Дужичаста пастрмка

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Калифорнијска пастрмка)
Дужичаста пастрмка
Oncorhynchus mykiss.jpg
Систематика
царство: Animalia
тип: Chordata
класа: Actinopterygii
ред: Sakmoniformes
породица: Salmonidae
род: Oncorhynchus
врста: O. mykiss
Биномијална номенклатура
Oncorhynchus mykiss
Richardson, 1836
Екологија таксона
Калифорнијска пастрмка (Oncorhynchus mykiss).
Калифорнијска пастрмка (Oncorhynchus mykiss) омамљена електродом током електро риболова.
Калифорнијска пастрмка, (Oncorhynchus mykiss), плива под водом реке Врело у Перућцу, притоци реке Дрине.

Дужичаста пастрмка (лат. Parasalmo gairdneri) миграторна (анадромна) или слатководна (потамодромна) риба која живи у бистрим, чистим водама, а припада фамилији Salmonidae.

  • Латински назив: Oncorhynchus mykiss
  • Локални називи: дужичаста пастрмка, калифорнијска пастрмка
  • Макс. дужина: од 25 до 60 цм
  • Макс. тежина: 15,8 кг
  • Време мреста: почиње у рано пролеће а завршава се у мају

Опис и грађа[уреди]

Слатководна дужичаста пастрмка нешто је шира и снажнија од поточне пастрмке. Тело, укључујући и пераја, јој је прекривено тамним пегама, а леђа су јој тамнозелене боје. По боковина, који сребрнасто светлуцају, се пружа шарена линија дугиних боја која нијансом прелази на црвено, и због тога је и добила име дужичаста пастрмка. Миграторне форме са запада Северне Америке имају челично-сребрну боју ("steelhead") и улазе из Тихог океана у велике реке, којима мигрирају узводно на природона плодишта ради мреста.

Навике, станиште, распрострањеност[уреди]

Дужичаста пастрмка пореклом је из вода западне, пацифичке обале Северне Америке (Калифорнија, Канада, Северна Америка), а на просторе Европе и Балкана је стигла 1893. године када је уведена у рибогојилишта код Загреба, а потом и у Словенији. Убрзо је из рибњака ушла и у отворене воде и привикла се како у рекама, тако и у језерима.

Дужичаста пастрмка се у Србији масовно гаји у рибњацима углавном због тога што добро подноси летњу повишену температуру воде и до 25 °C.

Дужичаста пастрмка се задржава у отвореним водама, а у некима је постала врста која се размножава и има своје популације. У неким водама постиже максималну тежину и до 10 кг. Трофејима се сматрају примерци од 30 cm дужине. Просечна ловна тежина је од 200 до 900 грама.

Дужичаста пастрмка као мала храни се планктоном и епизооном, а затим ситним воденим ларвама инсеката, одраслим инсектима и рачићима, а касније прелази на крупнију храну, нпр. млађ риба.

Размножавање[уреди]

Дужичаста пастрмка мрести се у рано пролеће (март - април), па све до маја. Тада по телу добија још изражајније боје, "мресну одору". У то време мења и боју меса и добија јачи рибљи мирис. Излеже до 2000 јајашаца, а полно је зрела између друге и треће године кад је дугачка од 20 до 25 цм.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]