Константин Васиљев

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Константин Васиљев
Konstantin Vasiliev 1961.jpg
Константин Васиљев, 1961.
Датум рођења(1942-09-03)3. септембар 1942.
Место рођењаМајкоп, Краснодарска Покрајина
СССР
Датум смрти29. октобар 1976.(1976-10-29) (34 год.)
Место смртиВасиљево, Зеленодољск, Татарска АССР
СССР
ДржављанствоСССР

Константин Алексејевич Васиљев (рус. Константи́н Алексе́евич Васи́льев; Мајкоп, Краснодарска Покрајина, 3. септембар 1942 — Васиљево, Зеленодољск, Татарска АССР, 29. октобар 1976) је био руски сликар познат по својим сликама инспирисаним мотивима руских бајки, словенске религије и германске митологије.

Биографија[уреди]

Рођен је у Мајкопу за време окупације од стране Трећег рајха. После рата, са породицом се 1949. године сели у село Васиљево код Казања. Од 1957. до 1961. похађа Казањску ликовну школу. Током средње школе ради као учитељ цртања и сликања и као графички дизајнер. Уметничко наслеђе Васиљева је опсежно: цртежи, слике, графике, скице за иконопис цркве у Омску.

Учесник је републичке изложбе „Уметници сатиричари Казања“ (рус. «Художники-сатирики Казани»), одржаној у Москви 1963. године, као и изложби у Зеленодољску и Казању од 1968. до 1976. године. [1]

Према званичној верзији Константин Васиљев је погинуо 29. октобра 1976. године када га је на железничком прелазу ударио воз. Породица и пријатељи нису прихватили ово објашњење због многих неразјашњених околности у вези ове трагедије. Константин Васиљев је сахрањен у Васиљеву, у брезовој шуми коју је много волео[2].

Током осамдесетих година XX века одржан је читав низ изложби слика К. Васиљева у многим градовима Русије, али и у Бугарској, Југославији и Шпанији. Током 1996. године у част обележавања 20 година од смрти сликара отворени су Меморијални музеј у Васиљеву, галерија слика у Казању, а 1998. године и Музеј Константина Васиљева (рус. «Музей Константина Васильева») у Москви. Постхумно је награђен наградом Татарстана за циклус слика о Другом светском рату 1998. године.

По сликару је названа мала планета 3930 Васиљев, коју је 1982. године открила совјетски астроном Људмила Журављова[3].

Стил[уреди]

Константин Васиљев 1954.

У раној фази био је под утицајем сликара као што су Пабло Пикасо, Хенри Мур и Салвадор Дали, али касније, крајем шездесетих, превазилази апстракцију и надреализам, враћајући се реализму и формирајући особени васиљевски стил. Често се изражавао кроз слике пејзажа, посвећујући велику пажњу детаљима. [4] Васиљев налази инспирацију у народном предању: руским бајкама и легендама, ирским и скандинавским сагама и едама. Осим митолошким темема Васиљев се бави и темом руских хероја Другог светског рата.

Радови[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]