Калифорнијска пастрмка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Калифорнијска пастрмка
Oncorhynchus mykiss.jpg
Систематика
царство: Animalia
тип: Chordata
класа: Actinopterygii
ред: Acipenseriformes
породица: Salmonidae
род: Parasalmo
врста: P. gairdneri
Биномијална номенклатура
Parasalmo gairdneri
Richardson, 1836
Екологија таксона

Калифорнијска пастрмка (лат. Parasalmo gairdneri) брза, веома лепа слатководна риба која живи у бистрим, чистим водама, а припада фамилији Salmonidae.

  • Латински назив: Salmo trutta - morpha lacustris
  • Локални називи: ружичаста пастрмка
  • Макс. дужина: од 25 до 60 cm
  • Макс. тежина: 15,8 kg
  • Време мреста: почиње у раном пролећу а завршава се у мају

Опис и грађа[уреди]

Калифорнијска пастрмка је нешто шира и снажнија од поточне пастрмке. Тело, укључујући и пераја, јој је прекривено тамним пегама, а леђа су јој тамнозелене боје. По боковина, који сребрнасто светлуцају, се пружа шарена линија дугиних боја која нијансом прелази на црвено, и због тога је и добила име ружичаста пастрмка.

Навике, станиште, распрострањеност[уреди]

Калифорнијска пастрмка пореклом је из Америке (Калифорнија, Канада, Северна Америка), а на просторе Европе и Балкана је стигла 1893. године када су њоме порибљене неке од вода. Убрзо се привикла како у рекама тако и у језерима.

Калифорнијска пастрмка се у Србији масовно гаји у рибњацима углавном због тога што добро подноси температуру и до 25 °C.

Калифорнијска пастрмка се не задржава у отвореним водама. У неким водама постиже максималну тежину и до 10 kg, ако не буде уловљена, будући да је велика грабљивица и насрће на све мамце. Трофејима се сматрају и три пута мањи примерци. Просечна ловна тежина је од 200 до 900 грама.

Калифорнијска пастрмка се као мала храни планктоном и ситним воденим животињама, а касније прелази на крупнију храну. Кад остари, она постаје грабљивица и другој риби не дозвољава да дође до хране. У њој и њеним рођацима крије се велики прождрљивац врло хитрих, али и грациозних покрета.

Размножавање[уреди]

Калифорнијска пастрмка се мрести у рано пролеће (март - април), па све до маја. Тада по телу добија још изражајније боје, тзв. мресни осип, када постаје права лепотица. У то време мења и боју меса и добија јачи рибљи мирис. Излеже до 2000 јајашаца, а полно је зрела између друге и треће године кад је дугачка од 20 до 25cm.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Калифорнијска пастрмка