Википедија:Смернице за рад ботова

С Википедије, слободне енциклопедије

Смернице за рад ботова покривају рад свих ботова и аутоматизованих скрипти које се користе за аутоматско уређивање Википедије, било да су у потпуности аутоматизовани, веће брзине или једноставно помажу уредницима у њиховом сопственом раду. Други пројекти могу имати сопствене смернице о раду ботова која се разликују од ових на Википедији на српском језику.

Дефиниције[уреди | уреди извор]

 • Ботови (скраћеница за „роботе“) углавном врше аутоматске промене или акције. Након покретања робота, може се претпоставити да више нема потребе за људским одлучивањем.
 • Потпомогнуто или полу-аутоматизовано уређивање покрива посебно алате и скрипте мање брзине који могу помоћи корисницима у доношењу одлука, али стварну одлуку препуштају кориснику (погледајте смернице за помоћ при уређивању у наставку).
 • Скрипте су персонализовани програми (обично, али не увек, написане у Јаваскрипту) које могу аутоматизовати процесе или могу само побољшати постојећи Медијавики интерфејс.

Употреба бота[уреди | уреди извор]

Пошто су ботови потенцијално способни да уређују много брже него што то могу људи, теже је надгледати измене него када се оне врше ручно, те могу проузроковати озбиљне проблеме ако нису како треба или се злоупотребе; заједница очекује да ботови испуне високе стандарде пре него што буду одобрени за употребу у одређеним задацима. Рад неодобрених ботова или употреба одобрених ботова на начине изван одобрених услова рада забрањени су и могу у неким случајевима довести до блокирања корисничког налога и могућих санкција за оператера. Имајте на уму да се брзе полу-аутоматизоване измене у неким случајевима могу ефикасно сматрати ботовским, чак и ако их изводи човек-уредник. Уколико имате сумњу, проверите.

Бот налози[уреди | уреди извор]

Сарадници би требало да отворе посебан налог да би управљали ботом. Име налога треба да идентификује функцију бота (нпр <Задатак>Бот) или главни налог оператора (нпр <Корисничко име>Бот). У свим случајевима треба одмах бити јасно да се измене врше аутоматским налогом, што се обично постиже укључивањем Бот на крају имена налога. Ботови морају да врше уређивање искључиво док су пријављени на свој налог. Алати који се не сматрају намењеним искључиво за ботове, не захтевају посебан налог, али неки корисници се одлучују да направе засебне налоге за уређивање које није ботовско, већ уређивање које се врши великом брзином.

Доприноси путем ботовског налога остају у надлежности његовог оператора, чији налог мора бити видљиво препознатљив на његовој корисничкој страници. Особито, оператер бота је одговоран за поправку свих штета које проузрокује бот који ради погрешно. Сва правила односе се на ботовски налог на исти начин као и на било који други кориснички налог. Ботовски налози сматрају се алтернативним налозима њиховог оператера.

Нерегистровани уредници који желе да управљају ботом, морају прво да региструју налог пре него што почну да раде са ботом.

Ботовски налози не би требало да се користе за доприносе који не спадају у њихов опсег задатака. Поготово, оператери ботовских налога не би требало да користе ботовски налог да би одговарали на поруке који се односе на тај налог. Оператери бота би требало да преусмере страницу за разговор ботовског налога на своју страницу за разговор.

Активност налога[уреди | уреди извор]

Сваком ботовском налогу који нема забележених акција, нити измена током две године, а оператер бота је такође неактиван у идентичном периоду, биће скинуто корисничко право бота.

За уклањање права бота по овом основу, биће постављено обавештење на тргу, као и на страници за разговор са оператором. Уколико се оператор не изјасни у року од недељу дана, заставица бота ће бити уклоњена. Уколико се оператер врати и жели реактивирати ботовски налог, мора поднети нови захтев.

Ботови којима управља више корисника[уреди | уреди извор]

Налози који се користе за одобрене ботове који могу вршити измене одређеног типа, од стране више особа, вероватно неће представљати проблем, под следећим условима:

 1. обелодањивање оператера - за сваког бота се мора знати ко управља њиме, а у овом случају ко све управља ботом
 2. поверење оператера - сви оператери робота морају имати потребну вештину и знање да би управљали роботом у оквиру консензуса заједнице.

