Пређи на садржај

Застава Шведске

С Википедије, слободне енциклопедије
Застава Шведске. Размера: 5:8.
Застава Шведске са ластиним репом. Размера 1:2. Користи се као поморска застава, од стране оружаних снага као и краљевске породице.
Историјска трговачка застава Шведске, 1844 - 1905, са симболом шведско-норвешке уније у горњем левом кантону.

Застава Шведске датира из 16. века. Верује се да је инспирисана грбом Шведске на коме се налазе три жуте круне на плавој позадини а конкретно је базирана на застави Данске. Краљ Шведске Јохан III почео је са употребом ове форме шведске заставе 1569. године. Пре овога, слична застава коришћена је на грбу Јохановог војводства у данашњој југозападној Финској.

Према легенди, шведски краљ из 12. века, Ерик IX видео је жути крст на небу током крсташког похода у Финску око 1154. године и прихватио то као своју заставу. Међутим, против ове легенде говори то да није било помена ове заставе све до 16. века.

  • Према шведском закону 1982:269, димензије заставе су 10/16 (висина/ширина), мања плава поља имају 4/5 а већа 4/9 (висина/ширина). Ширина жутог крста једнака је половини висине сваког плавог поља.
  • Према шведском закону 1983:826, коришћене боје употребљавају се у складу са NCS системом: Жута - NCS 0580-Y10R, плава - NCS 4055-R95B.
  • Застава са ластавичјим репом резервисана је за шведске оружане снаге и краљевску породицу. Краљевска породица може на своје заставе додати мали или велики грб Шведске на белом пољу које се налази на пресеку крста.

Занимљивости

[уреди | уреди извор]

Застава града Вилмингтон, Делавер, у САД је израђена по шведској застави у знак сећања на краткотрајну колонију Нова Шведска.

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]