Елиф Шафак

С Википедије, слободне енциклопедије
Елиф Шафак
Елиф Шафак
Датум рођења(1971-10-25)25. октобар 1971.(52 год.)
Место рођењаСтразбур
 Француска
Веб-сајтwww.elifshafak.com

Елиф Шафак (тур. Elif Şafak; Стразбур, 25. октобар 1971) јесте британско-турскa ауторка. Пише на турском и енглеском језику. Објавила је 18 књига, од којих су 11 романи. Њене књиге су преведене на 54 језика. Њен најновији роман 10 минута и 38 секунди у овом чудном свету, ушао је у ужи избор за Букерову награду и награду РСЛ Ондаатје и изабран је за Блеквелову књигу године. Њен претходни роман, Четрдесет правила љубави, ББЦ је изабрао у 100 романа, који су обликовали наш свет.

Неке од њених књига су Истанбулско копиле, Црно млеко.

Биографија[уреди | уреди извор]

Елиф Шафак је рођена као Елиф Билгин, у Стразбуру.[1] Њени родитељи су филозоф Нури Билгрин и дипломата Шафак Акајман.

Докторирала је политичкe наукe и предавала на различитим универзитетима у Турској, САД-у и Великој Британији, укључујући Kолеџ Свете Ане, Универзитет Оксфорд, где је почасна сарадница.

Cарадница је и потпредседница Краљевског друштва за књижевност. Члан је Вифорум агенда савета за креативну економију и члан оснивач ЕСИР-а (Европског Савета за иностране релације). Заговорница je женских права, ЛГБТ права и слободе говора, инспиративни јавни говорник и два пута ТЕД глобални говорник.

Елиф Шафак даје допринос објављивању великог броја публикација широм света и одликована је медаљом Шевалије витеза уметности и пера. Oцењивала је бројне књижевне награде, председавала је жиријем за доделу награде Велком и Набокова оловка.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Finkel, Andrew. „Portrait of Elif Şafak”. Turkish Cultural Foundation. Приступљено 10. 12. 2010. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]