Аватар: Последњи владар ветрова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Аватар:
Последњи владар ветрова
Формат анимирана серија
Гласове
позајмили

Снежана Јеремић Нешковић
Александра Ширкић
Ива Кевра
Немања Живковић
Снежана Кнежевић
Предраг Дамњановић
Бранислав Платиша
Јелена Стојиљковић
Земља  САД
Језик енглески
Број сезона 3
Број епизода 61
Време трајања ~22 мин.
Продукција Никелодион
Емитовање
Емитер Никелодион
Премијерно
приказивање

21. фебруар 2005 — 19. јул 2008
Статус завршено
Наследник Легенда о Кори
Емитовање у Србији
Емитер Никелодион
Премијерно
приказивање

2013.
Статус завршено

Аватар: Последњи владар ветрова (енгл. Avatar: The Last Airbender), је америчка цртана серија емитована првобитно од 2005. до 2008. у три сезоне (Вода, Земља и Ватра). Године 2012. добила је наставак Легенда о Кори (енгл. The Legend of Korra). Серија прати авантуре дванаестогодишњег Аанга и његових пријатеља (Катара и њен старији брат Сока), који морају донети мир у земљу једино ако победе моћни народ ватре.

Емитовање и синхронизација[уреди]

У Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Македонији серија је премијерно приказана на каналу Никелодион на српском језику 2013. године. Синхронизацију је радио студио Голд Диги Нет. Нема DVD издања.

Епизоде[уреди]

Главни чланак: Списак епизода анимиране серије Аватар: Последњи владар ветрова

Сезона Епизоде Премијерно приказивање
прва епизода последња епизода
1. 20 21. фебруар 2005. 2. децембар 2005.
2.2017. март 2006. 1. децембар 2006.
3. 21 21. септембар 2007. 19. јул 2008.

Фиктивни универзум[уреди]

Аватаров свет
Свет у коме се одвија радња

Радња серије се одвија у измишљеном свету насељеним људима, духовима и магичним животињама. Становништво тог света је подељено на четири народа: водена племена, краљевство земље, нација ватре и ваздушни номади. Неки представници сваког народа могу да контролишу елементе свог народа, прављењем различитих покрета. Људи који владају неким елементом се називају владари тог елемента. Међу свим владарима постоји само један који може да влада свим елементима, и тај владар се назива Аватар. Он је веза између света људи и света духова. После Аватарове смрти, роди се нови Аватар у телу владара друге нације. Аватари се мењају у одређеном редоследу који се назива циклус Аватара, нација ватре → ваздушни номад → племе воде → краљевство земље. Реинкарнација Аватара се може прекинути само кад неки Аватар умре у стању Аватара (стање у ком је Аватар најмоћнији и може да буде у контакту са прошлим Аватарима).

Радња[уреди]

Дешавања пре серије[уреди]

Више од сто година пре главних догађаја у серији, краљ народа ватре Созин, одлучио је да започне рат против других народа (Земља, Вода и Ваздух) како би проширио своје територије. Знајући да ће га тадашњи Аватар Року спречити, прво је сачекао његову смрт па је тек онда започео рат. Аватар се поново родио, као ваздушни номад по имену Анг. Анг је још као дете сазнао да је он нови Аватар. Уплашен својих нових дужности Аватара, Анг одлучује да побегне од своје куће на свом огромном летећем бизону Апи. Летели су изнад океана и игром случаја ушли усред олуј, и одједном упадоше у воду. У том тренутку је Анг заузео стање Аватара и створио око себе и Апе ледени брег, како би они упали у дубок сан и како не би умрли. У покушају да убије Аватара, Созин је уништиоваздушне номаде, али не и Аватара. Након Созинове смрти рат се наставио још стотину година. У доба када се одвија серија, краљ ватре је Созинов унук Озаи.

Књига 1: Вода[уреди]

Катара и њен старији брат Сока наилазе на дечака по имену Анг и његовог летећег бизона Апу заробљене у санти леда. Анг им признаје да је он Аватар, али да зна само владање ваздухом. Он мора научити владањем елемената одређеним редоследом: прво вода, затим земља и на крају ватра. Анг, Катара и Сока заједно са Апом крећу на путовање до северног племена воде како би нашли Ангу и Катари нашли учитеља владања водом. На путу, посећују храм јужног ваздуха где Анг сазнаје о истребљењу свог народа и где проналазе последњег крилатог лемура којем Анг даје име Момо, а Момо постаје нови члан екипе. Током путовања, Анга и његове пријатеље прогања принц Зуко (прогнан син краља ватре Озаиа), који покушава да ухвати Аватара и тиме поврати част. Зуко путује са својим стрицем Ајром на једној од морнарица народа ватре. На крају сезоне, адмирал војске народа ватре, Жао, напада северно племе воде, али му Анг руши планове. У међувремену господар ватре Озаи, објављује да су Зуко и Аиро издајници и шаље своју ћерку Азулу да их ухвати.

