Застава Немачке

Из Википедије, слободне енциклопедије

Застава Немачке је тробојка са три хоризонталне линије једнаке ширине. Горња је црне, средња црвене а доња златне боје. Размере заставе су 3:5.

Садашња застава Немачке. Размера 5:3
Bundesdienstflagge (Застава савезних власти).
Dienstflagge der Seestreitkräfte der Bundeswehr (Застава Немачке морнарице)

Историја[уреди]

Застава Немачке је усвојена у данашњем облику 1919. године, али је истоветну заставу користила и Немачка конфедерација од 1815. до 1866. године. Поново је усвојена уставом из 1949. године.

Порекло боја заставе Немачке, није сасвим историјски утврђено, а сматра се да се или везују за боје на грбу Римско-немачког царства (види грб Немачке) или за боје са униформи немачких униониста из времена револуције 1848. године.

Друго Немачко царство и нацистички режим користили су другачије заставе.

Службене заставе[уреди]

Боје савезне заставе су регулисане чланом 22 Устава Немачке, усвојеним 23. маја 1949. године, док су њене пропорције регулисане 7. јуна 1950. године.

Заставе државних установа и служби[уреди]

Поред савезне заставе, у употреби су и службене заставе државних органа и служби, чија је употреба регулисана посебним указом (Anordnung über die deutschen Flaggen) од 7. јуна 1950. године:

Службена застава посједује исте боје као и савезна застава, помакнута је више ка врху јарбола. У средини и у црном и златном делу (до једне петине висине тих поља), се налази савезни грб са орлом окренутим јарболу заставе.

Службена застава савезних органа је симбол савезне државе и смеју је употребљавати само државне институције. Немачке покрајине, општине, грађани, приватне институције као ни страна лица или институције је не смеју употребљавати.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Застава Немачке на Flags of the World