Википедија:Шаблони/Страна за разговор

С Википедије, слободне енциклопедије

Следећи шаблони се користе искључиво за кориснике:

Анонимни[уреди | уреди извор]

Поздрав, Шаблони/Страна за разговор. Добро дошли на Википедију на српском језику!

Непознати корисниче под IP адресом Шаблони/Страна за разговор, желим да Вас поздравим у име свих чланова Википедије.

Драго нам је да сте са нама и да доприносите заједничком раду и стварању слободног знања. Ако желите да и даље останете нерегистровани — није проблем, Ви и даље можете да доприносите, али са ограничењима у односу на регистроване кориснике. Уколико желите да се пријавите, биће нам велико задовољство да постанете део наше Википедије. За сва додатна обавештења можете ме контактирати, као и било ког администратора.

Вандали[уреди | уреди извор]Добродошлице[уреди | уреди извор]


Поздрав, Шаблони/Страна за разговор. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Шаблони/Страна за разговор. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Crystal Clear app lassist.png Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Crystal Clear action info.svg Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Crystal Clear app Startup Wizard.png Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Crystal Clear app kedit.svg Песак
За увежбавање рада на Википедији
Crystal Project Tutorials.png Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Crystal Clear action apply.png Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Nuvola apps important yellow.svg Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Nuvola apps ksirc.png Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Crystal Clear app file-manager.png Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Nuvola apps kteatime.png Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад!

Упозорења[уреди | уреди извор]

Код и коментари Ефекат
{{замени:тест}}
 • Поздрав за корисника и обавештење да користи песак.

Измене[уреди извор]

Хвала Вам за експериментисање на Википедији. Ваша проба је успела и сада је враћена. Убудуће користите песак за било какве пробе које желите да спроведете. Погледајте добродошлицу да бисте сазнали како да доприносите пројекту.

{{замени:тест2}}
 • Обавештење за корисника да се његове измене сматрају вандализмом.

Немојте додавати бесмислице на странице и/или уклањати садржај из њих. Такве измене се сматрају вандализмом и брзо се поништавају. Ако желите да експериментишете, радите то у песку. Хвала.

{{замени:тест3}}
 • Упозорење за корисника да престане вандализовати чланке.

Престаните са вршењем вандализама на Википедији. Ако наставите да вандализујете странице, биће Вам онемогућено уређивање.

{{замени:тест4}}
 • Последње упозорење корисника да престане вандализам.

Стоп икона Следећи пут када будете вандализовали страницу, биће Вам онемогућено уређивање без претходног обавештења.

{{замени:Блок}}
 • Обавештење за корисника да је привремено блокиран.
{{замени:Блок3}}
 • Блокирање на одређени период
{{замени:БлокA}}
 • Блокирање на неодређени период
{{замени:Ревертовање}}
 • Блокирање анонимних корисника
Stop icon
Ваша недавна историја уређивања показује да сте тренутно укључени у уређивачки рат; то значи да сте више пута вратили садржај на стање које Ви сматрате да треба да буде, иако сте видели да се други уредници не слажу са Вама. Како би решили спор око садржаја, молим Вас да не враћате измене или мењате садржај измена других корисника, уколико Ваше измене буду враћене. Уместо враћања измена, молим Вас користите страницу за разговор како бисте радили на изради верзији која представља консензус међу корисницима. Најбоља пракса у овом тренутку је расправа, а не уређивачки рат. Погледајте BRD како бисте се информисали о томе како да то урадите. Ако расправа не уроди плодом, у том случају можете затражити помоћ на релевантним огласним таблама или покушајте да затражите решавање сукоба. У неким случајевима, можете да затражите привремену заштиту странице од уређивања.

Ако сте укључени у уређивачки рат, то може да доведе до блокирања тј. спречавања даљег уређивања — посебно ако прекршите правило о три враћања, које гласи да уређивач не сме да изврши више од три враћања на јединственој страници у току периода од 24 сата. Поништавање рада другог корисника — било делимично или у целини, било да обухвата истоветан или различит садржај у сваком од случајева — дефинисано је као враћање. Такође, запамтите да ако прекршите правило о три враћања у највећем броју случајева можете бити блокирани, и даље можете да будете блокирани због уређивачког рата — чак и ако не прекршите правило о три враћања — ако би Ваше понашање указивало на то да намеравате да даље наставите са враћањем.

