Википедија:Предлози за изабране слике

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Сјајни чланци Добри чланци Изабрани спискови 1000 чланака 10.000 чланака Потребни чланци Радионица
Гласање за сјајне чланке Гласање за добре чланке Гласање за спискове Чланци за брисање Изабране слике Сређивање чланака
Предлози за изабране слике

На овој страници постављају се предлози за слике које ће се појавити на Главној страни Википедије на српском језику. Пре него што предложите неку слику, погледајте правила о појављивању слика на Главној страни. Слике могу предложити сви корисници који имају отворен налог на Википедији. Правило је да један корисник може предложити највише ОСАМ слика за дати месец, уз одређене изузетке који су дефинисани у правилима.

Процедура

Процес бирања изабраних слика обухвата две фазе:

 • Фазу предлагања
 • Фазу усаглашавања

Фаза предлагања

 1. Ова фаза траје од 1. до 8. у месецу и током ње корисници могу предлагати изабране слике за следећи месец;
 2. Важи ограничење од ОСАМ слика по кориснику;
 3. Опис слике је обавезан и без њега ваш предлог неће бити важећи;
 4. Слике се предлажу по категоријама, пронађите категорију којој припада слика или слике које желите да предложите и упишите следеће:
=== Предлог корисника {{Корисник|Ваше корисничко име}} ===
[[Датотека:Слика 1|опис слике]]
[[Датотека:Слика 2|опис слике]]...
:'''Коментари'''
<!-- ... Ваш коментар ... -->

Фаза усаглашавања

 1. Ова фаза траје од 9. до 15. у месецу;
 2. Ако је током фазе предлагања предложено тачно онолико слика колико се и бира и ако нема противљења корисника, ова фаза изостаје;
 3. Ако је предложено више слика него што се бира, приступа се усаглашавању и (евентуалном) гласању;
 4. Ако је предложено мање слика него што се бира, током ове фазе се могу предложити додатне слике, више НЕ ВАЖИ правило од осам слика по кориснику;

НАПОМЕНА: Избор изабраних слика за новембар почиње 1. октобра 2020.

Новембар (30)[уреди | уреди извор]

Статистика[уреди | уреди извор]

Имамо 30 предложених слика у 6 категорија.

Категорије према броју предложених слика:

 • Живи свет: 5
 • Људи и људске активности: 5
 • Уметничка дела (сликарство, вајарство, архитектура…): 5
 • Природа, природне појаве, насеља, панораме: 5
 • Историја, споменици, верски објекти, грађевине од историјског значаја: 5
 • Слободна категорија: 5

Списак корисника према броју предложених слика:

Живи свет (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Nikolina Šepić (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Поларни медвед у пределу ледене кише северно од Свалбарда. Поларни медвед је врста медведа који насељава Арктик. Највећи је копнени месојед на свету. Bећина одраслих мужјака cу тежи од 450 до 1000 килограма, док су женке скоро дупло мање. Крзно је густо и провидно, и често је крем бело обојено.
Царски пингвин на Антарктику скаче из воде. Hајвиша и најтежа je врста од 17 врста пингвина. То је једина врста која цео свој живот проведе на Антарктику. У дивљини, ови пингвини живе око 20 година, док је забележен максимум од око 40 година.
Сеоска ласта најраспрострањенија је врста ласте у свету. Гнезди се у Европи, Азији и Северној Америци, а зимује у Африци, Јужној Азији, Аустралији и Јужној Америци. Хвата инсекте у лету и храни се њима, те је због тога цењена код човека.
Пчеларица је птица из реда Coraciiformes. Припада породици пчеларица карактеристичној за тропске и суптропске пределе Африке и Азије, а једино се европска пчеларица гнезди у умереним пределима. Лако је препознатљива по живописним бојама перја.

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Рис је законом заштићена и угрожена врста у Републици Србији.

Људи и људске активности (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Мери Ен Еванс (енгл. Mary Ann Evans; Вилкшир, 22. новембар 1819Челси, Лондон, 22. децембар 1880), позната под псеудонимом Џорџ Елиот (енгл. George Eliot), била је енглеска књижевница. Писала је под мушким именом како би лакше изградила каријеру писца.[a]
Марк Твен (енгл. Mark Twain), право име Самјуел Лангхорн Клеменс (енгл. Samuel Langhorne Clemens; Флорида, 30. новембар 1835Рединг, 21. април 1910 био је амерички књижевник. Његови јунаци дечаци Том Сојер и Хаклбери Фин познати су читалачкој публици широм света.[b]
Призор из радионице производње стаклених предмета. Стакло се може се прерађивати на више начина: дувањем, ливењем, извлачењем (ручно или машинским путем). Овако прерађена стакла се могу даље прерађивати брушењем, глачањем и сл.

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Портрет Србина из Далмације у народној ношњи, 19. столеће.
Портрет рибара из Мјанмара. Већина становника ове азијске земље се бави пољопривредом, рибарством и сродним делатностима.

