Гачац

С Википедије, слободне енциклопедије

Гачац
Corvus frugilegus
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
C. frugilegus
Биномно име
Corvus frugilegus
Linnaeus, 1758
Ареал гачца

Гачац (лат. Corvus frugilegus) птица је из породице врана (Corvidae). Насељава подручје Евроазије. Црне је боје са белим кљуном, око чијег корена се налази гола бела кожа. Воли да се гнезди у колонијама на градском дрвећу (у парковима и булеварима). Често га људи мешају са гавраном.

Изглед[уреди | уреди извор]

Гачац у парку

Гачац се од осталих врста врана разликује по кљуну сиво-беле боје са црним врхом и пернатим „гаћама” око ногу. Дужине је обично 45-47 цм. Често се колоније гачаца налазе у градским парковима, и људи га због величине мешају са гавранима. Његово црно перје на јакој светлости добија плаве и љубичасте преливе. Младунци гачца више личе на обичне вране, јер им перје око кљуна опада тек око шестог месеца живота.[2]

Исхрана[уреди | уреди извор]

Гачац се храни крупним бескичмењацима - инсектима и њиховим ларвама, семењем и плодовима биљака, понекад и ситнијим сисарима. У градској средини једе и остатке људске хране из канти или са улице, тако да је чест на местима где се окупља велики број људи, али храну сакупља најчешће у јутарњим сатима, када нема много пролазника.

Гнежђење[уреди | уреди извор]

Колонија гачаца на платанима у Булевару краља Александра
Corvus frugilegus

Гачац се гнезди у колонијама које броје најчешће 80-100 парова. Почињу да праве гнезда крајем фебруара и почетком марта. Гнезда им се налазе на највишим врховима дрвећа, а праве их од гранчица које откидају са дрвећа или краду са околних гнезда, ретко узимајући оне са тла.[3] Женка гачца најчешће излегне 3-5 јаја у генерацији, а инкубација траје 16-18 дана. Оба родитеља су задужена за исхрану младих, који почињу да лете са 32-33 дана. На јесен се нова генерација окупља у велика јата и чини се да уживају у јаким јесењим ветровима.

Оглашавање[уреди | уреди извор]

Гласан, назални грак са котрљјућим "р", који звучи као "гааак", "грааак" или "гра-гра-грааа" који варирају у висини, посебно у околини колонија. У време гнежђења бука око колонија може бити заглушујућа.[4]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2017). Corvus frugilegus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 15. 1. 2020. 
  2. ^ Hume, Rob (2006). Birds of Britain and Europe. Dorling Kindersley. ISBN 978-1-40530-753-6. 
  3. ^ „Gačac”. BioRaS. Архивирано из оригинала 27. 09. 2016. г. Приступљено 24. 9. 2016. 
  4. ^ Mullarney, Killian; Svensson, Lars; Zetterstorm, Dan; Grant, Peter J. (1999). Bird Guide. London: HarperCollins Publishers Ltd. стр. 336. ISBN 978-0-00-711332-3. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]