Корисник:Milosnrt3720/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Боруто:Нове генерације Нарута
Корица првог тома манге Боруто:Нове генерације Нарута
ボルト
(БОРУТО-НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ НАРУТА)
ŽanrАкција, Фантазија
Manga
AutorУкијо Кодачи-Масаши Кишимото
IzdavačЈапан "Shueisha"

Аустралија Нови Зеланд Madman Entertainment
Канада Сједињене Америчке Државе Viz Media
Бразил Panini Comics
Француска Glénat
Њемачка Tokyopop
Хонгконг CultureCom
Индонезија M&C
Италија Panini Comics
Малезија Komik Remaja
Мексико Grupo Editorial Vid
Русија Eksmo & Comix-ART
Сингапур Chuang Yi
Шпанија Glénat
Република Кина Tong Li Comics

Тајланд Nation comics
Ciljna grupaShōnen
ČasopisЈапан Weekly Shōnen Jump
Tomovi17
Anime
Studio Studio Pierrot
Nosilac licence Аустралија Нови Зеланд Madman Entertainment

Канада Сједињене Америчке Државе Viz Media

Уједињено Краљевство Manga Entertainment, AnimeCentral
видео игре
Portal Strip

Боруто:Нове генерације Нарута је Јапански manga серијал написан од стране Укоји Кодачи и Масаши Кишимото, а илустрован од стране Микио Икемота. Почела је месечна серијализација са Кодачијем као писцем и Кишимотом као надзорником редакције у "Shueisha's shōnen manga"магазину, " Weekly Shōnen Jump ", у Мају 2016. и пребачен на "Shueisha's monthly magazine"," V Jump", у Јулу 2019. У Новембру 2020 Кодачи је одступио, док је Kishimoto преузео улогу главног писца. Боруто је наставак Кишимотовог Naruto серијала, који прати подвиге Нарутовог сина, Borutа Узумакија,и нјегов Нинџа тим.

Боруто произилази из Shueisha предлога Кишимотоу да направи наставак на Наруто серијал. Међутим, Кишимото је одбио ову понуду и предложио свог бившег помоћника Микија Икемота да је преузме; он је уједно и писац Боруто: Нарито Филм, а Укијо Кодаши створио је заплет. Кодашхи и Икемото су задужени за цео манга серијал. Адаптација Аниме телевизијског серијала почела је да се емитује на "TV Tokyo" 5. Априла 2017 .За разлику од манге, која је почела као препричавање Боруто филма, аниме почиње као преднаставак пре него што су Боруто и његови пријатељи постали нинџе.

"Pierrot"-ов преднаслов анимеа је такође прикупио похвале због помињања како нових тако и старих ликова, али је примећено да је наратив манге озбиљнији јер се више фокусирао на протагонисте. Shueisha је испоручио милион примерака серије манга од јануара 2017.

Плот[уреди | уреди извор]

Прва сцена приказује младог Борута Узумакија у окршају са злочинцем Кавакијем током разарања његовог села, следи манга са препричавањем догађаја у Боруто:Наруто Филму са додатним садржајем.[1] Син седмог хокагеа Нарута Узумакија, Боруто је љут што је његов отац ставио село испред његове породице. У том тренутку, Боруто постаје члан нинџа тима који води нарутов штићеник Конохамару Сарутоби, поред Сараде Учихе, ћерке Саскеа и Сакуре, и Мицукија, Орочимаруовог вештачког сина. Сасуке се враћа у село да упозори Нарута о предстојећој претњи у вези са закључивањем мотива Кагује Оцуцуки. Боруто тражи од Саскеа да га обучи за предстојећи испит из Чунина како би импресионирао оца.

У току испита, Момошики и Киншики Оцуцуки, двојац којег је Саске већ упознао, отели су Нарута да би могли да икористе Курама, репата звер запечаћена у његовом телу, да ревитализује умируће Божанско дрво из димензије из које су дошли. Боруто, Сасуке и четири Кагеа, вође других нинџа села, кренули су да спасу Нарута. Битка се завршава када Момошикија, жртвујући Киншикија да би повећао сопствену снагу, побеђују Боруто и Наруто уз Саскеову помоћ; Момошики преживи довољно дуго да схвати Борутов пуни потенцијал и истовремено га упозорава на будуће невоље. Након што се опоравио од борбе, Боруто одлучује да у будућности постане попут Саскеа, док поверава Саради да следи њен сан да постане следећи Хокаге.