Књига 2: Земља[уреди]

Аватар и његови пријатељи напуштају народ воде како би Ангу нашли учитеља владања земљом. У једној од својих авантура у држави народа земље упознавају слепу владарку земљом, Тоф Беифонг, која им се придружује и постаје Ангова учитељица владања земљом. У међувремену, Аиро и Зуко покушавају да започну нови живот у краљевству земље. Након проналаска велике библиотеке у пустињи, Анг и његови пријатељи сазнају о предстојећем сунчевом помрачењу, које би требало владаре ватром накратко лишити владањем ватром, чинећи их беспомоћнима. Они одлучују да дођу до главног гтада земље Ба Синг Се-а и рећи краљу о томе. Али Азула, уз помоћ тајне полиције града, заузима Ба Синг Се, а такође и препушта Зукоу да опет буде одан народу ватре. Азула погађа Анга муњом док је био у стању Аватара, али га Катара враћа у живот помоћу лековите воде из северног племена воде.

Књига 3: Ватра[уреди]

Аватар, његови пријатељи и многи други ликови са којима су се састали у претходним сезонама, искоришћују помрачење сунца и организовати малу инвазију на народ ватре, како би поразили краља Озаиа. Међутим, планови инвазије се руше и долази до повлачења Анга и војника из народа земље и воде. У међувремену, Сока спашава из затвора народа ватре своју девојку, ратницу Суки, која се придружује Анговој екипи. Велики преокрет у серији се дешава када се Зуко супроставља свом оцу и одлучује да се придружи Аватару, коме постаје учитељ владања ватром. У финалу сезоне, Озаи планира унуштење народа земље како би наставио мисију свог деде Созина, да уништи остале нације света. Овај догађај Озаи планира за време Созинове комете, чија појава ојачава владање ватром. Созин, заједно са ескадрилом полази према Ба Синг Се-у како би га уништио. Ангови пријатељи уништавају ескадрилу, а Анг долази у сукоб са господарем ватре Озаием и поражава га. У последњој сцени серије, Аватаров тим прославља победу уз чај који је скувао Аиро, Зуко постаје нови господар ватре, а Озаи и Азула бивају ухапшени. Серија се завршава пољубцем Анга и Катаре, са заласком сунца у позадини.

Ликови[уреди]

Главни чланак: Списак ликова анимиране серије Аватар: Последњи владар ветрова

  • Анг (енгл. Aang) је аватар, једини представник ваздушних номада, као и једини преживели владар ветрова. Биолошки гледано он има 12 година, али у ствари има 112 година, с обзиром на то да је провео 100 година замрзнут у санти леда. Он је оптерећен пословима аватара, а једино што он жели је да буде сасвим обично дете. Анг има два кућна љубимца, огромног летећег бизона Апу и крилатог лемура Момоа. Воли природу и због тога је вегетаријанац.
  • Катара (енгл. Katara) је 14-годишња девојчица из јужног племена воде, једина владарка водом из свог племена, као и Сокина сестра. Има исцељивачке моћи и може владати крвљу (контролу течности унутар тела живих организама), којом може владати само током пуног месеца. Катара је врло одговорна особа доброг срца која увек помаже Ангу да донесе добру одлуку. Носи огрлицу своје мајке, која јој је једина успомена на њу.
  • Сока (енгл. Sokka) је 15-годишњи ратник из јужног племена воде, као и Катарин старији брат. Он нема владарске моћи и мисли да је способност владање елементима главни проблем у свету. Више воли да се бори оружјем, поготово својим бумерангом, којег му је дао његов отац пре свог одласка у рат. Сока је скептичан, верује само у оно што може да види или додирне. У трћој сезони је научио технику мачевања. Заљубљен је у кјоши ратницу Суки, која такође воли њега.
  • Тоф Беифонг (енгл. Toph Beifong) је 12-годишња девојчица из богате породице, такође је и једна од најбољих владара земљом. Рођена је слепа, али има дар (осећа земљане вибрације), који јој служи као чуло вида. У свом граду је позната као Слепа разбојница. Она је Ангу била учитељица владања земљом. Позната је и по томе што је измислила владање металом.
  • Зуко (енгл. Zuko) је 16-годишњи владар ватром, син краља ватре Озаиа. Због свог лошег понашања на војном састанку, позван је на двобој од свог оца, на ком је добио опекотину око свог ока и на ком је протеран из земље све док не ухвати или убије аватара. На крају серије Зуко прелази на Ангову страну и постаје му учитељ владања ватром, а такође постаје и нови краљ ватре.
  • Аиро (енгл. Iroh) је стари владар ватре, брат краља Озаиа. Изгубио је свог јединог сина током опсаде града Ба Синг Се-а па се опходи према свом нећаку Зукоу као према свом сину. Аиро зна јединствене технике владања ватром: преусмеравање муње и ватрени дах. Воли да пије различите врсте чајева, а једно време је био запослен у чајџиници.
  • Азула (енгл. Azula) је 14-годишња владарка ватром, ћерка краља Озаиа. Паметна је, арогантна и лажљива. Има способност стварања муње и плавог пламена.

Улоге[уреди]

Име лика Глумац (српска синхронизација)
Анг Снежана Нешковић (С1)
Александра Ширкић (С2-3)
Катара Ива Кевра
Сока Немања Живковић
Тоф Беифонг Снежана Кнежевић
Зуко Предраг Дамњановић
Аиро Бранислав Платиша
Азула Јелена Стојиљковић
Краљ Озаи Марко Марковић
Суки Ива Стефановић
Меи Милена Живановић
Таи Ли Маријана Живановић
Року Слободан Нинковић
Џет Милан Антонић
Јуе Милена Живановић
Хару Марко Марковић
Жао Томаш Сарић

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Медији везани за чланак Аватар: Последњи владар ветрова на Викимедијиној остави