Википедија:Трг/Архива/Разно/5

С Википедије, слободне енциклопедије

beta-lactamski prsten[уреди | уреди извор]

Prikazi hemijsku reakciju razlaganja beta-lactamskog prstena koji se nalazi u strukturi penicilinskih antibiotika pod uticajem natrijum hipohlorida ?

Ово није аутомат који избацује резултате када убациш жетон у њега и притиснеш дугме. ;) Нажалост, већина није схватила шта си хтео/ла да кажеш/питаш том поруком.... Покушај Гугл. --Дунго ۞ 20:54, 24 октобар 2005 (CEST)

број чланака[уреди | уреди извор]

ја незнам дошао сам тек пред 14.000-ти чланак: шта се овде обележава и слави сваки хиљадити чланак? --Д Орловић 21:05, 26 октобар 2005 (CEST)

Шта ћеш ... такви смо! Волимо да славимо па то ти је ;-) Кад будемо имало 200000 чланака онда нам једна хиљада неће значити ништа. Штета, у ствари :-) --Kaster 21:33, 26 октобар 2005 (CEST)

Цеца Ражнатовић[уреди | уреди извор]

Без намере да икога вређам, али стварно нисам знао да је Светлана Ражнатовић била првак екс Југославије у бодибилдингу и то у својој 10 години. Наиме, у чланку пише да је рођена 1973. год. а да је првак постала 1983. год. Пошто не спадам у њене обожаваоце замолио бих колеге или колегинице које су у то упућене да овај податак исправе или да ме запање тако што ће га потврдити. Хвала. --Краљевић Марко 22:34, 28 октобар 2005 (CEST)

српскохрватска вики[уреди | уреди извор]

Да ли неко може да ми објасни зашто и како ово постоји и ко то уопште уређује?

То постоји зато што има доста људи који се изјашњавају да говоре српскохрватским. Постоји као и свака друга Википедија, а уређеују је исти они људи који се изјањавају да говоре тим језиком. Поздрав, --Покрајац|разговор 13:34, 31 октобар 2005 (CET)

Увијек ће бити идеалиста који ће радити на таквим пројектима - и стварно - још има људи који тај језик и уопште "југословенство", прихватају као своје. Више него случајно је да су баш те ствари највише коштале једну нацију (знамо о којој се ради) и вјероватно су баш у ту сврху и измишљене. Али то већ спада у политику :-). --Kaster 13:51, 31 октобар 2005 (CET)

Не, стварно не бих дубље залазила у причу јер јој овде није место, али чињеница је да српско-хрватским пишу Срби и Хрвати,а за та два језика и земље већ постоје енциклопедије тако да не видим сврху дуплирања података. Свако има право да неки језик прихвати као свој, али тај језик званично не постоји и по тој логици би онда и Лесковчани и Пироћанци имали право да траже Википедију на свом "језику", па и Црногорци јер су разлике између српског и црногорског изговора приближно исте разликама између српског и српско-хрватског.--sladja811 14:00, 31 октобар 2005 (CET)

Мислим да једна ствар треба да буде јасна. А то је да се Википедије не везују за државе и нације. Нажалост, то је случај са неким Википедијама. То су махом мале Википедије, а једна од њих је босанска (бошњачка). Википедије треба да се вежу за саме људе који говоре одређеним језиком. Жалосно је што за наш језик постоје чак 4 Википедије. То је само одраз национализма и неприхватања чињенице да су босански, српски и хрватски један језик! Уколико сматраш да треба отворити Википедију на београдском, нишком или аранђеловачком језику, захтев можеш слободно поднети на Мети!;) Поздрав, --Покрајац|разговор 14:06, 31 октобар 2005 (CET)

Не! То је урпаво оно што желимо да искоренимо. Имали смо проблема када је Ђорђе тражио златиборску википедију и не треба нам још зилион википедија заснованих на географском положају. Стара Југославија се расцепила, а самим тим и језици, тако да је сасвим основано имати 3 различите википедије. А стварати (или истеривати) четврту у циљу неког квазимодерног уједињења нема смисла у овом положају. Но, ко воли нек изволи. Има бар велики избор ;) --Дунго ۞ 14:09, 31 октобар 2005 (CET)