Захтеви за ботове[уреди | уреди извор]

Да би бот био одобрен, његов оператер треба да докаже да је бот:

 1. безопасан
 2. користан
 3. да не троши ресурсе непотребно
 4. обавља само задатке за које постоји консензус
 5. пажљиво се придржава релевантних правила и смерница
 6. користи одговарајуће, информативне поруке које су формулисане на одговарајући начин, у свим описима измена или порукама које су остављене корисницима

Корисничка страница бот налога требало би да идентификује бота као таквог коришћењем {{bot}} ознаке. На корисничкој страници ботовског налога и захтеву за одобрење треба да се пруже следеће информације:

 • Детаљи задатка (или задатака) бота
 • Да ли бот ради аутоматски или се ручно потпомаже
 • Када ради (континуирано, повремено или у одређеним интервалима) и којом брзином.

Иако перформансе углавном нису проблем, оператори треба да буду опрезни да не постављају непотребне Веб захтеве и да буду конзервативни у својој брзини уређивања. Администратори система Задужбине Викимедије ће обавестити заједницу ако се појаве проблеми у вези са перформансама од било каквог значаја и у таквим ситуацијама се морају следити њихове директиве.

Добра комуникација[уреди | уреди извор]

Корисници који читају поруке или уређују описе измена ботова обично очекују висок стандард срдачности и информација, потпомогнути брзом и цивилном помоћи од оператора робота ако се појаве упити. Оператори Бота требало би да воде рачуна о дизајнирању комуникација и обезбеде да ће бити у стању да срдачно, брзо и на одговарајући начин испуне све упите који настају услед рада бот-а. Ово је услов рада ботова уопште. У најмању руку, оператер треба да обезбеди да ће други корисници бити вољни и моћи да се обраћају било каквим порукама остављеним на овај начин, ако сами не могу бити сигурни да то чине.

Савети за конфигурацију[уреди | уреди извор]

Оператори бота можда желе да примене следеће савете, у зависности од природе задатака робота:

 • Ботови који испоручују обавештења и билтене се охрабрују да омогуће начин искључивања некритичних порука, посебно када их објављују на страницама за разговор са корисницима. Упутства за одустајање могу се тада оглашавати и на страници ботова корисника (пример) и у испорученој поруци (пример).
 • Ботови који уређују много страница, али можда их је потребно спречити да уређују одређене странице, то може бити учињено коришћењем шаблона {{Bots}}; погледајте страницу шаблона за објашњење како то функционише.
 • Ботови који врше измене би требало да поштују шаблон {{радови у току}} како би избегли сукобе измена.
 • Омогућавање неког механизма који омогућава да сарадници, осим оператора робота, управљају радом бота, корисно је у неким околностима - бот се може омогућити или онемогућити без прибегавања блоковима, а може се конфигурисати и на друге начине. На пример, бот може да провери садржај одређене странице и делује на вредност коју тамо пронађе. По жељи, таква страница може бити заштићена или полузаштићена ради спречавања злоупотреба. Оператори бота који то раде треба да имају на уму да задржавају сву одговорност за уређивање учињене од стране бота.
 • Да би избегао непотребне блокаде, бот може открити да ли је његов налог пријављен и престати са уређивањем ако није.

Аутори ботовских процеса се охрабрују, али не морају да објаве изворни код свог робота. Аутори ботовских процеса који користе Пајвикибот, Аутовикибраузер и сличне алате свакако нису у обавези да то чине, јер је изворни код ових алата већ јавно доступан.

Ограничења код одређених задатака[уреди | уреди извор]

Категоризација људи[уреди | уреди извор]

Додавање категорија у чланке о људима не би требало да се врши помоћу бота. Пре додавања осетљивих категорија у чланке помоћу бота, потребно је ручно проверити унос појединачно по чланку, а не преношењем са постојеће листе на Википедији.

