Застава Црне Горе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Застава Црне Горе
Flag of Montenegro.svg
Пропорције1:2
Усвојена2004.
Flag of Montenegro (vertical).svg
Варијанта заставе
Пропорције2:1

Застава Црне Горе састоји се од црвеног поља са грбом Црне Горе у средини. Однос дужине и ширине заставе је два напрема један. Грб на застави заузима 2/3 висине заставе. Средишња тачка грба поклапа се са тачком у којој се сијеку дијагонале заставе. Ширина златног оруба је 1/20 дужег дијела заставе. Ова застава је проглашена државном заставом 12. јула 2004. године, одлуком Скупштине тадашње Републике Црне Горе.

Прије ове, црногорска застава је била тробојка са водоравним пољима црвене, плаветне и бијеле боје. За вријеме владавине књаза и краља Николе I Петровића Његоша, на црногорској тробојци налазио се и грб државе, који је био идентичан грбу династије Петровић Његош, као и слова Н. I., која су значила Никола Први.

Црвена, плава и бијела боја на црногорској застави воде традицију српских националних боја.

Прва црногорска државна застава је била тробојка, са двоглавим орлом династије Петровића. А те заставе се могу видјети и на сликама на којима је приказано проглашење Црне Горе за краљевину.

Јосеф Холечек, чешки новинар и путописац у својој књизи "Црна Гора у миру" из 1884.г.,"ЦИД", Подгорица 2002.стр.188.пише: "У предвечерје Петрова дне запалише на високом тјемену Ловћена низ ватри. Све куће бјеху украшене црвено-плаво-бијелим заставама. Пред Конаком су испаљивали ватромет..."

Њемац, др Берхард Шварц у књизи "Црна Гора" 1883., уз остало каже: "...остала одјећа приказује старосрбску тробојку на тај начин што је огртач-прслук црвене скерлетне боје, панталоне плаве, а чарапе бијеле..."

Њемац др К. Шварцлозе, рекао је у предавању, које је пренио лист "Телтовер Крајслелат": "...народно одијело, које се састоји од плавих широких гаћа, црвеног џамадана, бијелих доколљеница, и паса са три мања оружја... Уосталом, боја одијела није случајна, већ у својој цјелини представља стару србску тробојку..." Посљедња два цитата преузета из књиге Батрића Јовановића, "Расрбљивање Црногораца“.

Историјске државне и народне заставе Црне Горе[уреди]

Историјске незваничне варијације[уреди]

Историјске војне заставе Црне Горе[уреди]

Историјске стандарте владара Црне Горе[уреди]

Историјске поморске заставе Црне Горе[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Burzanović 2010, стр. 266, 270.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]