Колонизација Северне Америке

Из Википедије, слободне енциклопедије

Колонизација Северне Америке је почела крајем 15. века, након истраживања браће Џона и Себастијана Кабота. Европске државе које су оснивале колоније у Северној Америци су биле Енглеска, Холандија, Француска, Русија, Шпанија и Шкотска.

Откриће Америке[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Откриће Америке.

Први Европљни који су стигли до америчког копна су били Викинзи, који су открили североисточне делове континента почетком 10. века. Њихово откриће је заборављено, а Европљани су следеће путовање преко Атлантског океана предузели у 15. веку када је Кристифор Колумбо, ђеновљански морепловац и истраживач у служби Шпаније, стигао до карипских острва. Његова открића су наставили многи други истраживачи како у служби Шпаније тако и у служби других европски држава. Док је Шпанија своја освајања усмерила према Средњој и Јужној Америци, а Португал према простору Јужне Америке који данас чини Бразил, за просторе Северне Америке су се бориле превасходно Енглеска (од 1707. Уједињено Краљевство) и Француска мада су и друге европске државе са мање или више успеха своје колоније на простору Северне Америке.

Британска колонизација[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Британска колонизација Северне Америке.

Прво насеље које су Енглези успоставили у Северној Америци је Џејмстаун 1607. године у данашњој Вирџинији. Убрзо су основана нова насеља као на пример Плимут 1620. године у Масачусетсу који су основали пуританци. Енглеска колонизација у Северној Америци се у 17. веку ограничила на источну обалу данашњег САД са оснивањем 13 колонија, од којих ће све фунционисати као самоуправне заједнице са краљевском повељом као темељем правног система, народно представништво, гувернером и колнијалним судством. До краја 17. века, ових 13 колонија ће обухватати простор између Атлантског океана и Апалачких планина.

Француска колонизација[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Француска колонизација Северне Америке.

Француско присуство у Северној Америци почиње од истраживања Жака Картијеа 1535-1536. године. Прво француско насеље у Северној Америци је било Порт ројал 1605. године и Квебек 1608. године, оба у заливу Сент Лоренс. Француска колоније никад нису стекле самоуправу коју су уживале енглеске колоније, њима је директно управљао краљ Француске преко својих гувернера.

Холандска колонизација[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Холандска колонизација Северне Америке.

Холанђани су успоставили контролу над територијом данашњег града Њујорка у периоду од 1608-24, али је енглеска војска преузела колонију 1664. године, после чега је Нови Амстердам преименован у Њујорк.

Шпанска колонизација[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Шпанска колонизација Северне Америке.

Шпанија је прва успоставила колонију на територији Северне Америке, оснивањем европских насеља на територији Флориде почев од 1508. године, али је главна пажња Шпаније била усмерена на освајање и колонизацију преостора Средње и Јужне Америке.