Промене осетљиве на контекст[уреди | уреди извор]

Непрегледани роботски процеси не би требало да врше промене у зависности од контекста које би обично захтевале људску пажњу, јер је налажење свих могућих лажних позитивних процеса углавном неизводљиво. Изузетно, такви задаци могу бити дозвољени ако - поред постизања консензуса - оператор може показати да се неће појавити лажни позитивни резултати (на пример, једнократним покретањем са комплетним списком измена из базе података) или ако постоји заједнички консензус извршавања задатка без надзора.

Примери промена које су осетљиве на контекст укључују, али нису ограничене на:

 • Исправљање правописних, граматичких или интерпункцијских грешака.
 • Претварање речи из једне регионалне варијације у другу.
 • Промена HTML ентитета у Уникод знакове кад год би било тешко да се знак Уникод визуелно препозна у режиму уређивања, према Приручнику за стил

Козметичке измене[уреди | уреди извор]

Козметичке измене на викитексту су понекад најконтроверзније саме по себи или зато што претрпавају историје страница, спискове надгледања и слично. Такве измене обично се не могу извршити ручно, али могу бити дозвољене у измени која такође укључује суштинску промену.

Измене које се обично сматрају значајним утичу на нешто видљиво читаоцима и уредницима Википедије, попут:

 • уклањање избрисаних категорија,
 • ажурирање параметара шаблона
 • промена кључева за сортирање категорија,
 • одржавање скривених категорија које се користе за праћење (нпр. промена {{citation needed}} у {{citation needed|date=September 2016}} ); или
 • поправљање (неважећих) HTML ознака (нпр. промена <sup>...</sub> у <sup>...</sup> )

док су измене које се обично не сматрају козметичким. Мање измене се обично не сматрају козметичким, али ботови ипак требају постићи консензус да би их правили.

Консензус, као и увек, може створити изузетке за одређене козметичке измене. На пример, заједница често одређује да одређени шаблон треба супституисати како би могао бити избрисан, иако супституција не мења садржај странице.

Иако се ова правила односи само на ботове, људски уредници ће можда желети да следе ове смернице из овде наведених разлога, посебно ако праве такве промене у великим размерама. Имајте на уму да је враћање козметичке измене такође козметичко уређивање. Ако би промене у козметичкој измени биле прихватљиве као део значајне измене, нема разлога да их вратите. Уместо тога, уколико бот прави проблеме, пријавите га његовом оператеру.

Међувики везе[уреди | уреди извор]

Међувики ботови требају додати међувики везе на Википодацима, а не на Википедији на српском језику, осим уколико тај задатак није могуће извршити на Википодацима. Међувики ботови могу уклонити везе из чланака само уколико су већ доступни на Википодацима. Међувики ботовима који су одобрени на глобалном нивоу дозвољено је да раде на Википедији на српском језику, у складу са локалним захтевима. Међувики ботови који врше измене у именском простору за шаблоне, морају осигурати да везе не буду укључене у све странице које користе шаблон, већ да их поставе у одговарајући одељак подстранице где се налази документација, или у део који није укључен у приказ шаблона на свим страницама (уколико не постоји подстраница где се налази документација).ж

Ботови који се покрећу на Википодацима морају се придржавати тамошњих правила.

Масовно креирање страница[уреди | уреди извор]

За сваки већи (аутоматизовани) задатак креирања великог броја страница са садржајем мора бити постигнут консензус.

Власници ботова морају осигурати да су сва креирања строго у складу са одобрењима.

Алтернатива за једноставно стварање веће количине страница са садржајем, укључује креирање страница у малим серијама или креирање страница са садржајем као подстранца релевантног Википројекта које ће се појединачно премештати у главни именски простор након провере.јавни простор након што их прегледају људски уредници.

Процес одобравања[уреди | уреди извор]

Захтеви за одобрење[уреди | уреди извор]

Сви ботови који извршавају било какве акције које се јавно бележе (као што су уређивање страница, отпремање датотека или стварање налога) морају бити одобрени за сваки од ових задатака пре него што могу да раде. Захтеви за одобрење бота требају се поднети на Википедији на овој страници. У захтеву треба тачно да се наведе шта ће бот радити, као и све друге информације које могу бити релевантне за његово функционисање, укључујући везе на било које расправе у заједници које су довољне да се прикаже да постоји консензус за предложени задатак. Поред тога, потенцијални оператери бота треба да буду уредници који имају добро искуство са врстама задатака које би бот требало да обавља.