Уметничка дела (сликарство, вајарство, архитектура…) (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Nikolina Šepić (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Поглед на унутрашњост џамије Насир ол Молк која се налази у Ширазу. Tрадиционална je џамија у Ирану. Изграђена је током владавине династије Каџари. Џамија на својој фасади садржи обилно обојено стакло и приказује друге традиционалне елементе. У популарној култури названа је „pужичаста џамија“, због употребе великог броја плочица ружичастих боја за дизајн ентеријера.

Предлог корисника Вукан Ц (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Споменик Доситеју Обрадовићу у Студентском парку у Београду, рад вајара Рудолфа Валдеца. Димитрије Доситеј Обрадовић (1739/1742. — 1811) био је српски просветитељ и реформатор револуционарног периода националног буђења и препорода. Залагао се за употребу народног српског језика. Био је оснивач и професор Велике школе, претече Београдског универзитета као и први министар просвете Србије. Његова најпознатија дела су: Писмо Харалампију, Живот и прикљученија, Басне са наравоученијем и Совјети здраваго разума. Најзначајнији је српски представник европског просветитељства и рационализма.

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Свети Сава благосиља Српчад, Ђорђе Крстић, 1891

.

Христово распеће је део колекције Народног музеја као дело Николе Нешковића из 1780.

Природа, природне појаве, насеља, панораме (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Nikolina Šepić (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Воз од Антофагасте до Боливије. Hа слици између Сан Педра и Асцотана, Чиле.
Национални парк природе Свете планине. Садржи многе археолошке, природне, историјске и рекреативне локације. Парк има велику разноликост врста флоре и фауне.
Стари мост је чувени мост преко реке Неретве у Мостару. Саграђен је између 1557. и 1566. године, дело je турског градитеља Хајрудина.
Водопади Елакала у државном парку Западна Вирџинија, Сједињене Америчке Државе.

Предлог корисника Soundwaweserb (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Слапови Таорских врела су споменик природе која се налазе у западном делу Србије, масиву Ваљевских планина, у подножју планине Повлен. Таорска врела избијају у селу Доњи Таор, где се и уливају у реку Скрапеж, притоку Западне Мораве. Таорска врела се налазе на територији града Ваљева у Доњем Таору, недалеко од пута за Маковиште. У овом природном простору, некад је постојало 12 воденица, а сада их је остало само неколико. У подножју кречњачког платоа, на југоисточном крају синклиналне долине, са северне стране оивиченог вертикалном литицом висине 5, ширине при дну 3 м, из пећинског отвора избија врело. На релативно кратком растојању преко наталожених бигрених наслага, створени су бројни слапови и водопади. Врела се уливају у реку Скрапеж, којој је извориште испод планине Повлен.

Историја, споменици, верски објекти, грађевине од историјског значаја (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Pinki (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Група државно-партијских руководилаца, међу којим су били Вељко Влаховић, Милош Минић и Бранко Пешић долазе на разговор са студентима, који су током студентских демонстрација, протествовали код подвожњака, у близини Палате федерације у Новом Београду, 3. јуна 1968. године.
Омладински комунистички револуционар Иво Лола Рибар (1916—1943) члан Политбироа ЦК КПЈ и председник УСАОЈ, који је погинуо 27. новембра 1943. приликом непријатељског ваздушног напада на авион којим је требало да са Гламочког поља пребаци у Бари, одакле је требао да отпутује у Каиро у Штаб савезничке команде за Блиски исток, у Каиру, где је био одређен за шефа прве војне мисије НОВ и ПОЈ.
Драгутин Матић (1888—1970) српски војник из села Калетинац, код Гаџиног Хана, познат као Око соколово. Био је учесник у свим борбама Српске војске од 1910. до краја Првог светског рата, а славу је стекао због фотографије са његовим ликом, која је 1965. штампана на омоту грамофонске плоче Марш на Дрину

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Владислав Рибникар (18711914) је српски новинар, најпознатији по томе што је основао дневни лист „Политика". На слици је споменик Рибникару, недалеко од места на ком је погинуо. Споменик је део непокретног културног добра Цркве - спомен костурнице Успења Пресвете Богородице у Пецкој.[c]

Предлог корисника Sadko (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Пропагандни летак штампан током Србије за време окупације од стране нацистичке Немачке у Другом светском рату.

Слободна категорија (5)[уреди | уреди извор]

Предлог корисника Pinki (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Новчаница од 100 југословенских динара издата први пут 1965, а коришћена све до половине 1980-их године. На предњој страни новчанице налази се Споменик миру, рад вајара Антуна Аугустинчића, који се налази испред зграде Уједињених нација у Њујорку.
Легендарни француски аутомобил Ситроен 2CV, који је произвођен од 1948. до 1990. године у више од 5 милиона примерака. У периоду од 1959. до 1985. производио се у СФРЈ у фабрици Томос, односно ЦИМОС у Копру. На тржишту Југославије овај аутомобил био је познат под називом Спачек.
Медаља Златна звезда и књижица носиоца почасног звања Херој Руске Федерације

Предлог корисника Dobrislava (разговор · доприноси)[уреди | уреди извор]

Излог продавнице ручно прављених предмета од стакла у Кракову.

