Пређи на садржај

Википедија:Уређивачки рат

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

На Википедији су се усталиле две главне употребе термина уређивачки рат (енгл. edit war). Неки сматрају да је то ситуација када два или више сарадника упорно враћају оно што је други променио у чланку. Други се заузимају за много ширу дефиницију, која обухвата сваку ситуацију у којој два или више аутора упорно чине значајне промене у чланку. Заступници друге дефиниције сматрају прву дефиницију двобојем враћања, посебним случајем уређивачком рата. Друга употреба је тежа за јасно утврђивање па се појединци повремено не слажу да ли се одређена уређивачка епизода може окарактерисати као уређивачки рат.

Уређивачки ратови могу имати многе поводе. Неки, али не и сви, од повода су: транскрипција, политика, верска убеђења, када неко има превише слободног времена или му се просто не свиђа неки корисник.

Без обзира да ли та активност заслужује да се назове „уређивачким ратом“ или не, многи корисници сматрају устаљене епизоде живахног „сеци и боди“ уређивања непожељним, па када примете да се то дешава а не успеју да наговоре сукобљене стране да уђу у процес решавања сукоба, могу да одлуче да поднесу захтев за заштиту чланка не би ли их силом натерали да се охладе. Они који истрајавају у оваквом понашању могу у екстремним случајевима бити блокирани.

„Ратови измена“ између две особе које се надмећу нису у духу Википедије, лоше се одражавају на оба учесника, и често као последицу имају блокове које се спроводе због кршења правила о три враћања. Уместо да само вратите чланак, потражите неки начин за компромис или алтернативни начин да кажете исту ствар — јесте да на тај начин уређивање захтева више времена и размишљања, али је много вероватније да ће настати чланак који задовољава обе стране. У случају новајлија који праве ненамерне лоше измене, боље је да враћања ураде две или више особа, јер им то показује да ту није у питању нечији лични крсташки поход, него нешто много ближе договору.

Високофреквентни ратови враћања обесмишљавају историју промена, отежавају другим људима да доприносе и преплављују Скорашње промене и спискове надгледања. Нискофреквентни ратови заједници не стварају толико проблема, али их и даље стварају. Искуство је показало да је вероватноћа за наставак вандализма много мања ако сачекате барем један сат пре његовог враћања, јер напасник у већини случајева изгуби интересовање и оде.

Многи корисници препоручују да своја враћања разредите на једно на дан. Предности су следеће:

  • Можда се друга особа опамети.
  • Можда се ви опаметите и схватите да је друга особа у праву!
  • Други могу лако да прискоче и покушају да помогну. Погледајте на пример, MeatBall:DefendEachOther
  • Дан је много лакше применити него „било који 24-часовни период“. Ако ограничите себе на једно враћање на дан, избегавате ризик да случајно направите четири враћања у 24-часовном периоду.