Током захтева за одобрење, бирократе ће обично одобрити кратко пробно време у коме се надгледа рад бота како би се осигурало да исправно функционише. Они могу утврдити услове и опсег таквог пробног периода. Ботове треба надгледати током пробних периода како би се било који проблем могао брзо решити. Оператер бота одговоран је за преглед измена и поправљање свих грешака које је бот начинио.

Бирократе такође могу одобрити продужен период тестирања уколико се појаве проблеми са почетним периодом тестирањем и све док заједница не буде уверена да ће бот исправно функционисати.

Захтев ће углавном бити отворен одређено време током којег заједница може да коментарише, поставља питања или даје повратне информације. Одлука о одобравању или одбијању захтева треба да узме у обзир горње захтеве, релевантна правила и смернице и расправе о захтеву.

Након што захтев покаже да је у складу са стандардима заједнице и тачном техничком имплементацијом, бирократе могу одобрити захтев, као и да одбију захтев за који не постоји консензус заједнице. Затворени захтеви се периодично архивирају.

Уколико је захтев одобрен, заставицу корисничке групе „бот“ доделиће бирократа, а оператор може покренути бота онако како је то предвиђено.

Важеће операције без одобрења[уреди | уреди извор]

Оператори могу да врше ограничено тестирање ботовског процеса без одобрења, под условом да су тестне измене врло малог броја и учесталости и да су ограничене на тестне странице као што је песак. Такве тестне измене могу се извршити са било којег корисничког налога. Поред тога, било који бот или аутоматизовани процес уређивања који утиче само на оператер или сопствени кориснички простор (корисничке странице, странице за разговор са корисницима и њихове подстранице), а који иначе нису ометајуће, могу се покренути без претходног одобрења.

Ако оператери бота желе да модификују или прошире операције својих ботова, они би требало да то и ураде у складу са овим правилима. Мање промене, попут решавања проблема или побољшање рада одређеног задатка, не би требало да представља проблем, али веће измене не би требале бити спроведене без расправе.

Налоге који извршавају аутоматизоване задатке без претходног одобрења може блокирати било који администратор.

Ботови са администраторским правима[уреди | уреди извор]

Ботови са администраторским правима такође се одобравају кроз општи поступак. Оператор бота мора већ бити администратор.

Да би ботовски налог добио и администраторско право, мора се јасно навести сврха зашто је потребно и администраторско право. Бирократе имају право да захтев ставе на чекање, или га чак одбију, уколико сматрају да боту није потребно и администраторско право или је захтев непотпун.

Пошто су ботови са администраторским правом потенцијално деструктивнији од обичних ботова, оператери таквог типа бота би требали да прате понашање, и да одмах реагују уколико дође до проблема, те га искључе како не би направио велику штету на пројекту.

Уколико се власнику бота укину администраторска овлашћења одлуком заједнице, онда се и ботовском налогу који има администраторско право такође уклања администраторско право.

Жалбе и преиспитивање одобрења[уреди | уреди извор]

За све жалбе на рад одређеног бота би требало да се обратите његовом оператору, или на Википедија:Трг/Ботови. На тој страници такође можете да се пожалите на одбијене захтеве или тражите преиспитивање одобрених ботова. У неким случајевима захтев за коментар може бити оправдан и он може резултирати давањем/уклањањем ботовског права или додатних оперативних услова бота како би се одржао статус одобрења.

Суочавање са проблемима[уреди | уреди извор]

Мањи кварови, притужбе и побољшања[уреди | уреди извор]

Уколико сте приметили проблем са ботом, имате притужбу или имате неки предлог, требало би да се обратите директно оператеру бота преко његове странице за разговор.

Од оператера се очекује да одговоре на евентуалну забринутост и предлоге од стране осталих уредника. Од свих се очекује да претпоставе добру намеру и не паниче. Свима се догађају грешке, али сви смо ту да допринесемо Википедији и учинимо да знање буде свима јавно доступно, као и бесплатно.

Мање промене у изменама и понашању бота обично не морају да буду преиспитане од стране заједнице у целини, све док раде задатке за које су одређени.

