Рајко Кузмановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Рајко Кузмановић
Биографија
Датум рођења (1931-12-01)1. децембар 1931.(86 год.)
Место рођења Челинац
 Краљевина Југославија
Држављанство  Република Српска,  БиХ
Религија православна
Професија академик и професор уставног права
Политичка
партија
нестраначка личност
9. децембар 2007. — 15. новембар 2010.
Претходник Игор Радојичић, в. д.
Наследник Милорад Додик

Seal of Republika Srpska.svg

Рајко Н. Кузмановић (Челинац, 1. децембар 1931) српски је академик, доктор правних наука, политичар, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске. Био је седми предсједник Републике Српске. На дужности шефа државе био је од 2007. до 2010. године.

Предсједник је Удружења правника Републике Српске.

Биографија[уреди]

Кузмановић је рођен у Челинцу 1931. године. Дипломирао је право и филозофију у Загребу. Докторирао је у Мостару. Био је професор Правног факултета у Бањалуци. У два мандата био је декан тог факултета и у два мандата ректор Универзитета у Бањалуци. Као признат научни радник, изабран је за дописног члана највише научне установе у Републици Српској — Академије наука и умјетности Републике Српске27. јуна 1997. године, а за редовног члана 21. јуна 2004. године. Био је секретар Одјељења друштвених наука и потпредсједник Академије наука и умјетности Републике Српске, а за њеног предсједника изабран је 2004. године. Препоруке за његов избор дали су, између осталих, великани српске правне и политичке мисли — академици проф. др Радомир Лукић, проф. др Љубомир Тадић и проф. др Милорад Екмечић. Члан је још трију академија наука и умјетности: Међународне кнежевске академије хуманитарних и природних наука (МАГЕН) Руске Федерације у Москви од 2001. године (редовни члан), Балканске академије наука и културе (BASE) у Софији од 2005. године (дописни члан) и Свјетске академије наука и умјетности (WAAS), у Сан Франциску, од 2006. године (редовни члан). Био је предсједник Уставног суда Републике Српске. Од 2004. Рајко Кузмановић је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске.

Године 2007. на пријевременим изборима је изабран за седмог предсједника Републике Српске.

Признања[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Српска обиљежила 20 година постојања, Дан и крсну славу Светог Стефана”. Радио-телевизија Републике Српске. 10. 1. 2012. Приступљено 10. 1. 2012. 

Спољашње везе[уреди]