{{замени:Могући власник сокпапета}}
 • Обавештење за корисника да се сумња да користи неколико налога у сврхе злостављања правила Википедије.

Сумња се да сте лутак, што значи да неко сумња да користите више налога на Википедији у забрањене сврхе.

{{замени:Власник сокпапета}}
 • Обавештење за корисника да је блокиран због кршења правила о ревертовању.
{{замени:Претпреглед}}
 • Обавештење за корисника који не користи опцију "прикажи претпреглед".

Информациона икона Желим да Вам се захвалим за доприносе Википедији. Препоручујем Вам да убудуће користите дугме Прикажи претпреглед пре него што сачувате измену. Ово Вам помаже да пронађете све грешке које сте направили, смањује сукобе измена и спречава затрпавање скорашњих измена и историју измена. Хвала још једном.

{{замени:Ауторска права слике}}
 • Обавештење за корисника који је послао слику без лиценце или са погрешном лиценцом. Страну слике означити са {{Без лиценце}}, овај шаблон subst-овати на страну за разговор са корисником.

Проблеми са ауторским правом за {{{1}}}[уреди | уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) [[:{{{1}}}]]. Међутим, ова слика би ускоро могла бити обрисана осим ако се не утврде носилац и статус ауторског права. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању слике које се укључују у Википедију из разлога закона о ауторском праву (погледај Википедијину политику ауторског права).

Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над сликама се означавају коришћењем шаблона за ауторско право. Три основна типа лиценци на Википедији су отворени садржај, јавно власништво и поштена употреба. На страни Википедија:Шаблони/Ауторско право нађи одговарајући шаблон и стави га на страну са описом слике овако: {{ИмеШаблона}}.

Молим те назначи податке о ауторском праву на свим осталим сликама које можда већ јеси или ћеш послати. Запамти да би администратори могли да обришу слике без ових важних података. Ако имаш било какво питање, слободно ми се обрати, или их постави на страни намењеној за те ствари. Такође, погледај и Википедија:Правила о коришћењу слика#Слање слика. Хвала.

{{замени:Извор слике}}
 • Обавештење за корисника који је послао слику са некаквом лиценцом, али без извора који омогућава да се податак о лиценци провери. Страну слике означити са {{Слика без извора}}, овај шаблон subst-овати на страну за разговор са корисником.

Није наведен извор за {{{1}}}[уреди | уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) [[:{{{1}}}]]. Међутим, видим да на страни са описом слике тренутно није наведено ко је аутор садржаја, па је статус ауторског права нејасан. Ако ти ниси творац датотеке, треба да наведеш образложење зашто имамо право да је користимо на Википедији (погледај означавање ауторског права ниже). Ако ниси ти сам(а) творац датотеке, мораш да наведеш где си је добавио(добавила) тј. у већини случајева везу ка сајту са којег је преузета, као и услове за коришћење садржаја са те стране.

Ако твоја датотека такође нема ни ознаку за ауторско право, и то треба додати. Ако си ти направио(ла) или снимио(ла) слику, аудио или видео, онда можеш да употребиш ознаку {{ГЛСД-ја}} да би предао(ла) рад под ГЛСД (GNU FDL) лиценцом. Ако верујеш да испуњава услове за поштену употребу, употреби на пример ознаку {{поштена употреба у|име чланка}} или неку од других ознака наведених на Ауторско право#Поштена употреба. За комплетан списак ознака за ауторска права које можеш да употребиш види Википедија:Шаблони/Ауторско право.

Ако си послао(послала) и друге датотеке, размисли о томе да провериш да ли си и на њима навео(ла) изворе и ознаке. Списак датотека које си послао(ла) можеш да погледаш овде. Слике без извора и ознаке могу бити обрисане недељу дана након слања, као што је наведено на Википедија:Правила о коришћењу слика#Слање слика. Ако имаш било каквих питања молим те постави их на страни намењеној за то. Хвала.

