Ергела Љубичево

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Небојша Дозет, витез Љубичаских коњачких игара

Ергела Љубичево је најстарија ергела у Србији, основана 1858. године по наређењу кнеза Милоша. Налази се на десној обали Велике Мораве, у близини Пожаревца.

Историјат[уреди]

Љубичево се у званичним списима помиње током 19. века. Претеча данашње ергеле било је пољопривредно друштво „Морава“, које је кнез Милош одузео Турцима, а затим га 1860. године поклонио држави у корист народа. После смрти кнеза Милоша, исте године, бригу о ергели преузима кнез Михаило. 1866. године ергела добија име Љубичево у част кнегиње Љубице.

Ергела је два пута рушена и поново обновљана у ратовима који су погодили ове краје у првој половини 20. века. После Другог светског рата Љубичево постаје војна ергела, али већ 1951. године губи овај статус због осавремењавања војске.

Љубичевске коњичке игре[уреди]

Љубичевске коњичке игре су први пут одржане 1964. године у Пожаревцу. Један од разлога оснивања је био оријентација ергеле ка туризму, пошто је Љубичево 1951. године престало бити војна ергела.

Данас се Љубичевске коњичке игре одржавају првог викенда у септембру и претходе им свечани дефиле и карневал кроз језгро Пожаревца као и други културни догађаји.

МЗ Љубичево[уреди]

Приградско насеље Љубичево је најмлађа месна заједница у оквиру Града Пожаревца, основана 2009.

Спољашње везе[уреди]