Винкс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Винкс
Winx Club Logo.png
Винкс
Ориг. назив Winx Club
Жанр комедија, акција, фантазија
Формат анимација
Аутор Иђинио Страфи
Издавач Рејнбоу
Земља  Италија
Број сезона 7
Број епизода 182 (списак епизода)
Време трајања 24 минута
Продукција Рејнбоу
Емитовање
Прво
приказано на

Италија Rai 2
Румунија Мађарска Jetix
Јужноафричка Република SABC1, Cartoon Network, Boing
Сједињене Америчке Државе Nickelodeon
Уједињено Краљевство 4kids
Шпанија Telecinco
Премијерно
приказивање

24. јануар 2004. — 3. октобар 2015.
Сродно
приказивање

Поп Пикси
Свет Винкса
Емитовање у Србији
Емитер РТС 1 (сезоне 1-2)[1][2]
Ултра ТВ (сезоне 1-3)[3][1]
Хепи ТВ (сезоне 4-7)[4][5][1][6]
Пинк кидс (сезона 5)[1]
Никелодеон (сезоне 5-7)[7][1]
ТВ Мини (сезона 7)[1][8]
Премијерно
приказивање

2004. — 2015.
Званични веб-сајт
Веб-сајт продукције
Профил на IMDb-ју

Винкс (италијански: Winx Club) италијанска је анимирана серија. Серију је измислио Иђинио Страфи. Први пут је приказана 28. јануара 2004. године у Италији на телевизијској станици Rai Due. Пета сезона је почела са емитовањем у септембру 2012. У Италији и Америци, шеста сезона 2013, а седма 2015. У Србији је приказивана на ТВ станицама РТС 1,[1][2] ТВ Ултра,[1][3] Хепи ТВ,[1][4][5][6] Пинк кидс,[1] Никелодеон[7][1] и ТВ Мини[1][8] од 2007. до 2015. године синхронизована на српски језик.

Заплет[уреди]

Прича прати Блум (вилу змајеве ватре) и њене пријатељице Стелу (вилу сунца и месеца), Флору (вила природе), Техну (технологије) и Мјузу (музике), које се углавном налазе у Магичној димензији и на Земљи. Оне себе зову „Винкс“ и иду на безброј авантура заједно. Кроз читаву причу, оне откривају нове трансформације, тајне и моћи, у борби против злих сила. Другарице пружају подршку Блум јер она покушава да открије своју прошлост. У другој сезони, девојкама се придружује Лејла (вила таласа), а у четвртој Рокси (вила животиња).

Сезона 1[уреди]

Прича почиње на Земљи, у малом граду Гарденији где Блум, обична девојка, живи нормалан живот док једног дана не упознаје вилу Стелу и спознаје своје моћи када случајно спашава Стелу од дива који ради за зле вештице. Блум се тада опрашта од својих родитеља, Ванесе и Мајка (за које касније сазнаје да јој нису биолошки родитељи) и одлази у град Меџикс, који се налази у Магичној димензији где крене да похађа магичну школу за виле Алфиа. Стела упознаје Блум са Меџиксом и Алфијом. Ту Блум упознаје своје пријатељице са којима ће делити собу: Флору, Мјузу и Техну. Оне, по Блумином предлогу, оснивају групу са именом Винкс. Касније упознају и мајсторе магије, који постају њихови љубавни интереси: Скаја, Брендона, Ривена и Тимија. У овој сезони виле се боре против злих вештица, такозваних Трикс: Ајси, Дарси и Сторми. Блум полако открива своју прошлост и преко снова упознаје своју сестру Дафни, која ју је спасила од три античке вештице, тако што ју је одвела на Земљу. Њени биолошки родитељи су у ствари краљ и краљица Домина, Ортел и Меријем. Касније Трикс узимају Блумину моћ змајеве ватре и освајају магичну школу за вештице Мрачни торањ. У финалној бици, упућују се ка Алфији са намером да победе Винкс, али Блум на Рокалуче језеру враћа своју снагу и побеђује Трикс вештице заједно са својим пријатељицама.