У следећој мисији, Боруто служи као телохранитељ за Ватреног Даимјоовог сина Тента, при чему су њих двојица пронашли сродство у обојици који желе да их очеви признају. Када група разбојника познатих као Мујина киднапује Тента, Боруто га спашава, а вођа групе је затворен због сазнања о знаку који је Момошики ставио на Борута. Наруто и други сазнају да постоји група која се зове "Кара" (, енг. "The Husk") трагајући за људима са ознакама званим Карма. Борутов тим упознаје Кариног одбеглог нинџу Кавакија, дечака који такође има Карму. Каваки постаје усвојени члан породице Узумаки да би га заштитио. Међутим, када покушавају да заштите Кавакија, Наруто и Саске су поражени од вође Каре, Џигена, који запечати Нарута док Сасуке бежи. Тим 7 спасава Нарута када Борутова карма доводи до тога да га запоседне Момошики.

Након што сазна за ово, Сасуке открива да ће све кориснике Карме преузети клан Оцуцуки, укључујући Јигена. У међувремену, у Кари почиње да се формира побуна, где Кођи Кашин изазива Џигена, док Амадо одлази у Коноху да тражи азил у замену за информације, откривајући правог вођу Каре као Ишикија, који поседује Џигена откако га је издала Кагуја. када су дошли на Земљу пре миленијума, и та карма дозвољава клану Оцуцуки да васкрсне преко тела домаћина. Иако Кођи убија Џигена, присиљавајући Ишикија да се реинкарнира несавршено, док је Кавакијева карма уклоњена у том процесу, Ишики приморава Кођија да се повуче и одлази да нападне Коноху.

Тамо Ишики тражи Кавакија. Наруто се суочава са њим директно, припремајући се за борбу. Боруто транспортује себе и Ишикија на друго место далеко од села, а Сасуке и Наруто следе. Пошто је Боруто Момошикијевa жртва, Ишики планира да нахрани своју Десеторепу звер како би посадио божанско дрво. Са Нарутовом новом моћи, Барион модом, он побеђује Ишикија пре него што га Каваки превари, узрокујући да Ишики умре, али по цену Кураминог живота. Боруто, запоседнут од стране Момошикија, унистава Сасукеов Ринеган. Међутим, Саске и Каваки се суочавају са Момошикијем док Боруто не опорави своје тело. Након што је поражен, Ишики захтева од Кода, који је чувао Десеторепу звер, да настави Оцуцукијеву мисију жртвујући или Борута или Кавакија Десетрепој, поједе воће чакре и сам постане Оцуцуки.

Код се заклиње да ће осветити Ишикија, прогоном Нарута, Саскеа, Кавакија и Борута. Посећује Борово скровиште и без напора убија стражаре. Затим наставља са ослобађањем једног од најјачих киборга које је створио Амадо, а који је требало да буде уништен. Жена киборг Еида пристаје да помогне Коду да убије Нарута ако он заузврат поштеди Кавакија да би са њим имала нормалну романсу, јер је њена моћ завођења спречава да доживи праву љубав. Пошто њене моћи не функционишу на Оцуцукију, а Каваки и Боруто су већ део њих, она то може да доживи са њима.

Продукција[уреди | уреди извор]

Када је Наруто manga завршена 2014, компанија "Shueisha" је затражила од Масашија Кишимота да почне наставак. Кишимото је одбио ту идеју и предложио за уметника Микија Икемота, који је радио као помоћник Кишимоту још од Нарутових раних поглавља, да црта уместо њега.[2][3][4] За промоцију нове манге коришћена је веб локација за одбројавање под називом „Нова генерација“. У децембру 2015. објављена је серијализација Боруто: Нове генерације Нарута.[5][6] Кишимото је рекао да жели да Боруто надмаши његов рад.[7] Писац Борута, Укијо Кодачи, had written a лаки роман called Гара Скривени (2015) и помагао је Кишимоту у писању сцена за Боруто:Наруто Филм.[8] Поред писања за серију, Кодацхи надгледа причу о анимеу. Кишимото је такође био супервизор анимеа за епизоде 8 и 9.[9] Кодачи је објаснио да је на окружење серије, које је познато по томе што се бави више наукама од Нарута, утицао његов отац, лекар. У циљу даљег комбиновања употребе нинџицуа и технологије, Кодачи је био инспирисан од стране сај-фај игре улога.[10]

