Пређи на садржај

Комунистички универзитет националних мањина Запада

С Википедије, слободне енциклопедије

Комунистички универзитет националних мањина Запада (рус. Коммунистический университет национальных меньшинств Запада), скраћено КУНМЗ, је универзитет основан одлуком Савета народних комесара 28. новембра 1921. године у Москви, у сврху образовања партијских кадрова из западних региона Русије и Поволшких Немаца.

У периоду од 1929. до 1930. године на Универзитет су почели пристизати припадници комунистичких партија из Централне Европе, Скандинавије, Балкана и Италије. Универзитет је ускоро прилагођен да буде интернационална школа и за образовање кадрова из осталих комунистичких партија Европе, како би се приказао дух „братских комунистичких партија“. Програм образовања је у просеку трајао од две до три године. Након завршетка образовања, страни кадрови би одлазили натраг у своје земље.

Први ректор Унивезитета био је Јулијан Мархлевски. Кроз школовање у Универзитету прошло је неколико хиљада партијских радника различите националности. КУНМЗ је укинут 7. и 8. маја 1936. године одлуком Извршног комитета Коминтерне.[1]

Југословенски сектор КУНМЗ[уреди | уреди извор]

На КУНМЗ-у је међу осталима постојао и Југословенски сектор. Многи чланови Комунистичке партије Југославије су крајем 20-их и за време 30-их година похађали предавања на Универзитету.

Неки слушаоци предавања били су:

Неки од предавача на Југословенском сектору били су:

Неки од управитеља сектора били су:

  • Иван Крндељ
  • Никола Ковачевић
  • Брацан Брацановић
  • Роман Филипчев

Референце[уреди | уреди извор]