Сезона 2[уреди]

У другој сезони, Винкс се после распуста враћају у школу, где долази мистериозна девојка, за коју се касније испоставило да је вила, принцеза Андроса, по имену Лејла. Она их упознаје са главним негативцем друге сезоне, Лорд Даркаром, или Фениксом који жели да нађе сва четири дела „Кодекса“ и откључа пролаз у Риликс, где се наводно налази највећа моћ. Три од четири дела „Кодекса“ се налазе у магичним школама у Меџиксу: школи за мајсторе магије „Црвена фонтана“, школи за вештице „Мрачни торањ“ и школи за виле „Алфија“, а четврти део се налази у Пикси селу. Како би дошао до Пикси села, Лорд Даркар је заробио Пиксије, мале виле, а Лејла покушава да их спасе и замало губи живот, али је спашавају Винкс виле. Трикс су заробљене у „Утврђењу светла“ где би требало да покушају да буду добре, али их Лорд Даркар спашава одатле, и онда му оне служе, па имају мању улогу него у првој сезони. Оне су му биле потребне да набаве „Кодекс“, али му је онда била потребна и Блумина моћ змајевог пламена како би отворио Риликс, па је у Алфију послао свог слугу новог „професора“ Авалона. Након што су Пикси виле ослобођене, свака Винкс вила је нашла свог пара у малој вили: Блум — Локет, Стела — Аморе, Флора — Чата, Техна — Диџит, Мјуза — Тјун, док је Лејла већ имала своју Пикси вилу Пиф. Винкс виле су умеђувремену добиле додатак на своју обичну трансформацију, Чармикс. И Трикс добијају свој Глумикс од Лорд Даркара. Појављује се и нови мајстор магије, Хилио, који је у роду са Саладином, оснивачем „Црвене фонтане“. Хилио постаје Флорин љубавни интерес. Лорд Даркар претвара Блум у „Мрачну Блум“, али њени пријатељи Стела, Лејла, Флора, Мјуза, Техна, Скај, Брендон, Ривен, Тими и Хилио, као и професори из магичних школа Фарагонда, Грифин и Кодаторта, покушавају да спасе Блум. На крају, Скај „Мрачној Блум“ признаје своја права осећања и она се поново враћа у нормалу, и Винкс виле заједно уништавају Лорд Даркара. У последњој епизоди, када су се Винкс виле вратиле у Алфију да прославе победу, Лејла је званично постала шести члан „Винкса“ чиме се завршава друга сезона.

Сезона 3[уреди]

У трећој сезони, Винкс се после још једног распуста враћају у школу, где Стела прима обавештење од Краљевског двора Соларије о њеном Принцезином балу. Трикс су послате у Омега димензију, где се Ајси ослобађа из леда, и ослобађа своје сестре Дарси и Сторми, али и чаробњака Валтора, који је делом одговаран за уништење Блумине планете Домино. Валтор, као и Блум, поседује моћ змајеве ватре. Валтор жели да уништи и Лејлину планету Андрос. Стела сазнаје да се њени родитељи неће помирити, као што је мислила, већ да њен отац Радијус има нову жену, Касандру, која има ћерку Шимеру, са којом је Стела била у сукобу и пре него што је сазнала да је она ћерка њене маћехе. Појављује се нови дечко који се придружује мајсторима магије, он је чаробњак и долази са Андроса, као и Лејла и зове се Набу. Винкс виле добијају потпуно нову трансформацију, Енчантикс и додатак за ту трансформацију Вилински прах, тако што се жртвују за неког са своје планете. Све девојке, осим Блум, контролишту веома јаке моћи, али Блум не јер њен Енчантикс није потпун. Блум открива више о својој планети Домино и биолошким родитељима. У последњој епизоди Блум уништава Валтора, тако што улази у његово тело и својим Змајевим пламеном га уништава.