Упркос томе што је Кишимото ревидирао сценарио манге, саветовао је Икемота да направи сопствени уметнички стил уместо да имитира свој. Икемото се сложио и осећао се оптимистично у погледу свог уметничког стила. Иако је приметио да би дугогодишњи фанови могли бити разочарани што Кишимото не црта Борута, Икемото је рекао да ће дати све од себе у прављењу манге.[11] Иако је био почашћен што је створио уметност за Борута, Икемото је рекао да је захвалан што се серијал излази месечно, а не недељно, јер би стварање потребне количине од скоро 20 страница по поглављу било стресно; међутим, он и даље сматра да је месечна серијализација изазовна. Редовна поглавља Борута обично прелазе 40 страница; прављење скица сличица траје недељу дана, за израду страница 20 дана, док се остатак времена користи за бојење слика и ретуширање поглавља.[12]У цртању ликова, Икемото је осетио да се Борутови изрази лица мењају како је прича одмицала; У почетку дајући протагонисти велике очи за интеракцију лика са Тентом, Борутов изглед је постао бунтовнији када је уместо тога разговарао са Кавакијем.[13]

Иако има светлији тон од Нарута, серија почиње наговештавањем мрачне будућности. Ову поставку је предложио Кишимото како би манги дао већи утицај и заузео другачији приступ од оног из филма Боруто. У овом сценарију, Икемото је нацртао старијег Борута, али верује да би се овај дизајн могао променити када манга достигне ову тачку.[11]Почетком 2019. Икемото је изјавио да ће веза између Борута и Кавакија бити највећи фокус на заплету јер ће напредовати до њихове борбе у флешфорвард-у.[13]Ikemoto aims to give the series nearly 30 volumes to tell the story.[13] Кодачи је нацртао паралелу између Борутаи пост-Cold War ере, наводећи да док нови ликови живе у времену мира, нешто компликовано може вратити свет у хаос.[12]

Иако Кишимото у почетку није писао серију, створио је више ликова које је особље користило.[14] Кишимото није прецизирао да ли ће Наруто или неки други важан лик умрети, али је рекао да ће му оваква ситуација бити занимљива и додао да аутори имају слободу да напишу причу како желе.[15] У новембру 2020. године објављено је да ће се, након 51 поглавља и 13 томова, Кодачи повући са места писца, при чему ће Кишимото преузети пуне дужности писања, а Икемото наставити као илустратор почевши од поглавља 52 у предстојећем јануарском издању часописа "V Jump", објављеном 21. новембра, 2020.[16]

Медији[уреди | уреди извор]

Манга[уреди | уреди извор]

Боруто:Нове генерације Нарута је написан од стране Укијо Кодачија (Vol.1–13) and Масаши Кишимота (Vol.14–) а илустровао Микио Икемото.[17][18] Покренут је у 23. издању Схуеисхиног часописа за манга "Weekly Shōnen Jump" дана 9. маја 2016. У часопису је трајао до 28. броја објављеног 10. јуна 2019, а затим је пребачен у "V Jump" у септембарском издању објављеном 20. јула.[19][20] Творац оригиналне серије, Масаши Кишимото, у почетку је надгледао мангу, коју је илустровао његов бивши главни асистент, а написао коаутор сценарија Боруто: Наруто филм, Укијо Кодачи.[21] У новембру 2020. Кодацхи је поднео оставку, а Кишимото је преузео место писца. Да би цела Наруто сага задржала у оквиру стотину томова, Икемото се нада да ће завршити мангу у мање од 30 томова.[22] A спин-оф манга под називом Шаблон:Nihongo4 је написан од стране Кенџи Таире и серијализован је у "Saikyō Jump" од издања из марта 2017.[23] Виз Медиа је касније објавио први том манге заједно са енглеским синхронизацијом Боруто:Наруто Филма.[24]

