Овас

Из Википедије, слободне енциклопедије
Зоб
Avena-sativa.jpg
Зрно зоби
Таксономија
Царство: Plantae
Одељак: Magnoliophyta
Класа: Liliopsida
Ред: Poales
Породица: Poaceae
Род: Avena
Врста: A. sativa
Биномијална номенклатура
Avena sativa
L. (1753)

Зоб или овас (lat. Avena) је род скривеносеменица која припада породици трава (Poaceae). Поседује велики привредни значај. Користи се за исхрану људи и домаћих животиња. Површине засејане овом житарицом у свету износе око 14 милиона ha. Највећи значај има врста Avena sativa - гајена зоб (она поседује 2n=42 хромозома). Корен му је добро развијен и клија са три примарна коренчића.

Цветни дијаграм зоби

Стабло је чланковито и отпорније је на полегање од осталих стрних жита. Просечне висине око 80-120 цм. Лист је ланцетаст, паралелне нерватуре и без рошчића (aurikula). Цветови су смештени у цваст метлицу. Зоб је типично самооплодна биљка, плод је крупа, најчешће плевичаста. Постији озима и пролећна врста зоби.

Производи од зоби[уреди]

Производи од зоби су веома тражени због своје нутритивне вредности која премашује сва остала жита. У зоби је висок садржај масти, есенцијалних масних киселина и повољан амино-киселински састав протеина.

Стандардни производи млинске прераде зоби су зобене (овсене) пахуљице и зобена (овсена) брашна који се јављају у природном и прерађеном (инстантираном) облику. На тржишту се најчешће појављују у прерађеном облику и служе за брзу припрему каша. Зобене пахуљице се добијају спљоштавањем ољуштеног целог зрна или зобене крупице. Осим за припрему каша (оне чине основни садржај мусли) пахуљице се користе и као додатна сировина у производњи посебних врста хлеба, пецива и пекарских производа.

Зоб је важна сировина за индустријску производњу сточне хране. Зобено зрно је незаменљива висококвалитетна храна у узгоју коња. И зобена слама има примену у сточној исхрани као баласна храна.

Зобеница - крув (хлеб) од зобеног брашна - био је особен за подручја на којима није погодан узгој пшенице. Један од таквих крајева је и Лика.

Лековито деловање[уреди]

Зоб је веома важна у дијеталној исхрани болесника. Садржи све важније витамине и минерале. Користи се за лечење малокрвности, разних катарних упала пробавних органа, а делује и на регенерацију целокупног организма.

Купке припремљене од зобене сламе помажу код болести јетре, бубрега, бубрежног каменца и гихта, затим код свих реуматичних потешкоћа, код костобоље и укочености.

Зоб важи за веома моћно, а ипак благо средство за јачање нервног система. Препоручује се онима који пате од несанице, психичког замора, анксиозности и депресије. Фармацеутска индустрија производи алкохолне тинктуре зоби, што је одлично средство за умирење (седатив).

Чај од неољуштене зоби препоручује се особама оболелим од рака, посебно рака дебелог црева. Овај чај делотворан је и код повишеног холестерола и високог крвног притиска.

Овсене пахуљице су одличан избор намирнице за особе које имају проблема са регулацијом телесне тежине, проблем са пробавом као и код оболелих од дијабетес малитуса јер је житарица која има низак гликемијски индекс а уз то је богата витаминима и минералима потребним у правилној исхрани(одржава ниво глукозе у крви).

Спољашње везе[уреди]