{{замени:Латинични наслов}}
 • Обавештење за корисника који је написао чланак чији наслов не треба да се транскрибује али није унео __БЕЗКН__ ознаку.

Латинични наслов чланка[уреди извор]

Хвала ти што си написао [[:{{{1}}}]]. Међутим, обрати пажњу на следећу важну смерницу из Википедија:Напомене о писању српским језиком на Википедији.

Википедију на српском језику покреће софтвер који читаоцима омогућава да наше чланке читају ћирилицом или латиницом, према свом избору. Уредници који започињу чланке могу изабрати да ли ће они бити уређивани ћирилицом или латиницом, при чему се читаоцима који изаберу подразумевано писмо текст чланка (осим текста унутар ознака за спречавање транслитерације) приказује на одабраном писму.

Твој чланак [[:{{{1}}}]] је специфичан по томе што наслов чланка треба да остане на латиници чак и ако је читалац одабрао да тело чланка чита ћирилицом. Ово се обезбеђује додавањем ознаке __БЕЗКН__ на врх чланка, што сам ја сада учинио (учинила). Надам се да разумеш колико је ово важно, јер је за један број чланака попут овог (чланци о врстама у биологији, о страним песмама или албумима, и слично) транслитерација наслова у ћирилицу заиста непримерена.

Молим те да убудуће додајеш ознаку за спречавање транслитерације наслова онда када је то потребно. Наравно, немој их додавати на чланке чији наслов треба бити пребациван у друго писмо (какав је случај са већином чланака). Ако си раније написао-ла друге чланке у које би ова ознака требала бити додата, молим те оди и начини ову важну исправку. Слободно ми се обрати на мојој страни за разговор ако имаш додатна питања. Хвала.{{subst:празан шаблон|}}
{{замени:Спречавање транслитерације}}
 • Обавештење за корисника који не користи ознаке -{...}- за спречавање транслитерације.

Ознаке за спречавање транслитерације[уреди извор]

Хвала ти што си написао [[:{{{1}}}]]. Међутим, обрати пажњу на следећу важну смерницу из Википедија:Напомене о писању српским језиком на Википедији.

Википедију на српском језику покреће софтвер који читаоцима омогућава да наше чланке читају ћирилицом или латиницом, према свом избору. Уредници који започињу чланке могу изабрати да ли ће они бити уређивани ћирилицом или латиницом, при чему се читаоцима који изаберу подразумевано писмо текст чланка приказује на одабраном писму.

Међутим, неке речи требају остати у изворном писму без обзира на читаочево подразумевано писмо. Ово је случај са изворним именима, називима и туђицама. Ове речи треба ставити унутар ознака за спречавање транслитерације -{...}-. На пример, текст

Сергеј Брин (-{Сергей Михайлович Брин}-) је суоснивач компаније Гугл (-{Google}-).

ће бити приказан као

Сергеј Брин (Сергей Михайлович Брин) је суоснивач компаније Гугл (Google).

у ћириличној варијанти приказа, и као

Sergej Brin (Сергей Михайлович Брин) je suosnivač kompanije Gugl (Google).

у латиничној. Надам се да разумеш колико је ово важно, јер је за речи попут ових транслитерација заиста непримерена.

Оваквих речи, које би требале бити приказиване онако како су написане, без транслитерације, има и у твом чланку [[:{{{1}}}]]. Молим те да одеш на овај чланак и додаш ознаке -{...}-. Ако си раније написао-ла друге чланке у које би ове ознаке требале бити додате, молим те оди и начини ове важне исправке. Слободно ми се обрати на мојој страни за разговор ако имаш додатна питања. Хвала.{{subst:празан шаблон|}}

Архиве[уреди | уреди извор]

За кориснике који праве архиве својих страница овако [[Разговор са корисником:****/Архива 1]]За кориснике који праве архиве својих страница овако [[Разговор са корисником:****/1]]

Архива
Архива