Аниме серијал[уреди | уреди извор]

На сценском догађају Наруто и Боруто у "Jump Festa" 17. децембра 2016. најављено је да ће серија манга бити адаптирана у аниме пројекат,[25] за коју је касније потврђено да је адаптација телевизијске серије која ће садржати оригиналну причу.[26][27] Такође, оригинална видео анимација је раније објављен као део "CyberConnect2" колекције Видео игара, "Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Trilogy" (2017), који приказује нову мисију у којој Борутов тим мора да заустави лопова.[28]

Телевизијску аниме серију, причу коју до 242. епизоде надгледа бивши писац манга Укио Кодачи, анмимира "Pierrot", са дизајном ликова одТеција Нишио and Хифоруми Сузуки, и музику коју су компоновали Јашухару Таканаши и његова музичка јединица "yaiba".Серија је премијерно приказана "TV Tokyo" дана 5. априла 2017.[29] "Viz Media" је лиценцирао серију у Северној Америци.[30] У промоцији анимеа, "Crunchyroll" почео да дели бесплатне сегменте серије почетком 2018.[31][32] Епизоде се сакупљају у ДВД кутијама у Јапану, почевши од првих петнаест епизода 1. новембра 2017.[33] ЦД соундтрацк под насловом "Boruto Naruto Next Generations Original Soundtrack" 1 је објављен 28. јуна 2017.[34] Други звучни запис објављен је 7. новембра 2018[35]

Дана 21. јула 2018. објављено је у "Comic-Con International: San Diego" да ће енглеска синхронизација анимеа бити премијерно приказана почев од 29.09.2018.[36][37] У Аустралији, аниме је почело да се емитује "ABC Me" почев од 21.09.2019.

Дана 21. априла 2020. године, објављено је да ће епизода 155 и даље бити одложена до 6. јула 2020. због текуће пандемије КОВИД-19.[38]

Лаки романи[уреди | уреди извор]

Серијал лаких романа написано од стране Ко Шенобу(романи 1-3 и 5) и Мива Кијомуне (роман 4),са илустрацијама Микија Икемота, на основу анимеа. Прва под називом "The New Konoha Ninja Flying in the Blue Sky! (青天を翔る新たな木の葉たち!, Seiten o Kakeru Aratana Konoha-tachi!)", објављен је 2. маја 2017.[39] Други је објављен 4. јула 2017, под насловом "A Call From the Shadows! (影からの呼び声!, Kage Kara no Yobigoe!)".[40] Трећи роман, "Those Who Illuminate the Night of Shinobi! (忍の夜を照らす者!, Shinobi no Yoru O Terasu Mono!)", објављен је 4. септембра 2017.[41]Четврти роман,"School Trip Bloodwind Records! (修学旅行血風録!, Shūgakuryokō ketsu pū roku!)",објављена је 2. новембра 2017.[42] Пети роман,"The Last Day at the Ninja Academy! (忍者学校最後の日!, Ninja akademī saigo no hi!)", објављена је 4. јануара 2018.[43]

Видео игре[уреди | уреди извор]

Видео игра "Naruto to Boruto: Shinobi Striker" објављена је 31. августа 2018. и садржи ликове из серијала Боруто и Наруто.[44][45] У августу 2018. најављена је још једна игра Боруто за Рачунаре. Названа "Naruto x Boruto Borutical Generations", иће бесплатна за играње, са опцијама за куповину предмета у игри. Игра ће бити доступна преко yahoo! услуга игре.[46]Боруто Узумаки се такође појављује као лик за игру у борбеној игри "Jump Force".[47]

Утисци[уреди | уреди извор]

Manga[уреди | уреди извор]

Манга је генерално добро прихваћена у Јапану; компилације су се више пута појавиле као најбоље продаване. Током недеље објављивања, први том манге продат је у 183.413 примерака.[48][49][50] Серија има милион примерака у штампи ажурирано: јануар 2017.[51] Између 2017. и 2018. постала је 8. најпродаванија манга.[52] Први том манге се такође добро продавао у Северној Америци,[53][54] док је серија постала шеста најпродаванија серијализована манга у 2017. према "ICv2".[55] У јесен 2018. Боруто је остао као четврта најпродаванија манга из Северне Америке.[56]

