Иван Сарић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иван Сарић
Szárits János.jpg
Сарић с медаљама и признањима освојеним на спортским тамичењима
Датум рођења 27. јун 1876.
Место рођења Суботица
 Аустроугарска
Датум смрти 23. август 1966.
Место смрти Суботица
 СФРЈ

Иван Сарић (Суботица, 27. јун 1876Суботица, 23. август 1966) је био буњевачки[1][2][3] свестрани спортиста; атлетичар, рвач и један од оснивача фудбалског клуба у Суботици, а исто тако и један од најзначајнијих пионира југословенског ваздухопловства. Као познати бициклиста и мотобициклиста такмичио се и побеђивао на многим тркама широм Европе. Завршио је трговачку академију, живео и радио као књиговођа у свом родном граду.

Биографија[уреди]

Бициклизам[уреди]

Споменик Ивану Сарићу у Суботици

Бициклизмом се почео бавити 1891. и то вожњом на бициклу са великим точком. На првој међународној трци у Печују 1896. освојио је друго место. Прва места на 10 километара освојао је на првенству Угарске 1897. и 1898. и првенству Аустрије 1899. у Бечу, где је био и првак на 25 километара. Успешно је искористио околност да је живео у Аустроугарској монархији и да је могао да се такмичи и на првенствима Аустрије и Угарске, као и да је као Србин из прека био добродошао на српским такмичењима. Био је шампион три земље. На првенству Угарске у Будимпешти 1900. освојо је прво место у дисциплини на 100 км. и пет других места у осталим дисциплинама. Исти успех постиже и у Новом Саду на 100 км. На првенству Србије у Београду осваја прво место на 1 км и 25 км. Том приликом су суботички фудбалери, под вођством Сарића демонстрирали у Топчидеру игру лоптом — фудбал. На првенству Бачке 1901. у Суботици осваја прво место на 25 км. Успешно је завршио још 50 других такмичења.

Ваздухопловство[уреди]

Сарићев авион

Из Краљевине Србије први је авионом летео престолонаследник Александар I Карађорђевић, 1909. године у посети Француској.[4] Непуних седам година после летова браће Рајт и пола године пре лета првог Југословена Едварда Русијана, Сарић је као први човек са ових простора успешно летео на авиону сопствене конструкције и израде, Сарић бр. 1.

За време боравка у Паризу 1909. Иван Сарић упознао је неке пионире авијације и одушевио се њиховим пројектима, а највећи утисак на њега оставио је француски инжењер и пилот Луј Блерио, који је те године први авионом прелетео Ламанш у свом једнокрилцу. Вративши се у Суботицу, одлучио је да направи сопствени авион. У првом моделу мотор је био стране конструкције, троцилиндрични „делфос” од 24 коњске снаге, али је за следећи модел и мотор био његове конструкције. Труп авиона „Сарић 1“, саграђен од приручних материјала као што су дрво, ланено платно, точкови мотоцикла и клавирске жице, завршен је исте, 1909. године. На суботичком Градском тркалишту, у лето 1910. године, вршио је прве пробне летове истовремено увежбавајући се да и сам пилотира. Први јавни лет је изведен 16. октобра 1910. с хиподрома у Суботици, коме је присуствовало око седам хиљада грађана Суботице. Летећи на висини од 30 метара обишао је читаво коњичко тркалиште.

Седиште авиона од прућа је сачувано и налази се у Музеју ваздухопловства код аеродрома Сурчин - Београд. У Музеју се такође налази и реплика авиона „Сарић-1“ у чијој изради је помагао и сам Иван Сарић.

Сарићев авион у Музеју југословенског ваздухопловства, Београд.

Почетком 1911. године Иван Сарић је усавршавао конструкцију свог авиона коме је дао назив „Сарић 2“. За ову летелицу сам је конструисао и мотор.

Први светски рат прекинуио је Сарићеву летачку делатност, али је конструкторским радом наставио да се бави целога живота. Иако самоук, био је даровит конструктор и проналазач различитих техничких изума. У ваздухопловству, поред авиона, конструисао је моторе, елисе и 1917. године је саградио и модел хеликоптера који је на пробама показао одличне резултате.

Доживео је дубоку старост као пензионер у Суботици. Био је активан у спортским и техничким друштвима, почасни члан Ваздухопловног савеза Југославије, Ауто-мото савеза Југославије, те почасни члан Ауто-мото друштва „Победа“ из Суботице. Добитник је великог броја признања. Умро је у Суботици 23. августа 1966. године у 91. години живота. Својим делом Иван Сарић се сврстава међу најзначајније пионире југословенског ваздухопловства. Аеро-клуб у Суботици носи његово име.[5]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Невен, бр. од недеље 16. октобра 1910.
  2. Вечерње новости: „Србин иза браће Рајт“, бр. од 5. август 2010.
  3. Политикин забавник: „Иван Сарић лети у небо“, стр. 6, бр. од 12. новембра 2010.
  4. Златомир Грујић: Авијација Србије и Југославије 1901 - 1994, НИУ „Војска“, Београд 1997
  5. Кратка биографија Ивана Сарића на веб страни mojheroj.com

Спољашње везе[уреди]