.jpg Parnassia palustris - Niitvälja bog2.jpg Model Rosie on a bed - In Black and White (14192377223).jpg Mirko Mrkić Ostroški - Spomenik srpskim majkama.jpg Surdesti-0269-a.jpg
петак, 29. 10. субота, 30. 10. недеља, 31. 10.
Specijalni rezervat prirode Pašnjaci velike droplje.JPG Зграда Народне скупштине01.jpg Hotair balloons amk.jpg
Распоред слика за НОВЕМБАР 2021
понедељак, 1. 11. уторак, 2. 11. среда, 3. 11. четвртак, 4. 11. петак, 5. 11. субота, 6. 11. недеља, 7. 11.
Lemur catta (DFdB).JPG Serbian actors 2021 stampsheet of Serbia.jpg Juan Gris - Violin.jpg Jezero, Deliblatska peščara, Alibunar.jpg Johnstown Castle.jpg Again A Moonset (49630252).jpeg A domesticated cat in Pili, Camarines Sur.jpg
понедељак, 8. 11. уторак, 9. 11. среда, 10. 11. четвртак, 11. 11. петак, 12. 11. субота, 13. 11. недеља, 14. 11.
David Bizet - Marathon de Paris 2014.jpg Špiro Bocarić - A Man with a Donkey, signed S. Bozzarich, oil on canvas, 46 x 40 cm.jpg Kravica waterfalls 2019-08-24 - 3.jpg Споменик Победнику, Београдска тврђава.JPG Seams - Flickr - Carl T. Bergstrom.jpg Plains Zebra Equus quagga.jpg Fiedler v Nikishyn Masters epee 2013 t175451.jpg
понедељак, 15. 11. уторак, 16. 11. среда, 17. 11. четвртак, 18. 11. петак, 19. 11. субота, 20. 11. недеља, 21. 11.
Špiro Bocarić - Serbian Peasant Women, on the reverse on the stretcher inscribed Spiro Bocaric, oil on canvas, 53 x 43 cm.jpg Bonfeld - Mühlberg - Baum-Silhouetten an L 1107 mit Schnee.jpg Serbia, Belgrade - National Theatre, 01.04.2011.jpg Atomic capture.gif Eurasian wolf 2.jpg Kyjov jarmark 2011 02.jpg Petar Dobrović - Olga na terasi, 1938, Legat Muzeja savremene umetnosti.jpg
понедељак, 22. 11. уторак, 23. 11. среда, 24. 11. четвртак, 25. 11. петак, 26. 11. субота, 27. 11. недеља, 28. 11.
Danube near Kovilj - panoramio.jpg Turkey embassy in Belgrade (Serbia).jpg Pylon of Ada Bridge by night (Sava river, Belgrade, Serbia).jpg Jovan Đordjević, 80-ih godina 19. veka.tif Gronau - LSG Kurzacher Tal, Bottwartal - Brauner Waldvogel auf Wiesen-Flockenblume.jpg Mališa Glišić - Predeo iz Italije, 1912.jpg CH.ZG.Walchwil Walchwilerberg Heumoosegg 2016-10-30 OrigX-R gp.jpg
понедељак, 29. 11. уторак, 30. 11.
Careva džamija.jpg Мусака од компири.jpg

Напомене[уреди | уреди извор]

 1. ^ Погодно за датум рођења, 25. новембар