Зашто би се језик расцепкао, ако држава јесте? Нигде нисам видео да постоји венецуелански или бразилски језик. Требамо да тежимо ка објективности, а то је констатовање чињенице да су ова три језика иста. Чуди ме како Викимедија расипа и дели тек тако медијавикије на један исти језик... --Покрајац|разговор 14:26, 31 октобар 2005 (CET)

Ja smatram да је то једна лепа идеја, али која неће имати великога успеха у смислу посећивања. Србин ће гледат овде, а хрват на хр. А и видим само једна особа је уређује тренутно и све се своди на копирање.
Све у свему волео бих да грешим. Поздрав --Д Орловић 14:28, 31 октобар 2005 (CET)

Да, та три језика су скоро иста, али без обзира како ми на то гледали они су званично признати, венецуелански није али српски јесте. С друге стране српско-хрватски званично не постоји и мислим да та енциклопедија ничему не служи, тј. никоме. Коме би још пало на памет да укуца SH.wikipedia? А тај са Златибора судећи по овоме може слободно да тражи златиборску верзију, даће му је сигурно, што да не?

Када смо већ код признавања и односа према тим језицима, треба напоменути однос Уједињених нација према њима. Никоме не пада на памет да расипа новац на преводиоце свих ових "језика". Они су елегантно и рационално тај језик назвали БХС (BCS). Смешно је како се ми односимо према овим језицима, када се види однос свих осталих нација света према њима. --Покрајац|разговор 14:56, 31 октобар 2005 (CET)

УУУУ... Лаве. ЕВО РЕШЕЊА! bcs.wikipedia.org --JustUser 00:15, 3 новембар 2005 (CET)

У принципу, све је то један исти језик, али различити људи га различито зову. Не вјерујем да ће неком Бошњаку или Хрвату дунути да ради на српскохрватској Википедији, али има оних који хоће. Ја планирам веома ускоро да кренем са једим великим приливом чланака на сх Википедију.--Ђорђе Д. Божовић 23:51, 11 новембар 2005 (CET)

Мислим да је неком већ дунуло, и то одавно. Драго ми је што ћеш кренути с тим. :) --Покрајац|разговор 00:03, 12 новембар 2005 (CET)


  • Јел му то дође као неки прости енглески тај схб, стварно требао си то да покренеш а не сх. --Небојша Бозало 02:40, 12 новембар 2005 (CET)

zamisli budale...[уреди | уреди извор]

У вези чланка Операција Фантомски бес на ен.википедији:

(ја): I'm creating the serbian language version of the story so the people there can know what sort of genocide the americans were doing there.

Something about your post tells me that the serbian version will not be NPOV. You might also like to expand this article while your at it. Seabhcán 17:17, 11 November 2005 (UTC)

Како каже Наполеон: Не ометај непријатеља док прави грешке.

--Д Орловић 03:12, 12 новембар 2005 (CET)

имена страних музичких група[уреди | уреди извор]

У последње време појавио се проблем писања имена страних музичких група на српској Википедији. Тако напримјер, руска википедија пише имена у оригиналу (види...) док неки тврде како српска в. има право да пише по Вуку.

Е сад ви видите да ли ћемо писати...--Д Орловић 15:40, 18 новембар 2005 (CET)

...по Вуку (нпр. Џетро Тал)[уреди | уреди извор]

