Корисник:Jacobsword27/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Ернест Торвалд Џонсон Млађи
Ернест Торвалд Џонсон Млађи
Пуно имеЕрнест Торвалд Џонсон Млађи[1]
Датум рођења(1956-08-07)7. август 1956.
Место рођењаMilwoki, Viskonsin, SAD
ОбразовањеУниверзитет у Џорџији
ЗанимањеТВ Личност
Тарнер Спортс
Активни период1977–тренутно
СупружникШерил Џонсон
РодитељиЕрни Џонсон Старији

Ернест Торвалд Џонсон Млађи ( Милвоки, 7. августа 1956) амерички је спортски водитељ за Тарнер Спортс и ЦБС Спортс.

Џонсон је тренутно главни телевизијски водитељ за МЛБ, водитељ Инсајд ди НБА (енгл. Inside The NBA;).

Његов отац је био Ерни Џонсон Старији, играч за МЛБ на позицији бацача kao и коментатор за Атланта брејвсе.[2]

Детињство и школовање[уреди | уреди извор]

Џонсон је рођен 1956. године у Милвокију у држави Висконсин. Његов отац Ерние Џонсон Старији, (19242011) био је играч главне лиге бејзбола који је касније постао телевизијски коментатор спорта. Џонсонова породица преселила се у Атланту, држава Џорџија, након одласка оца из професионалног бејзбола 1959. године.

Џонсон је похађао средњу школу у Марист Скул, приватној католичкој школи у Брукхејвену у држави Џорџија, и дипломирао је 1974.

Затим је отишао на Универзитет у Џорџији и дипломирао новинарство. Док је био студент, Џонсон је добио свој први спортски посао као директор вести и спорта за радио станицу WFSH-FM у Атини, Џорџија. Џонсон је дипломирао у Џорџији 1978. године са бачелор дипломом из уметности.

Каријера[уреди | уреди извор]

1979. Џонсон је ангажован као водитељ вести на ВМАЗ-ТВ у Мејкону, Џорџиа. Тамо је радио као водитељ вести до 1981. године, када се преселио у Спартанбург, Јужна Каролина да ради као извештач вести на ВСПА-ТВ. Џонсон се вратио у Џорџију 1982. године, овог пута запосливши се у Атланти на ВСБ-ТВ као извештач вести о генералном задатку. Постао је викенд спортски сидро станице и извештач 1983. На тим пословима био је до 1989. године, када је отишао да се придружи Турнер Спортсу.

Од 1993. до 1996, Џонсон је са оцем Ернијем Џонсоном старијем коментарисао Атланта брејвс бејзбол утакмице за Спорт Саут (данас Фокс Спортс Саут).[2]

Тарнер Спортс[уреди | уреди извор]

Џонсон (лево) са дугогодишњим коментаторским партнерима Кенијем Смитом (средина) и Чарлсом Барклијем, 2011

Познат као „И-Џеј.“, Џонсон ради као водитељ студија у ТНТ-овом извештавању о НБА-у, укључујући емисије пре игара и полувремена, и чувени студијски постгаме који се емитује након сваког НБА двоструког заглавља, Инсајд ди НБА. Емисију води од 1990.[3]

На крају сваког емитовања, Ерние представља „Е.Ј.'с Неат-О Стат оф тхе Нигхт“, који је постао популаран део емисије, али га нико не спонзорише, па отуд и натпис „Ваш лого овде“. То се променило у мају 2007. када је Витаминватер ступио као спонзор за тај сегмент, заменивши га Панасониковом телевизијском линијом Виера за 2008. У сезони 2005–2006 спонзорирали су његове сегменте Интел Центрино и недавно Сузуки. У НБА плеј-офу 2008. његове сегменте су представили Гаико и Витаминватер.

За све емисије повезане са НБА-ом, Јохнсону се придружују бивше НБА звезде Кени Смит, Чарлс Баркли, Шакил О'Нил и, повремено, Крис Вебер, Грант Хил или Реџи Милер. У редовној сезони 2012–2013 придружили су му се Пени Хардавеј и Денис Скот, док су Смит и Баркли пратили мартовско лудило на ЦБС-у.

Џонсон је такође домаћин Навијачке Вечери на сестринској станици НБА ТВ, заједно са Вебером и Грегом Антонијем. Такође је водитељ и модератор Отвореног терена НБА ТВ-а, емисије на кошаркашком панелу са Џонсоном и ротације шест панелиста (од којих све чине ТНТ-ови НБА аналитичари) који расправљају о разним темама, од историје НБА до тренутних дешавања у лиги.

Послови ван НБА[уреди | уреди извор]

Џонсон (десно) у коментаторској сали са Калom Рипкеном Млађим. током Америчке Бејѕбол Лиге 2012. године.

