Диодот Трифон

С Википедије, слободне енциклопедије
Диодот Трифон
Tryphon.png
Новчић Диодота Трифона, Британски музеј
Пуно имеДиодот Трифон
Датум рођењаКасијана
Датум смрти138. п. н. е.
Место смртиСелеукидско краљевство
Апамеја
Селеукидски краљ
Период144. п. н. е. - 138. п. н. е.
ПретходникАнтиох VI Дионис
НаследникАнтиох VII Сидет

Диодот Трифон (грчки: Διόδοτος; умро 138. п. н. е.) је био краљ хеленистичке Селеукидског краљевства, од 142. до 138. године п. н. е.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у Касијани, у Апамеји. Каријеру је започео у служби селеукидског краља Александра Баласа. После Александрове смрти, био је вођа побуне против његовог наследника Деметрија II Никатора 144. године п. н. е. Веома брзо Диодот је стекао контролу над великим деловима Сирије и Леванта. Диодор је као противкраља Деметрију истакао Александровог усвојеног сина Антиоха VI Диониса. Потом је 142/1. године п. н. е. прогласио себе краљем. Антиох је умро неколико година касније у кућном притвору. Верује се да је отрован управо по Диодотовом наређењу. Диодот је по доласку на престо понео владарско име Трифон Автократор (грчки: Τρύφων Αὐτοκράτωρ), дистанцирајући се од Селеукидске династије. Од 139. до 138. године био је једини краљ Селеукидског краљевства. Димитријев брат Антиох VII Сидет подигао је побуну против Диодота. Он напада Сирију и свргава Диодота.

Диодот ће у историји Селеукидског краљевства остати упамћен као једини краљ који је управљао територијом целе државе, а да није припадао династији Селеукида. Други побуњеници, попут Молона и Тимарха, имали су претензије на селеукидски престо, али никада нису стекли контролу над читавом државом. Обојица су себе прогласили краљевима, али су убијени исте године када су се домогли престола. Трифон у том погледу представља изузетак. Владао је Селеукидском краљевином неколико година, од када је 144. године п. н. е. преузео власт.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Bevan, Edwyn Robert (1902). The House of Seleucus. 
  • Sherwin-White, Susan; Kuhrt, Amelie (1993). From Samarkhand to Sardis: A new approach to the Seleucid Empire. 
  • Grainger, John D. (1997). A Seleukid Prosopography and Gazetter. 
  • Chrubasik, Boris (2016). Kings and Usurpers in the Seleukid Empire: The Men who would be King. Oxford: Oxford University Press. ISBN 9780198786924. 
Диодот Трифон
Смрт: 138. п. н. е.
Претходник:
Антиох VI Дионис
Селеукидски краљ
144–138. п. н. е.
Наследник:
Антиох VII Сидет