Ребека Силверман из "Anime News Network" (AНН) рекла је да ју је Боруто привукао упркос томе што никада није ушао у Наруто мангу. Похвалила је како су се писци носили са Борутовом љутњом, а да то није изгледало као „тинејџерско цвиљење“ и начин на који је Сасуке одлучио да га обучи.[57] Ами МекНултииз АНН-а сматра да је манга привлачна фановима оригиналне Наруто серије, додајући да, иако Митсуки има малу улогу у причи, његова споредна прича помаже да се прошири његово порекло.[57] Ник Фриман са истог сајта критиковао је Борутов недостатак развоја у поређењу са његовим уводом у Нарутово финале; Фриман је такође рекао да постоје разлике између разлога због којих су млади Наруто и Боруто вандализирали њихово село. Ипак, Фриману се допала Мицукијева позадина јер није осећао да се препричавају старије приче.[57] Прегледајући прво поглавље онлајн, Крис Бевериџ из Тхе Фандом Поста био је негативнији, жалећи се због оштрог фокуса на лошу везу Нарута и Борута и препричавања елемената из "Boruto: Naruto the Movie";Бевериџ је такође критиковао адаптацију Кишимотовог уметничког дела, али је похвалио везу између Нарута и Саскеа, као и наговештај борбе у којој је учествовао старији Боруто.[58]

Мелина Даргис са истог сајта је рецензирала први том; радовала се развоју ликова упркос томе што је већ гледала филм Боруто; такође је била задовољна Мицукијевом улогом у његовој сопственој споредној причи.[59] Лерои Доурессеаук из Цомиц Боок Бин препоручио је серију фановима Нарута, објашњавајући како су нови аутори успели да искористе први том да утврде личности протагониста.[60] Даргис је била импресионирана очигледном поруком серије, за коју је открила да покушава да се повеже са модерном публиком са темама као што су родитељска питања и употреба технологије, за разлику од Нарута.[61] Доуресоу се допало што је Борутов развој карактера већ почео до другог тома серије јер је то помогло читаоцима да га више цене.[62] "The Fandom Post" and "Comic Book Bin" приметио је да је манга направила велики напредак у Борутовој причи због тога што напредак радње у наративу чини флеш унапред могућим и како нови ликови добијају свој први смртни меч против Аоа у манги уместо да се ослањају на претходну генерацију.[63][64] На негативнијој рецензији, "Manga News" критиковао је мангу јер се ослања на повратне ликове Наруто и Сасуке да се боре против одређених кариних зликоваца на исти начин као "Akira Toriyama" су рециклирали хероје Гокуа and Вегетру током аниме "Dragon Ball Super" уместо да се ослања на новог протагонисту и да се нада да ће Боруто и његови пријатељи бити активнији да прате догађаје.[65]

Кавакијев увод у серију је похваљен због утицаја на причу и ривалских паралела које има са Борутом на исти начин на који је оригинална манга имала између Нарута и Саскеа.[66][67] Дизајнер игара Хирочи Матсујама похвалио је Кавакијев деби у манги због његове укључености у нарацију, као и због секвенци борби у којима учествује.[68]

Аниме серијал[уреди | уреди извор]

Аниме је био популаран међу јапанским читаоцима Чарапедије, који су је прогласили за девету најбољу аниме емисију пролећа 2017.[69] IGN писац Сем Стјуарт похвалио је фокус на нову генерацију нинџа као и разлике између њих и претходне генерације.Похвалио је повратак других ликова као Тонери Оцуцуки и уживао у очним техникама.[70] Стјуарт је поздравио карактеризацију и Шикадаија и Метал Лија, називајући њихов однос као и случајну тучу занимљивим за гледање и говорећи да се серијал побољшава сваком епизодом.[71] "Crunchyroll" Бренд менаџер Викторија Холден се придружила IGN-овој Миранди Санчез да разговара о томе да ли "Next Generations" могао да достигне успех старе серије док још увек прегледа претходне епизоде серије.[72] Према "TV Tokyo", продаја и бруто профит Борута су били веома позитивни током 2018. године и заузимали првих 5 места.[73] У "Crunchryroll" пријави, Боруто је виђен као једна од најстримованијих аниме серија из 2018. у више земаља, посебно у оним из Азије.[74] "UK Anime Network" га је навела као један од најбољих анимеа из 2019. јер приказује привлачне изворне лукове приче који нису присутни у оригиналној серијализацији, што је у супротности са Наруто анимеом чије оригиналне приче нису успеле да привуку публику.[75]