Поред рада у кошарци, Џонсон је и коментатор за ТНТ-ово покривање ПГА турнеје. У ТБС-у, Џонсон је радио као водитељ студија за њихово извештавање о колеџ фудбалу. Џонсон је 2002. године био су победник Спортске награде Еми за изванредну спортску личност, водитеља студија, удружујући се са Бобом Костасом из НБЦ-а и ХБО-а. То је био први пут да је Џонсон номинован за спортску Еми. 2006. године Џонсон је поново освојио награду, овог пута самостално, узимајући је после шестогодишње победе Цостаса, укључујући и годину када су њих двојица поделили ту част. Од 2007. до 2009. године, Џонсон је радио као водитељ студија заједно са Кал Рипкен Јр. на ТБС-овом извештавању о Главној Лиги Бејзбола. 2010. прешао је у улогу коментатора, служећи као водећи водителј за покривање плеј-офа ТБС-а, укључујући АЛЦС из 2010. Такође је коментарисао 40 утакмица Атланта Брејвса на сестринском каналу Пичтри ТВ.

Џонсонов прошли рад у ТНТ-у укључивао је улоге водитеља студија на Шампионатима Вимбледона од 2000. до 2002., водитеља студија за покривање Националне фудбалске лиге од 1990. до 1997. и разне дужности на Играма добре воље 1994., 1998. и 2001., као и Зимске олимпијске игре 1992. у Албервилу у Француској и Зимске олимпијске игре 1994. у Лилехамеру. Био је водитељ студија у ТНТ-у који је извештавао о ФИФА Светском купу 1990. Такође је био домаћин Барклијеве сада већ неактивне емисије, Лисен Уп!

Претходни рад у ТБС-у такође је укључивао рад као водитеља студија за покривање НБА лиге. Џонсон је такође коментарисао дизање тегова за извештавање НБЦ-а о Летњим олимпијским играма 2000. у Сиднеју. Такође служи као водитељ студија на НЦАА турниру за ЦБС и Турнер Спортс, наизменично са Грегом Гумбелом.

Џонсон је освојио свој трећи спортски Еми за најбољег водитеља студија 2015. године , а своју награду је доделио ћеркама покојног Стуарта Скота, који је преминуо у јануару 2015. године.[4]

Такође је коментатор на НБА Ливе 98, НБА 2К15, НБА 2К16, НБА 2К17, НБА 2К18, НБА 2К19 и НБА 2К20.[5]

Преглед каријере[уреди | уреди извор]

Живот[уреди | уреди извор]

Џонсон и његова супруга Шерил, лиценцирани професионални саветник, живе у Браселтону у држави Џорџија и имају двоје биолошке деце (једног сина који се зове Ерик и једну ћерку Меги) и четворо усвојене деце (сина Мајкла, усвојеног из Румуније, ћерка Кармен, усвојена из Парагваја и кћери Ешли и Алисон, усвојене у породицу путем хранитељства).

Одгојен католик, Џонсон се сада идентификује као евангелиста и редовно сарађује са Друштвом хришћанских спортиста (ФЦА), Спортиста у акцији (АИА) и Самаританиним ногама.

Џонсон је посвећени навијач Атланта Брејвса. Иако је рођен у Милвокију, Џонсонова породица се преселила у подручје Атланте када је имао девет година и сматра да је то његов родни град. Похађао је средњу школу у приватној школи Марист у оближњем Брукхејвену у држави Џорџија.

У издању Инсајд НБА 10. новембра 2016. године, Џонсон и сарадници разговарали су о председничким изборима у 2016. години и запањујућој узнемирености победе Доналда Трампа над Хилари Клинтон. Износећи своје примедбе, Џонсон је говорио о догађајима до дана избора и како ће се ослонити на своју хришћанску веру и молити се за миран прелазак власти и поделу у земљи. Такође је открио да је у свом гласању писао за гувернера Охаја Џона Касича, који је био један од 17 републиканских кандидата и последњи који је обуставио његову кампању.

У априлу 2017. објавио је своје мемоаре „Неписано: Непредвидиви моменти који чине живот изванредним“.[1]

Здравље[уреди | уреди извор]

2003. године Џонсону је дигагнозирана Хоџкинова болест, али је наставио свој рад до јуна 2006. године, када је започео лечење. Због свог рака, Џонсон је пропустио ТНТ-ово извештавање о Бритиш Опену и ПГА првенству, последња два главна турнира у голфу 2006. Џонсон се вратио у Инсајд ди НБА 31. октобра 2006, настављајући своје хемотерапијске третмане.

Џонсон је 1. октобра 2018. објавио да неће бити део сезоне МЛБ-а на ТБС2018. након дијагонозе тромба на обе ноге, што је утициало на његову способност ваздушног путовања.[6]

Награде[уреди | уреди извор]

  • Шестоструки добитник награде Еми за спорт - изванредна спортска личност, водитељ студија

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Johnson Jr., Ernie (2017). Unscripted: The Unpredictable Moments That Make Life Extraordinary. foreword by John Smoltz. Baker Books. ISBN 978-0801074103. 
  2. ^ а б „Ernie Johnson Biography”. CNN Sports Illustrated. Архивирано из оригинала 21. 2. 2004. г. — преко Wayback Machine. 
  3. ^ „Ernie Johnson Jr”. erniejohnsonjr.com. 
  4. ^ „Ernie Johnson of TNT gives Sports Emmy Award to Stuart Scott's daughters”. ESPN.com. 
  5. ^ „Ernie Johnson”. IMDb. Приступљено 2018-09-18. 
  6. ^ Yomtov, Jesse (1. 10. 2018). „Announcer Ernie Johnson will skip MLB playoffs due to blood clots”. USA Today. Приступљено 2. 10. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]