Коментари[уреди | уреди извор]

Распоред слика за ОКТОБАР 2020
четвртак, 1. 10. петак, 2. 10. субота, 3. 10. недеља, 4. 10. понедељак, 5. 10. уторак, 6. 10. среда, 7. 10.
Gr. Ameisenbär auf Futtersuche.JPG Falling rain in mexico.jpg Cskt-jajcei vizeses (1903).jpg Tarvasjõgi.jpg Church of St. George in Topola (by Pudelek) 5.JPG Tartan Ribbon.jpg Tatu-galinha.jpg
четвртак, 8. 10. петак, 9. 10. субота, 10. 10. недеља, 11. 10. понедељак, 12. 10. уторак, 13. 10. среда, 14. 10.
004 2018 05 14 Extremes Wetter.jpg Paris - A waitress making a Phone call - 4588.jpg Uitzicht over de Bekhofplas. Locatie, natuurterrein Beekdal Linde Bekhofplas 13.jpg Tower of Pisa from Piazza Arcivescovado - Pisa 2014.jpg Holzzahnstocher.jpg Hippocampus barbouri 01.JPG Red Vintage Renault (7074801971).jpg
четвртак, 15. 10. петак, 16. 10. субота, 17. 10. недеља, 18. 10. понедељак, 19. 10. уторак, 20. 10. среда, 21. 10.
DSC00865-Пано копия копия.jpg YUD 500 1981 obverse.jpg Hercegovačka Gračanica 314.jpg Hairdryer Solis Typ 54 left.jpg Branta canadensis - Kanadagans - Mönchbruch - March 23th 2013 - 01.jpg Temple of Saint Sava - Monument, 11.11.2010.jpg Peto tri.jpg
четвртак, 22. 10. петак, 23. 10. субота, 24. 10. недеља, 25. 10. понедељак, 26. 10. уторак, 27. 10. среда, 28. 10.
Grupa oficira 6. ličke divizije.jpg Widok na Perast od strony morza 05.JPG Solvay conference 1927.jpg Dülmen, Naturschutzgebiet -Am Enteborn- -- 2014 -- 0202.jpg Kitzbühel, Kiegerdenkmal Dm110136 foto5 2017-08-03 10.57.jpg Parker-76R Safety Razor.jpg Mäyrä Ähtäri 4.jpg
четвртак, 29. 10. петак, 30. 10. субота, 31. 10.
Orden narodnog heroja, Orden za hrabrost i Medalja za hraborst.jpg Mooie bloeiwijze van een Speerdistel (Cirsium vulgare) 03.jpg Tyto alba - Cetrería - 01.jpg
Предлог распореда слика за НОВЕМБАР 2020
недеља, 1. 11. понедељак, 2. 11. уторак, 3. 11. среда, 4. 11. четвртак, 5. 11. петак, 6. 11. субота, 7. 11.
Polar bear (Ursus maritimus) in the drift ice region north of Svalbard.jpg Brooklyn Glass (32606)a.jpg Nasir-al molk -1.jpg FCAB EMD GT22CU-3 San Pedro - Ascotan.jpg Taorska vrela 2.jpg Nazi propaganda museum Šabac.jpg Penguin in Antarctica jumping out of the water.jpg
недеља, 8. 11. понедељак, 9. 11. уторак, 10. 11. среда, 11. 11. четвртак, 12. 11. петак, 13. 11. субота, 14. 11.
Serb from Dalmatia XIXc.jpg Spomenik Dositeju Obradoviću 008.JPG Ніжний ранковий світло.jpg Studentske demonstracije u Beogradu 1968 (2).jpg YUD 100 1986 obverse.jpg Spomen crkva i kosturnica Pecka 010.jpg 2015-06 blue Citroën 2CV sunflowers.JPG
недеља, 15. 11. понедељак, 16. 11. уторак, 17. 11. среда, 18. 11. четвртак, 19. 11. петак, 20. 11. субота, 21. 11.
Swallow flying drinking.jpg Leg Rowing Fisherman Inle Lake Myanmar.jpg Sveti Sava blagosilja Srpčad, Đorđe Krstić, 1891.jpg Mostar Old Town Panorama 2007.jpg Dragutin Matić, 1912.png Lynx lynx-4.JPG Krakow 2016 20.jpg
недеља, 22. 11. понедељак, 23. 11. уторак, 24. 11. среда, 25. 11. четвртак, 26. 11. петак, 27. 11. субота, 28. 11.
George Eliot BNF Gallica.jpg Pair of Merops apiaster feeding.jpg Petar Dobrović - Svetozar Miletić, 1930.jpg Elakala Waterfalls Swirling Pool Mossy Rocks.jpg Vladimir Putin at award ceremonies (2018-02-23) 12.jpg Ivo Lola Ribar na konju Lisku.jpg Nikola Nešković, Christ’s crucifixion, cca 1780, National Museum of Serbia.jpg
недеља, 29. 11. понедељак, 30. 11.
Odlikovanja SFRJ 1.jpg Twain1909.jpg

Напомене[уреди | уреди извор]

 1. ^ Пригодна за датум рођења, 22. новембар
 2. ^ Пригодна за датум рођења, 30. новембар
 3. ^ Пригодна за датум рођења Рибникара, 13. новембар