У комичнијем чланку,"Geek.com"-ов писац Тим Томас упоредио је Борута са серијом "The Legend of Korra",пошто су обојица били другачији од својих претходника упркос томе што су са њима делили теме.[76]Сарах Нелкин је сматрала Боруто као безбрижнију верзију Наруто серије, али Ејми МекНулти је похвалила њену 13. епизоду због фокуса на подзаплет који се развијао од прве епизоде јер су његова открића учинила серију мрачнијом..[77][78] Стјуарт се сложио са МекНултијем, коментаришући да су програмери достигли врхунац прве приче у анимеу. Карактеризација негативца је такође импресионирала рецензента.[79] Алег Франк из "Polygon" је споменуо да је током почетка и манге и анимеа, више фанова било забринуто због а брзог прелаза у којој се старији Боруто суочава са непријатељем по имену Каваки који имплицира да би Наруто могао бити мртав; његова судбина их је забринула.[80]Серија је рангирана на 80. месту у "Tokyo Anime Award Festival"у категорији 100 најбољих ТВ анимеа 2017.[81]

Критичари су такође коментарисали Борутову карактеризацију у анимеу. Бевериџ је аплаудирао првој епизоди серије, рекавши да сматра да је Борутов портрет бољи од оног из манге, док су други писци уживали у његовим херојским особинама које шаљу позитивније поруке гледаоцима.[82][83][84]Рецензенти су похвалили да је лик који се вратио Сасуке Уцхиха постао брижнији према својој ћерки, Саради, женској протагонисткињи серије, и сматрали су да је то високо развијено два лика.[85] Критичари су сматрали да је ово додатно помогло да се прошири веза између чланова породице Уцхиха — Сасукеа, Сакуре и Сараде — због начина на који је њихова веза приказана током друге приче у анимеу.[86][87][88] Кавакијева борба са Гаром је такође била најгледанија борба у 2021 на "Crunchyrol"'-овом Јутјуб cканал пондерисан на 30 дана.[89]

