Комунистички универзитет националних мањина Запада

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Комунистички универзитет националних мањина Запада (рус. Коммунистический университет национальных меньшинств Запада), скраћено КУНМЗ, је универзитет основан одлуком Савета народних комесара 28. новембра 1921. године у Москви, у сврху образовања партијских кадрова из западних региона Русије и Поволшких Немаца.

У периоду од 1929. до 1930. године на Универзитет су почели пристизати припадници комунистичких партија из Централне Европе, Скандинавије, Балкана и Италије. Универзитет је ускоро прилагођен да буде интернационална школа и за образовање кадрова из осталих комунистичких партија Европе, како би се приказао дух „братских комунистичких партија“. Програм образовања је у просеку трајао од две до три године. Након завршетка образовања, страни кадрови би одлазили натраг у своје земље.

Први ректор Унивезитета био је Јулијан Мархлевски. Кроз школовање у Универзитету прошло је неколико хиљада партијских радника различите националности. КУНМЗ је укинут 7. и 8. маја 1936. године одлуком Извршног комитета Коминтерне.[1]

Југословенски сектор КУНМЗ[уреди | уреди извор]

На КУНМЗ-у је међу осталима постојао и Југословенски сектор. Многи чланови Комунистичке партије Југославије су крајем 20-их и за време 30-их година похађали предавања на Универзитету.

Неки слушаоци предавања били су:

Неки од предавача на Југословенском сектору били су:

Неки од управитеља сектора били су:

  • Иван Крндељ
  • Никола Ковачевић
  • Брацан Брацановић
  • Роман Филипчев

Референце[уреди | уреди извор]