  1. Правопис каже: први пут се иза транскрипције ставља у загради име у оригиналу, потом се само пише транскрибовано име. Као што пишемо Шекспир и Моцарт а не имена у изворној ортографији. Треба, такође, имати на уму уобичајени назив за групу, појам и сл.. Тако сматрам да треба писати Ролингстонс (према Њујорк) јер то третирамо као једну реч; такође, програмски језик већина људи зове "јава" јер је аналогно са именом острва (а не "џава" и сл.), док Апачев пројекат зовемо Џакарта јер и главни град Индонезије зовемо Џакарта а не Јакарта. Програмски језик Python је проблематичан зато што је именован по Монти Пајтону (који је именован по змији), док је симбол овог програмског језика управо змија (дакле, питон). --Милош Ранчић (разговор) 16:02, 18 новембар 2005 (CET)
  2. Ово је одувек било на википедији правило и не ваћи само за музичке групе него за све (филмови, имена странаца ...). Значи чланак треба да буде Џетро Тал а да постоји редирект Jethro Tull који ће да води на Џетро Тал. (нисам прочитао милошев коментар) --Јованвб 16:07, 18 новембар 2005 (CET)
  3. Ја сам за правилно, иако сам скоро изјавио да ми не смета да буду латинична имена. Мени лично је мање више све једно, али ипак је превагнула ћирилица --Дунго ۞ 17:07, 18 новембар 2005 (CET)
  4. Да, да.. по Вуку :) -- Обрадовић Горан (разговор) 11:46, 19 новембар 2005 (CET)
  5. Мој коментар на Орловој страни --Милан Јелисавчић 15:45, 27 новембар 2005 (CET)
  6. Правопис је правопис. --Покрајац |разговор| 15:48, 27 новембар 2005 (CET)

...или изворно (нпр. Jethro Tull)[уреди | уреди извор]

  1. --Д Орловић 15:40, 18 новембар 2005 (CET)


Ми се чини да је то то. Почните пресловљавати све у ћирилицу. латинични редирект оставите. Ја ћу се побринути за своје--Д Орловић 16:05, 27 новембар 2005 (CET)

Шаблони држава[уреди | уреди извор]

Мислим на оно БЕЛО, ЈУК, ТОГ итд. Мислим да је такво именовање потпуно неприхватљиво. Неинтуитивно је и нема никаквог реда. Мислим да је боље ставити нпр. "Шаблон:Белорусија" или "Шаблон:Мали Белорусија" и направити одговарајуће линкове на то. Овако је стварно јако тешко сетити се да ли су у питању три слова, четири, (два? пет?) и да то баш треба, изузетно логично, "ЈУК" за Јужну Кореју а "БЕЛО" за Белорусију. --Милош Ранчић (разговор) 15:43, 18 новембар 2005 (CET)

Саша је наменио те шаблоне као универзалне скраћенице које се користе на светским првенствима, олимпијадама ет ал. --Дунго ۞ 17:07, 18 новембар 2005 (CET)

Уствари, ја сам тај који је иницирао овакво писање ових шаблона по узору на енглеску Википедију. Прављене су с циљем да олакшају писање имена државе на чланцима где се земље побројавају (НАТО, ЕУ, СП у фудбалу и сл.). Саша само наставља започето. У скоријој будућности направиће се страница са списокм ових шаблона (осим ако је Саша није до сад направио). Лакше је написати три слова. Милоше, и једна и дуга форма назива ових шаблона су неинтуитивне. --Покрајац |разговор| 15:53, 27 новембар 2005 (CET)

И још о почетку чланака...[уреди | уреди извор]

Мислим да је одавно разглашено да је ЂорђеС установио да на Гуглу постоји значајно боље котирање чланака који почињу речима имена чланка, тј. дефиницијом појма. (Узмимо, чланак "телефон" треба да почиње речима "Телефон је...". То подразумева да никакви шаблони не треба да стоје испред прве реченице, тј. првог пасуса: нити клице, нити типски шаблони. Све њих треба померити испод првог пасуса или на дно (или гдегод другде), осим ако се не ради о неким врло битним стварима (угрожена неутрална тачка гледишта или кршење ауторских права). --Милош Ранчић (разговор) 15:46, 18 новембар 2005 (CET)

Ја сам за то да се шаблони користе на крају, али рецимо Redirect или Otheruses треба да иду на почетку, јер дају битна обавештења. --Дунго ۞ 17:07, 18 новембар 2005 (CET)

Контакт ас[уреди | уреди извор]

Треба да направимо страну аналогну и да додамо на одговарајуће место у навигационом блоку линк ка томе; по угледу на енглеску Википедију. --Милош Ранчић (разговор) 16:05, 18 новембар 2005 (CET)

