Коко Шанел

Из Википедије, слободне енциклопедије
Коко Шанел
Gabrielle Chanel en marinière.jpg
Пуно име Габријела Бонур „Коко“ Шанел
Датум рођења (1883-08-19)19. август 1883.
Место рођења Сомир
 Француска
Датум смрти 10. јануар 1971.(1971-01-10) (87 год.)
Место смрти Париз
 Француска
Веб-сајт www.chanel.com
CHANEL N°5

Габријела Бонур „Коко“ Шанел (франц. Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel; Сомир, 19. август 1883Париз, 10. јануар 1971) је била француска модна креаторка чије модернистичке мисли, мода инспирисана мушком одећом и трагање за скупом једноставношћу су је учинили важном личношћу у XX веку моде. Била је оснивач једног од најпознатијих модних брендова, Шанел и готово шест деценија суверено владалала париском високом модом. Њен изузетан утицај на моду био је такав да је она једина особа у пољу шивења именована на Тајм 100: Најважнијих људи века (енгл. Time 100: The Most Important People of the Century).

Коко Шанел је и творац Мале црне хаљине.

Највећи успех у животу био је инспирација мушком одећом.Са жена је скинула корсете, скратила им фризуре и хаљине да би се осећале удобније, баш као мушкарци.

Након смрти своје мајке, подигнута је од сестара које су јој училе како шију Њен надимак је дошао из друге окупације у потпуности. Током своје кратке каријере као певачице,Шанел је наступала у клубовима где је добила надимак ,,Коко. Неки кажу да име долази од једне од песама које је певала, а Шанел је рекла да је то "скраћенa Верзија кокота, француска реч за " несаломиву жену.Са 20 година Шанел je Кренула да сарађује са Etienne Balsan који је понудио да јој помогне да започне посао kao mодни дизајнер у Паризу. Убрзо га је оставила збогједног од његових још богатијих пријатеља Arthura "Boy" Capela. Оба мушкарца су била инструментална у Шанелoвом првом модном подухвату. Отварајући своју прву радњу y Paris's Rue Cambon 1910. године, Шанел је Почела да продаје шешире. Касније је додала продавнице у Deauville-u i Biarritz-u и почела да прави одјећу. Њен први успех долази од хаљине коју је направила од старог дреса, Као одговор на питање где је купила хаљину, она је понудила да направи једну за њих. "Моје богатство је изграђено на оном старом дресу који сам направила jeр је било хладно у Деаувлу", рекла је једном једном аутору Паулу Моранду. Током двадесетих година прошлог века, Шанел је свој посао водила до нових висина. Покренула је свој први парфем, Шанел број 5, који је први имао дизајнерско име. Парфем "је невидљиви, незаборавни, крајњи додатак моди ... То јест, ваш долазак и продужава ваш одлазак", једном је рекла Шанел. Мирис је у ствари подржао и Théophile Bader

Спољашње везе[уреди]