Грб Шведске

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шведска
Great coat of arms of Sweden.svg
Верзије
Coat of arms of Sweden.svg
Мали грб Шведске
Детаљи
Носилац  Шведска
Карл XVI Густаф
Усвојен 11. април 1525.
17. новембар 1905.

Велики национални грб (stora riksvapnet) и мали национални грб (lilla riksvapnet) су званични грбови Шведске.

Велики грб[уреди]

Симболи[уреди]

Штит[уреди]

Штит се састоји из четири поља и малог штита у средини. Прво и четврто поље приказују три краљевске круне Шведске које су национални симбол још од времена краља Алберта од Мекленбурга. Друго и треће поље приказују традиционалне лавове династије Фолкунга. Мали штит приказује династички грб.

Круна[уреди]

Изнад штита налази се краљевска круна Краљевине Шведске.

Држачи[уреди]

Штит држе два лава, која се традиционално сматрају „шведским“ - са двоструким реповима и крунисани краљевским крунама. Лав је већ четири века значајан елемент шведске хералдике, посебно државне.

Огрлица Реда Серафима[уреди]

Штит је такође окружен огрлицом Реда Серафима познатог и као Ред Његовог Краљевског величанства. Ово је најзначајнији ред у Шведској и ова огрлица је највеће признање које појединац може добити.

Велики грб је такође и грб монарха који специјалним декретом може његову употребу одобрити појединим члановима краљевске породице уз одређене измене.

Мали грб[уреди]

Мали грб углавном корсити шведска влада и њене агенције. Могу му бити придружени додатни елементи који симболишу активност одређене агенције, уз одобрење Државног већа за хералдику.

Мали грб се састоји из плавог штита на коме се налазе три краљевске круне, две изнад једне, са краљевском круном изнад штита. Око грба може бити огрлица Реда Серафима.

Регулисање употребе[уреди]

Употреба грба регулисана је шведским законом - Act 1970:498 [1](енглески)

Сваки приказ три круне, у распореду две изнад једне сматра се малим грбом и његова употреба је регулисана законом 1970:498.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]