Да додам да треба добро размислити о страни и да сматрам да би требало да се јави неколико Википедијанаца да обради ту страну. --Милош Ранчић (разговор) 16:07, 18 новембар 2005 (CET)

Јављање (узмимо, траје до краја идуће недеље, 27. 11. 2005.:

  1. --Милош Ранчић (разговор) 16:07, 18 новембар 2005 (CET)

Па ево ја се јављам да то одрадим, погледај како изгледа главна страна Википедије на француском језику, они на самом дну стране имају малу сличицу писма која води на страницу за контакт, то бисмо могли и ми тако на ову нашу нову главну страну, мислим (Ђолетов предлог). --Саша Стефановић ® # 16:33, 18 новембар 2005 (CET)

da li mi mozete napisati nesto ukratko o manastiru hilandar?


Укратко погледај овај чланак: Манастир Хиландар --Милан Јелисавчић 09:18, 20 новембар 2005 (CET)

ја нешто напис`о[уреди | уреди извор]

Добар дан, зовем се Перица Луковић иѕ Гроцке и управник сам Туристичког друштва Гроцка. Налетео сам на овај сајт на једном од форума које посећујем па ме ѕаинтересовало. Молим ѕа пар одговора. 1 Оно што сам написао дал је то уреду и надам се да ће се видети? 2 У којем се програму ради све ово и дал је ово линукс платформа (ако сам лупио немојте се смејати нисмо сви познаваоци). 3 Мало се теже сналазим у обиљу информација па ме усмерите како да што квалитетније учествујем у овоме.

мој мејл је тудргроцка мајмунче јаху тачка ком (еј баш се не сналаѕим са цирилицом) ако има неки другацији нацин комуникације молим вас да ме упутите

Иначе ово је право откровење ѕа мене тако да цу се потрудити да се укључим онолико колико ми време дозвољава.

Поздрав. Ево идемо редом:
  1. Све што се откуца се види „под одмах“ :). Ако и није увек у реду, обично се нађе неко да исправи/допуни. То наравно није разлог за забушавање ;)
  2. Платформа није битна тј. довољно је имати браузер/прегледач (web browser) да би се учествовало
  3. Страна за разговор служи баш за то - за разговор о чланку (ако неко има примедбе на садржај или слично). Зато други пут немој да мењаш страну за разговор него своје промене одмах унеси на основној страни чланка. Иначе, са леве стране имаш линк Помоћ који води до стране са садржајем за помоћ. А што се комуникације са другима тиче, ево већ си почео :), а имаш и корисничке стране за разговор, ако хоћеш некоме лично да се обратиш. Надам се да ти је сад мало лашке :) --Бране Јовановић 15:55, 20 новембар 2005 (CET)

Поздрав

Ево мене након два месеца. Уколико сте приметили да ме нема - добро, уколико нисте приметили да ме нема - још боље. Имао сам неких неодложних послића па је Викица морала причекати мало. Ево баш слушам Смитсе и Морисија и смишљам шта ћу паметно написати (успут, провалио сам фазон са торентима и "пир ту пир" даунлоудима, па пошто имам могућност неограниченог и релативно брзог даунлоуда, оберучке сам пригрлио могућности које пружа наша драга светска мрежа. То ме мало одвојило од Викице, али само привремено). Видим да нисте зарђали и да варнице (креативне) прште на све стране. И ја сам се наоштрио да "уљетим" у полемику о језику, али сам онда паметно приметио да је полемика изгледа завршена. Штета.

