Рајко Кузмановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Рајко Кузмановић

Пошаљи фотографију

Биографија
Датум рођења (1931-12-01) 1. децембар 1931. (84 год.)
Место рођења Челинац (Краљевина Југославија)
Држављанство БиХ-РС
Етничка припадност Србин
Вероисповест православна
Политичка партија нестраначка личност
Професија академик и професор уставног права
Мандат(и)
Предсједник Републике Српске
9. децембар 200715. новембар 2010.
Претходник Игор Радојичић, в. д.
Наследник Милорад Додик

Seal of Republika Srpska.svg

Рајко Н. Кузмановић (Челинац, 1. децембар 1931) српски је академик, доктор правних наука, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске и бивши предсједник Републике Српске.

Предсједник је Удружења правника Републике Српске.

Биографија[уреди]

Као признат научни радник, изабран је за дописног члана највише научне установе у Републици Српској — Академије наука и умјетности Републике Српске27. јуна 1997. године, а за редовног члана 21. јуна 2004. године.

Био је секретар Одјељења друштвених наука и потпредсједник Академије наука и умјетности Републике Српске, а за њеног предсједника изабран је 2004. године. Препоруке за његов избор дали су, између осталих, великани српске правне и политичке мисли — академици проф. др Радомир Лукић, проф. др Љубомир Тадић и проф. др Милорад Екмечић.

Члан је још трију академија наука и умјетности: Међународне кнежевске академије хуманитарних и природних наука (МАГЕН) Руске Федерације у Москви од 2001. године (редовни члан), Балканске академије наука и културе (BASE) у Софији од 2005. године (дописни члан) и Свјетске академије наука и умјетности (WAAS), у Сан Франциску, од 2006. године (редовни члан).

Године 2007. на пријевременим изборима је изабран за предсједника Републике Српске.

Признања[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. „Српска обиљежила 20 година постојања, Дан и крсну славу Светог Стефана” (на ср). Радио-телевизија Републике Српске. 10. 1. 2012. Приступљено 10. 1. 2012. 

Спољашње везе[уреди]