Белешке[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Boruto Manga Transfers to V Jump Magazine”. Anime News Network. Приступљено 9. 6. 2019. 
  2. ^ Kishimoto, Masashi (2005). Naruto, volume 6. Viz Media. стр. 106. ISBN 978-1-59116-739-6. 
  3. ^ Weekly Shonen Jump”. бр. 231. Viz Media. јул 2016. 
  4. ^ Weekly Shōnen Jump”. бр. 2370. Shueisha. јул 2016. 
  5. ^ „Viz's English Shonen Jump to Publish New Boruto Manga, 1-Shot”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 28. 4. 2017. г. Приступљено 2. 6. 2017. 
  6. ^ „Naruto Launches Countdown to 'Next Generation'. Anime News Network. 30. 11. 2015. Приступљено 2. 12. 2019. 
  7. ^ „Boruto Manga Gets Anime Project in April 2017”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 17. 12. 2016. г. Приступљено 7. 1. 2017. 
  8. ^ „Boruto -Naruto the Movie- Reveals Naruto, Sasuke Designs”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 6. 8. 2017. г. Приступљено 28. 6. 2017. 
  9. ^ „Ukyou Kodachi Talks about Kishimoto's Extremely Carefull [sic] Supervision of Boruto”. Spiralling Sphere. 1. 6. 2017. Архивирано из оригинала 6. 9. 2017. г. Приступљено 26. 10. 2017. 
  10. ^ Ukyo Kodachi [u_kodachi] (18. 1. 2018). „My science background born from my father.He is physician. And I got any ideas from sci-fi role playing game,shadow run,Tokyo NOVA, MAGE,and so on. I want fusions with traditional ninja saga and edge-cutting technology.” (твит). Приступљено 24. 8. 2019 — преко Twitter-а. 
  11. ^ а б „Le manga de la semaine: Mikio Ikemoto commente Boruto, le spin-off de Naruto”. BFMTV (на језику: француски). Архивирано из оригинала 16. 1. 2018. г. Приступљено 14. 1. 2018. 
  12. ^ а б Kishimoto, Masashi; Kodachi, Ukyō; Ikemoto, Mikio (4. 9. 2020). BORUTO-ボルト- -NARUTO NEXT GENERATIONS- 巻ノ二 クソオヤジ…!!Неопходна новчана претплата [Boruto: Naruto Next Generations Volume No. 2: Stupid Old Man!!] (на језику: јапански). Japan: Shueisha. стр. 1. ISBN 978-4-08-880827-7. 
  13. ^ а б в „Special interview with artist Mikio Ikemoto”. Shonen Jump. Приступљено 7. 2. 2019. 
  14. ^ „Jump Festa 2017 Interview – Masashi Kishimoto And The Future Of Boruto: Naruto Next Generations!”. OtakuKart. 31. 1. 2017. Архивирано из оригинала 20. 6. 2017. г. Приступљено 2. 5. 2017. 
  15. ^ Aschcraft, Brian (8. 5. 2017). „Sounds Like Naruto's Creator Just Talked About Killing Off A Character”. Kotaku. Архивирано из оригинала 11. 7. 2017. г. Приступљено 16. 7. 2017. 
  16. ^ „Masashi Kishimoto Takes Over as Writer for Boruto Manga”. Anime News Network. Приступљено 16. 11. 2020. 
  17. ^ „Ukyo Kodachi [@u_kodachi] (16 November 2020). "And that's how it is, at last we've decided to return BORUTO's baton to Kishimoto + Ikemoto-sensei's team! Please continue to support the journey of Boruto and his friends. I will also look forward to it as a reader!" (Tweet).”. Twitter. 16. 11. 2020. Архивирано из оригинала 22. 6. 2021. г. Приступљено 16. 11. 2020. 
  18. ^ Hodgkins, Crystalyn (16. 11. 2020). „Masashi Kishimoto Takes Over as Writer for Boruto Manga”. Anime News Network. Приступљено 16. 11. 2020. 
  19. ^ Hodgkins, Crystalyn (9. 6. 2019). „Boruto Manga Transfers to V Jump Magazine”. Anime News Network. Приступљено 9. 6. 2019. 
  20. ^ Valentine, Evan (7. 6. 2019). „What Is Naruto's Big Announcement About Boruto?”. ComicBook. Приступљено 8. 6. 2019. 
  21. ^ „Naruto Spinoff Manga Boruto Launches on May 9”. Anime News Network. 14. 3. 2016. Архивирано из оригинала 4. 12. 2016. г. Приступљено 26. 12. 2016. 
  22. ^ Special Interview with Artist Mikio Ikemoto
  23. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Anime Reveals More Cast, Staff”. Anime News Network. 23. 2. 2017. Приступљено 30. 4. 2017. 
  24. ^ „Viz Media Announces Preorders for Boruto: Naruto the Movie Home Media and the Launch of the Boruto Manga Seriess”. Anime News Network. 2. 2. 2017. Приступљено 7. 2. 2021. 
  25. ^ „Boruto Manga Gets Anime Project in April 2017”. Anime News Network. 17. 12. 2016. Архивирано из оригинала 17. 12. 2016. г. Приступљено 23. 2. 2017. 