Сезона 4[уреди]

У четвртој сезони, Винкс виле су завршиле своје школовање, и сада су постале професорке које подучавају младе виле. Суочавају се са ловцима на виле, чаробњацима црног круга, који су ухватили све Земаљске виле, и у потрази су за последњом. Долазе у Алфију, јер мисле да је последња земљаска вила Блум, али онда сазнају да су погрешили јер Блумино порекло заправо није са Земље. Професорка Фарагонда им говори о Биливиксу, новој трансформацији коју виле достижу после Енчантикса. Такође их шаље у мисију на Земљу, да нађу последњу земљаску вилу и да је заштите од чаробњака црног круга. Винкс виле прво одлазе у Пикси село, где сазнају да се последња Земљаска вила налази у Гарденији, Блумином родном месту. Винкс тамо отварају свој пет шоп „Лав енд Пет“ (Љубав и љубимци) и са Мјузом оснивају свој рок бенд. Упознају и последњу Земаљску вилу, Рокси, која је вила животиња. Захваљујући томе што су успеле да убеде људе да верују у магију, добиле су свој Биливикс, уз кога су добиле и специјална крила за брзину, телепортацију, магични траг: Спидикс, Траксис и Зумикс. Касније су добиле два дара од етеричних вила: Софикс, способност да се повежу са природом и Ловикс, да контролишу моћи леда комбиноване са својим моћима. Добијају и трећи дар судбине помоћу кога могу да спасе особу која је умрла. Када је Набу умро када је затворио портал кога су отворили чаробњаци црног круга, Лејла је хтела да га спасе, али је Огрон протраћио дар етеричних вила да оживи увенули цвет. Винкс виле, заједно са Рокси и земаљском вилом Небјулом уништавају чаробњаке црног круга у Омега димензији.

Сезона 5[уреди]

У петој сезони, нови негативац је Тритон, принц мора и Лејлин нећак. Тритон постаје љубоморан на свог брата, Нереус, који је одабран да буде нови краљ мора и због тога се удружује са Трикс. Тритон уз помоћ Триксица проналази острво смећа и скупљајући његову моћ, он мутира у страшно чудовиште. То му омогућава да узима моћи Селкија, чувара океанских Капија и тако улази у Бескрајни Океан. Како би га Винкс поразиле и ушле у Бескрајни Океан, морају добити моћ Сиреникс. Како би добиле Сиреникс, морају пронаћи Књигу Сиреникса и следити задатке које им књига задаје. И Винкс треба нову и привремену трансформацију: Хармоникс. Винкс се повезују са Селкисима и тако враћају њихове моћи. На крају, Тритон је поражен и заувек је заробљен у Димензији Заборава, а Блум је повратили Дафне њен прави облик - тело. Рокси се уписује у Алфију.

Сезона 6[уреди]

У шестој сезони, Винкс се боре против Зле Вештице са Земље, Селина, Блумина старе пријатељице, која има моћ да уз помоћ Легендаријума, магичне књиге, бића из легенди и фикције претвори у стварност. Како би закључале Легендаријум, Винкс су прво морале пронаћи Добру Вилу Елдору. Пре тога, Винкс зарађују трансформацију Блумикс. Елдора им је рекла да морају добити моћ Митикс и направити Кључ Легендаријума, те га уз његову помоћ закључати заувек. У међувремену, Лејла упознаје Роја и Некса и двоуми се између њих двојице. На крају сезоне, Селина поновно постаје добра и заувек закључа Легендаријум и тако Трикс остају заробљене у њему, а Дафне се венча са паладином Тореном, Скајим нећаком.

