Касандар

С Википедије, слободне енциклопедије
Касандар
Касандар
Лични подаци
Датум рођења350. п. н. е.
Датум смрти297. п. н. е.
Породица
СупружникТесалоника Македонска
ПотомствоФилип IV Македонски, Александар V Македонски, Антипатер II Македонски
РодитељиАнтипатер
ДинастијаАнтипатриди
Краљ Македоније
Период305. п. н. е. -297. п. н. е.
ПретходникПолиперхон

Касандар (грч. Κάσσανδρος [Kássandros]; око 350. п. н. е. - 297. п. н. е.) је био краљ Македоније (305. п. н. е. -297. п. н. е. ). Био је најстарији син Антипатера.

Први записи о њему описују га на двору Александра Великог, где брани свог оца од лажних оптужби.

Сукоб око насљедства[уреди | уреди извор]

После смрти његова оца Антипатера 319. п. н. е. почиње други рат дијадоха. Антипатер у опоруци прескаче Касандра као сина и предаје краљевство Полиперхону. Између Касандара и Полиперхона зато избија сукоб у који се други мешају. Касандру помажу Птолемеј и Антигон. Полиперхону помаже Еумен. Полиперхон је потиснут из Македоније и бежи у Епир заједно са Александровим сином, краљем дететом, Александром IV.

У Епиру добијају помоћ мајке Александра Македонског Олимпије, па освајају Македонију 317. п. н. е. Убрзо Касандар поново контролише Македонију и краља дете. Мајку Александра Македонског Олимпију је заробио, а убија је 316. п. н. е. Касандар убија Роксану, жену Александра Македонског 310. п. н. е. Сина Александра Македонског убија 309. п. н. е. и тиме је прекинута династија, која је владала Македонијом неколико векова.

Борбе против Антигона и Деметрија[уреди | уреди извор]

Касандар постаје краљ Македоније 305. п. н. е. Међутим Деметрије Полиоркет је после опсаде Родоса имао слободне руке да ослобађа грчке градове од Касандра. Деметрије Полиоркет формира хеленски савез грчких градова, да се одбране првенствено од Касандара. Касандар се налазио скоро пред поразом, па је молио мир, али Антигон то одбија.

Деметрије напада Тесалију, али ту су се водиле неодлучне битке. Касандар позива савезнике у помоћ. Лизимах напада Малу Азију, па Деметрије мора напустити Тесалију. Лизимах, Касандар, Селеук и Птолемеј склапају савез 302. п. н. е. и нападају Антигона и Деметрија. Када је Антигон изгубио и живот и битку код Ипса 301. п. н. е. Касандар више није угрожен као краљ Македоније.

Изградио је градове[уреди | уреди извор]

Обновио је Тебу након уништења од стране Александра Македонског. Изградио је нови град Касандреју на рушевинама Потидеје. Град Терме претвара у Тесалонику (Солун).

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]