На пример, бот којем је задатак да архивира дискусије на одређеним страницама за разговор Википројеката, може да мења параметре за архивирање. Међутим, да би започео архивирање других страница, оператор би требао да обезбеди консензус заједнице.

Већи кварови и притужбе[уреди | уреди извор]

Уколико бот ствара значајне проблеме или оператер бота није реаговао, а бот још увек изазива проблеме, или оператер бота сматра да проблем није у боту већ у другим корисницима, а очигледно је да то није истина, на располагању је неколико механизама за спречавање даљих проблема.

Многи ботови на својој корисничкој страници имају опцију за заустављање или средства за онемогућавање проблематичног задатка на одговарајућој подстраници њихове корисничке странице.

Прво би требало покушати ту опцију, па поразговарати о проблему са оператером бота. Уколико такав механизам није доступан (или је потребно да се хитно реагује), блокирајте бота (уколико нисте администратор, оставите поруку на администраторској табли којом захтевате блокирање неисправног бота) као и да обавестите оператера истог о предузетим акцијама.

Уколико сматрате да бот ради изван утврђеног консензуса за свој задатак, прво разговарајте о том проблему са оператором робота или покушајте са другим облицима решавања спора, а уколико то не помогне, можете затражити уклањање ботовског права.

Уређивање у облику бота[уреди | уреди извор]

Од уредника се очекује да обрате пажњу на измене које врше и осигурају да не кваре квалитет чланка због брзине или количине.

Уколико се измене врше пребрзо, тако да оне затрпавају скорашње измене и/или списак надгледања, уредник би требало да престане са брзим изменама, како не би дошло до блокирања налога.

Уредник би требало пре таквих акција да затражи право корисник-бот. Уколико чешће извршава такве типове акција, требало би да отвори одвојен налог и поднесе захтев за добијање ботовског права на том налогу.

Блокирање бота[уреди | уреди извор]

Администратори могу блокирати ботовске налоге који врше измене без одобрења, раде на начин који није наведен у захтеву за добијање ботовске заставице, или супротно правилима. Блокада се такође може извршити ако бот ради без да је пријављен на налог или је пријављен на налог који није његов. Оператори могу бити обавештени са {{Bot block message}} (за одобрене ботове који су блокирање), {{Uw-bot}} (упозорење против покретања неодобрених ботова) или {{Uw-botblock}} (након блокирања неодобрених ботова).

Администратори који блокирају кориснички налог за који се сумња да користи неодобрени бот или одобрени бот на неодобрен начин, би требало да трајно блокирају тај налог.

Остале ствари везане за ботове[уреди | уреди извор]

Смернице за потпомогнуто уређивање[уреди | уреди извор]

Потпомогнуто уређивање, познато и као полуаутоматско уређивање, покрива употребу алата који помажу у понављајућим задацима, али не мењају садржај Википедије без људске интеракције. Примери за то су исправљање типографских грешака, чишћење вандализама, козметичке измене и слично.

Иако се за такве доприносе обично не сматра да се врше помоћу бота, полу-аутоматизовани процеси који се врше великом брзином, са већом количином измена у кратком временском периоду или са мањим учешћем људи, највероватније ће се третирати као ботовски. Уколико постоји сумња, требало би да поднесете захтев за одобрење. У таквим случајевима, бирократе ће утврдити да ли је потребан поступак потпуног одобрења и отварање посебног ботовског налога.

Уредницима који желе да изврше велики број потпомогнутих измена саветује се да прво буду сигурни да постоји јасан консензус да су такве измене пожељне. Они ће можда желети да отворе посебан кориснички налог како би то постигли; такви налози би се морали придржавати правила о коришћењу више налога. Сарадници који користе помоћне алате за уређивање можда ће желети да то назначе, ако то већ није јасно, у опису измене и/или на корисничкој страници или страници за разговор налога преко којег се праве измене.

Имајте на уму да било каква масовна полуаутоматска израда страница са садржајем захтева консензус заједнице.

Корисничке скрипте[уреди | уреди извор]

Већина корисничких скрипти имају за циљ само побољшати или персонализирати постојећи Медијавики интерфејс или поједноставити приступ уређиваћким функцијама. Овакве скрипте обично не захтевају одобрење.