Сезона 7[уреди]

У седмој сезони, Винкс се сусрећу са Калшаром, која може да мења свој облик, и њеним смотаним братом, Брафилиусом. Они отимају све Магичне Животиње, па их затварају у кавезе. Блум и остале Винксице, уз помоћ Рокси, морају да заштите Магичне Животиње, уз нову моћ Батерфлајикс, спашавајући их од Калшаре која жели њихову моћ за себе. Винкс виле успевају да пронађу све магичне животиње и добију нову трансформацију Миникс и заједно уништавају Брафулиуса. Калшара успева да добије велику моћ и покори Меџикс. Винкс виле ослобађају магичне животиње. Калшара извршава напад, али је доживела пораз. Винкс виле заједно уништавају Калшару. У последњој епизоди Винксице се враћају у Алфију и прослављају победу чиме се седма сезона завршава.

Ликови[уреди]

 • Виле Винкса:
 • Блум (сезоне 1-7)
 • Стела (сезоне 1-7)
 • Флора (сезоне 1-7)
 • Мјуза (сезоне 1-7)
 • Техна (сезоне 1-7)
 • Лејла (сезоне 2-7)
 • Рокси (сезоне 4-7)
 • Зле вештице — Трикс:
 • Ајси (сезоне 1-3, 5-7)
 • Дарси (сезоне 1-3, 5-7)
 • Сторми (сезоне 1-3, 5-7)
 • Мајстори магије:
 • Скај (сезоне 1-7)
 • Брендон (сезоне 1-7)
 • Ривен (сезоне 1-7)
 • Тими (сезоне 1-7)
 • Хилио (сезоне 2-7)
 • Набу (сезоне 3-4)
 • Рој (сезоне 5-7)
 • Негативци:
 • Лорд Даркар (сезона 2)
 • Валтор (сезона 3)
 • Ловци на виле - чаробњаци црног круга - Огрон, Гантлос, Анаган и Думан (сезона 4)
 • Тритон (сезона 5)
 • Селина (сезона 6)
 • Калшара и Брафилијус (сезона 7)
 • Директори трију школа:
 • Мавила управница Алфије 100 година пре Фарагонде (сезона 7)
 • Госпођа Фарагонда управница Алфије (сезоне 1-7)
 • Госпођа Грифин управница Мрачног торња (сезоне 1-3, 6)
 • Господин Саладин управник Црвене фонтане (сезоне 1-3, 5)
 • Особље трију школа:
 • Гризелда / Алфија (сезоне 1-7)
 • Паладиум / Алфија (сезоне 1-7)
 • Визгиз / Алфија (сезоне 1-7)
 • Офелија / Алфија (сезоне 1-3)
 • Авалон / Алфија (сезоне 2-3)
 • Кодаторта / Црвена фонтана (сезоне 1-2, 5)
 • Едилтруда / Мрачни торањ (сезоне 1-3)
 • Заратустра / Мрачни торањ (сезоне 1-3)
 • Пикси виле:
 • Локет (сезоне 2-4, 6-7)
 • Амор (сезоне 2-4, 6-7)
 • Чата (сезоне 2-4, 6-7)
 • Пиф (сезоне 2-4, 6-7)
 • Тјун (сезоне 2-4, 6)
 • Диџит (сезоне 2-4)
 • Ливи (сезоне 2-4)
 • Нинфија (сезоне 2-3, 6)
 • Шери (сезоне 6-7)
 • Кара(мел) (сезоне 6-7)
 • Остали истакнути ликови:
 • Мајк (сезоне 1-6)
 • Ванеса (сезоне 1-6)
 • Мици (сезоне 1-2, 4-5)
 • Нат (сезоне 1-3)
 • Дафни (сезоне 1-3, 5-7)
 • Дијаспро (сезоне 1-3, 5-6)
 • Шимера (сезона 3)
 • Касандра (сезона 3)
 • Треса (сезоне 3,5)
 • Моргана (сезона 4)
 • Небјула (сезона 4)
 • Трансформације винкса
 • Чантрикс
 • Енчантрикс
 • Биливикс
 • Хармоникс
 • Сиреникс
 • Блумикс
 • Митикс
 • Батефајликс
 • Тајникс

Српске синхронизације[уреди]

Српске синхронизације мењале су се од сезоне до сезоне. Све наведене сезоне могли су пратити и гледаоци у Црној Гори, док су на наведеним каналима гледаоци из Босне и Херцеговине и Македоније пратили сезоне 1, 2, 3 и 7 на ТВ Ултра и ТВ Мини.

