Александар IV Македонски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Александар IV Македонски
Roxana with Alexander IV Aegus the son of Alexander the Great.jpg
Роксана са Александром IV сином Александра Великог
Пуно име Александар IV Ег
Датум рођења 323. п. н. е.
Место рођења Вавилон
Античка Македонија
Датум смрти 309. п. н. е.
Место смрти Античка Македонија
Династија Аргијади
Отац Александар III Македонски (Александар Велики)
Мајка Роксана
Краљ Македоније
Период 323.--309. п. н. е.
Претходник Александар III Македонски
Наследник Филип III Македонски

Александар IV Македонски (грч. Αλέξανδρος Δ΄ της Μακεδονίας) или Александар IV Ег (грч. Αλεξανδρος Аιγος; 323. п. н. е. — , 309. п. н. е.) је био син македонског краља Александра Великог и бактријске принцеза Роксане.

Након смрти Александра Великог 10. јуна 323. п. н. е, његов син се још није родио. С обзиром да наследник није био одређен, у Александровој војсци је избила побуна са циљем да се наследником прогласи Александров старији, незаконити и душевно слаби брат Филип III Аридеј. Командант коњице Пердика је, пак, хтео да царство наследи Александрово дете. На крају је постигнут споразум - Аридеј ће постати краљ под именом Филип III, али ће морати да деле престо ако Роксанино дете буде мушко. Када је Роксана у августу родила сина, он је проглашен краљем као Александар IV. У његово име је као регент завладао Пердика.

320. п. н. е. је Пердика убијен приликом покушаја да угуши побуну у Египту, а регент је постао Антипатер. Након Антипатерове смрти 319. п. н. е. је Полиперхон постао регент, на што је Антипатеров син Касандар покренуо побуну и успео постати регент 317. п. н. е. Пошто је сузбио неуспеле покушаје Филипа III да преузме власт, 309. п. н. е. је отровао Роксана и Александра како би спречио да преузму власт, односно угрозе његово регенство.

Смрћу Александра IV завршена 400-годишња владавина македонске Аргејске династије.

Спољашње везе[уреди]