Поздрав --delija 11:41, 21 новембар 2005 (CET)

Nice to have you back :] -- Обрадовић Горан (разговор) 00:47, 23 новембар 2005 (CET)

Pomalo je cudno da Ceca ima svoj clanak dok Toma Zdravkovic,priznati kralj srpske muzike nema! Mislim da bi mogli da napisete bar nekoliko redova o njemu,a ne bi bilo lose da dodate i clanke o Miroslavu Ilicu i Novici Zdravkovicu,kao priznatim velicnama srpske narodne muzike,jel ne vidim kako Ceca to zasluzuje vise od njih. Nikola

па било би лепо да нам помогнеш у овом послу :) -- Обрадовић Горан (разговор) 20:22, 22 новембар 2005 (CET)
А то можеш урадити тако што ћеш кликнути на Тома Здравковић и написати нешто о њему (наравно, после тога кликни на "Сними страницу" при дну). Исто важи и за Мирослава Илића и Новицу Здравковића. Никола 23:17, 22 новембар 2005 (CET)


Цеца да има свој чланак??? Немојте то да радите, к`о Бога вас молим. Само то не... барем да таквих певаљки не буде у овој енциклопедији.


сашка83

Она постоји и јавна је личност - нажалост. Погледај Ceca. --Покрајац |разговор| 23:32, 29 новембар 2005 (CET)

Да ли сте бре нормални?[уреди | уреди извор]

Ево сада сам отворио Емаил да проверим електронску пошту и тамо има 187 (добро сте видели) непрочитаних порука и то углавном од корисника Википедије. Па људи, немојте ми слати маил за сваку ситницу, ја нити имам времена нити воље да читам толико маилова. Мислим да треба да се договоримо овде шта је заиста важно да се неком шаље маилом, а шта није. PANONIAN (разговор) 23:13, 26 новембар 2005 (CET)

ХЕХЕ, па кажем ти ја да требаш мејл да читаш свакодневно, и неће ти одузети више од 2 минута. Само прелисташ и видиш о чему се ради, уколико те занима прочиташ, а у супротном обришеш. --Саша Стефановић ® # 23:19, 26 новембар 2005 (CET)
Па нико не шаље конкретно теби. Можда би било добро да ти подесимо дајџест верзију твоје супскрипције на мејлинг листу - у преводу, након 10-12 размењених писама добијеш једно као преглед свих претходних. Може? --Дунго ۞ 23:22, 26 новембар 2005 (CET)

Ок, боље и то него овако. :) PANONIAN (разговор) 02:40, 27 новембар 2005 (CET)


Подешено! :) --Дунго ۞ 11:01, 27 новембар 2005 (CET)

Hvala vam na pomoci,napisao sam predlozene clanke i prosirio onaj o Tomi,ali ne znam kako da prebacim font na cirilicu,tako da vas molim da ne brisete ono sto sam napisao latinicom,jer nisam umeo da prebacim na cirilicu. Nikola

ето мене...[уреди | уреди извор]

Уф... драга господо, ја сам се данас стварно расписала и сад увиђам колико је времена прошло. Тек сада осјећам колико ме задњица (извињавам се што сам ово написала)и леђа боле. Не могу више, за данас је доста.

Интересује ме како то да је отворен Викиенциклопедија на српско-хрватском језику? Да ли је неко од вас контактира са тамошњим администратором ,да се можда та и ова енциклопедија некако споје или сарађују?

Поздрав и лаку ноћ,

Сашка83

Српска, хрватска и бошњачка Википедија настале су из те српскохрватске. Неки од корисника овдје сматрају да је постојање српскохрватске Википедије неетично, будући да представља просто дуплирање чланака одавде и са хрватске и бошњачке Википедије. Било како било, све четири Википедије постоје, одвојене једна од друге и то је тако... Бошњачки Википедијанци су, штавише, веома националистички настројени. Њихова Википедија је веома мала... --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 23:32, 29 новембар 2005 (CET)

...а и хрватска исто..[1] --Д Орловић 23:40, 29 новембар 2005 (CET)

То се дало очекивати... Иначе су доста толерантни, али кад им поменеш Домовински рат, НДХ, хрватски језик и друге "њихове теме", прилично су неподношљиви... --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 23:48, 29 новембар 2005 (CET)


Могла си и тамо питати како функционира сх. Википедија. Зашто овдје сви питају о њој...:) --Покрајац |разговор| 23:36, 29 новембар 2005 (CET)


Зато што постоје администратори и остали одговорни који, надам се, разговарају и сарађују са осталима... зато питам. --Сашка83 00:13, 6 децембар 2005 (CET)