Лаудворкс је синхронизовао прву, другу и трећу сезону. Премијерно су емитоване на ТВ Ултра, а прве две сезоне су нешто касније емитоване и на РТС 1. Прва сезона је комплетно изашла на DVD-овима, док што се тиче друге сезоне само епизоде 11, 12 и 13 су изашле на новогодишњег промо DVD-у. Епизоде 2, 3 и 4 треће сезоне су изашле на DVD-у уз часопис Дечје царство.

Блу хаус је синхронизовао четврту сезону. Приказивала се само на каналу Хепи ТВ. Нема DVD издања.

Идеограм је синхронизовао пету сезону. Са премијерним емитовањем кренула је 20. новембра 2012. на Хепи ТВ, а годину дана касније и на Никелодиону. Првих 13 епизода емитоване су и на каналу Пинк кидс. Комплетно је изашла на 6 DVD-ова.

Хепи ТВ је сама за себе синхронизовала шесту и седму сезону. Оне су такође емитоване и на Никелодиону, а седма сезона и на ТВ Мини током 2017. године. Шеста сезона је са премијерним емитовањем кренула 2014. године, а седма 2. новембра 2015. године. Ниједна од наведене две сезоне нема DVD издања. Седма сезона је једина сезона која нема уводну шпицу синхронизовану на српски језик.

Улоге[уреди]

Име лика С1-2 (Лаудворкс) С3 (Лаудворкс) С4 (Блу хаус) С5 (Идеограм) С6 (Хепи ТВ) С7 (Хепи ТВ)
Блум Јелена Стојиљковић Јелена Стојиљковић Александра Цуцић Јадранка Пејановић (Е1-13)
Александра Ширкић (Е14-26)
Софија Јеремић Бојана Тушуп
Флора Александра Ширкић Јелена Ђорђевић [9] Александра Цуцић Софија Јеремић
Стела Мариана Аранђеловић Мариана Аранђеловић Мина Лазаревић Мариана Аранђеловић
Мјуза Бојана Стефановић Снежана Нешковић Снежана Нешковић Миомира Драгићевић Миомира Драгићевић
Техна Наташа Балог Наташа Балог Наташа Балог Даница Тодоровић Даница Тодоровић
Лејла Александра Ђурић Александра Ђурић Наташа Балог Даница Тодоровић Даница Тодоровић
Рокси - - Снежана Нешковић
Локет Александра Ђурић Александра Ђурић Наташа Балог -
Амор Ана Марковић Ана Марковић Наташа Балог -
Диџит Софија Јеремић Софија Јеремић Наташа Балог - -
Чата Јелена Стојиљковић Јелена Стојиљковић Мина Лазаревић -
Тјун Александра Ширкић Јелена Ђорђевић[9] Снежана Нешковић - -
Скај Милан Антонић Милан Антонић Милан Антонић Зоран Стојић
Ривен Радован Вујовић Радован Вујовић Небојша Миловановић
Тими Жељко Алексић Срђан Јовановић Милан Антонић
Хилио Срђан Јовановић Синиша Убовић Драган Вујић
Брендон Марко Марковић Марко Марковић Марко Марковић
Набу - Синиша Убовић Марко Марковић - - -
Дафни Мариана Аранђеловић Мариана Аранђеловић -
Ајси Ана Марковић Ана Марковић - Јадранка Пејановић (Е1-13)
Александра Ширкић (Е14-26)
Јована Цавнић
Дарси Софија Јеремић Софија Јеремић - Даница Тодоровић Миомира Драгићевић
Сторми Јована Мишковић Јована Мишковић - Миомира Драгићевић
Лорд Даркар Радован Вујовић - - - - -
Валтор - Марко Марковић - - - -
Огрон - - Драган Вујић - - -
Гантлос - - Небојша Миловановић - - -
Анаган - - Марко Марковић - - -
Думан - - Небојша Миловановић - - -
Селина - - - - Јована Цавнић -
Госпођица Фарагонда Наташа Балог Наташа Балог Александра Цуцић Јована Цавнић Миомира Драгићевић
Гризелда Ана Марковић Ана Марковић Мина Лазаревић
Офелија Мариана Аранђеловић Мариана Аранђеловић - - - -
Паладијум Жељко Алексић Жељко Алексић Небојша Миловановић
Визгиз Милан Антонић Милан Антонић
Авалон Радован Вујовић Радован Вујовић - - - -
Госпођа Грифин Мариана Аранђеловић Мариана Аранђеловић - - -
Едилтруда Софија Јеремић Софија Јеремић - - - -
Заратустра Јована Мишковић Јована Мишковић - - - -
Господин Саладин Марко Марковић Марко Марковић - - -
Кодаторта Марко Марковић Марко Марковић - - -
Мици Софија Јеремић - Мина Лазаревић Александра Ширкић - -
Дијаспро Ана Марковић Софија Јеремић - -
Шимера - Сандра Спасовски - - - -
Касандра - Ана Марковић - - - -
Уводна шпица Марија Михајловић Марија Михајловић Мина Лазаревић Марина Поповић -

DVD издања[уреди]

Издавач Сезона Број DVDа Епизоде Језици Државе продаје
Luxor (уз часопис Бумеранг) 1 1-26 1-26 српски Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина
Luxor 1 1 1-3 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 2 4-6 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 3 7-9 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 4 10-12 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 5 13-15 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 6 16-18 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 7 19-21 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 8 22-24 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 9 25-26 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 1 1-4 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 2 5-8 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 3 9-13 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 4 14-17 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 5 18-21 српски Србија, Црна Гора
Luxor 1 6 22-26 српски Србија, Црна Гора
Apsolut Velpro, Gold Audio Video 5 1 1-5 српски, хрватски Србија, Црна Гора, Хрватска
Apsolut Velpro, Gold Audio Video 5 2 6-9 српски, хрватски Србија, Црна Гора, Хрватска
Apsolut Velpro, Gold Audio Video 5 3 10-13 српски, хрватски Србија, Црна Гора, Хрватска
Apsolut Velpro, Gold Audio Video 5 4 14-18 српски, хрватски Србија, Црна Гора, Хрватска
Apsolut Velpro, Gold Audio Video 5 5 19-22 српски, хрватски Србија, Црна Гора, Хрватска
Apsolut Velpro, Gold Audio Video 5 6 23-26 српски, хрватски Србија, Црна Гора, Хрватска

Референце[уреди]

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 Cartoons Serbia
 2. 2,0 2,1 2,2 "Очајне домаћице" и "Винкс" - РТС
 3. 3,0 3,1 Снимак 27. епизоде (ТВ Ултра)
 4. 4,0 4,1 4,2 Промо 5. сезоне (Хепи ТВ)
 5. 5,0 5,1 5,2 Промо - Винкс и Земља коња (Хепи ТВ)
 6. 6,0 6,1 6,2 Винкс - 7. сезона на Хепију (Хеј цртаћи)
 7. 7,0 7,1 Винкс 7. сезона - промо (Никелодион)
 8. 8,0 8,1 Винкс (ТВ Мини)
 9. 9,0 9,1 Александру Ширкић као Флору и Тјун у трећој сезони заменила је Јелена Ђорђевић, међутим није била наведена у одјавној шпици, због грешке у шпици где је као Флора наведена Софија Јеремић.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]