  26. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Anime Reveals Promo Video, Key Visual, Returning Cast (Updated)”. Anime News Network. 17. 12. 2016. Архивирано из оригинала 21. 12. 2016. г. Приступљено 23. 2. 2017. 
  27. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Anime Features Original Story”. Anime News Network. 26. 1. 2017. Архивирано из оригинала 4. 2. 2017. г. Приступљено 23. 2. 2017. 
  28. ^ „New Boruto: Naruto Next Generations Anime Special Announced”. Comic Book. 13. 6. 2017. Архивирано из оригинала 18. 9. 2017. г. Приступљено 20. 3. 2018. 
  29. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Anime Reveals More Cast, Staff”. Anime News Network. 23. 2. 2017. Архивирано из оригинала 1. 7. 2017. г. Приступљено 23. 2. 2017. 
  30. ^ „Viz Media Licenses Boruto TV Anime, Plans Simulcast (Updated)”. Anime News Network. 23. 3. 2017. Архивирано из оригинала 23. 3. 2017. г. Приступљено 23. 3. 2017. 
  31. ^ „Team 7 Combination Attack In The Latest 'Boruto: Naruto Next Generations' Anime Clip”. The Fandom Post. 3. 2. 2018. Архивирано из оригинала 17. 4. 2018. г. Приступљено 19. 3. 2018. 
  32. ^ „Orochimaru vs Log In The Latest 'Boruto: Naruto Next Generations' Anime Clip”. The Fandom Post. 11. 1. 2018. Архивирано из оригинала 18. 6. 2018. г. Приступљено 19. 3. 2018. 
  33. ^ „Boruto-ボルト- Naruto Next Generations DVD-Box 2 [完全生産限定版]”. Neowing (на језику: јапански). 8. 11. 2017. Архивирано из оригинала 2. 12. 2017. г. 
  34. ^ „Boruto Naruto Next Generations Original Soundtrack 1”. Neowing. Архивирано из оригинала 27. 9. 2017. г. Приступљено 20. 3. 2018. 
  35. ^ Weekly Shōnen Jump”. бр. 2470. Shueisha. август 2018. 
  36. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Anime to Premiere on Toonami on September 29”. Anime News Network. Приступљено 22. 7. 2018. 
  37. ^ „Boruto Anime Reveals New Visual for Upcoming Chūnin Exam Arc”. Anime News Network. 17. 12. 2017. Архивирано из оригинала 5. 1. 2018. г. Приступљено 17. 12. 2017. 
  38. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Anime Delays New Episodes Due to COVID-19”. Anime News Network. 20. 4. 2020. Приступљено 21. 4. 2020. 
  39. ^ „BORUTO -ボルト- -NARUTO NEXT GENERATIONS- NOVEL 1” (на језику: јапански). Shueisha. Архивирано из оригинала 18. 8. 2018. г. Приступљено 18. 8. 2018. 
  40. ^ „BORUTO -ボルト- -NARUTO NEXT GENERATIONS- NOVEL 2” (на језику: јапански). Shueisha. Архивирано из оригинала 18. 8. 2018. г. Приступљено 18. 8. 2018. 
  41. ^ „BORUTO -ボルト- -NARUTO NEXT GENERATIONS- NOVEL 3” (на језику: јапански). Shueisha. Архивирано из оригинала 18. 8. 2018. г. Приступљено 18. 8. 2018. 
  42. ^ „BORUTO -ボルト- -NARUTO NEXT GENERATIONS- NOVEL 4” (на језику: јапански). Shueisha. Архивирано из оригинала 22. 8. 2018. г. Приступљено 22. 8. 2018. 
  43. ^ „BORUTO -ボルト- -NARUTO NEXT GENERATIONS- NOVEL 5” (на језику: јапански). Shueisha. Архивирано из оригинала 22. 8. 2018. г. Приступљено 22. 8. 2018. 
  44. ^ „Bandai Namco Develops New Naruto to Boruto: Shinobi Striker PS4 Game”. Anime News Network. Приступљено 6. 4. 2017. 
  45. ^ „Entrevista a Noriaki Niiko, Productor de Naruto to Boruto: Shinobi Striker”. GuiltyBit (на језику: шпански). 25. 8. 2017. Архивирано из оригинала 17. 4. 2018. г. Приступљено 11. 4. 2018. 
  46. ^ „Naruto x Boruto Borutical Generations PC Browser Game Revealed”. Anime News Network. Приступљено 10. 8. 2018. 
  47. ^ Sherman, Jennifer; Mateo, Alex (18. 1. 2019). „Jump Force Game Adds Boruto to Lineup”. Anime News Network. Приступљено 19. 1. 2019. 
  48. ^ „Japanese Comic Ranking, May 22–28”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 7. 7. 2017. г. Приступљено 5. 7. 2017. 
  49. ^ „Japanese Comic Ranking, December 12–18”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 21. 6. 2017. г. Приступљено 5. 7. 2017. 
  50. ^ „Japanese Comic Ranking, August 1–7”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 2. 7. 2017. г. Приступљено 5. 7. 2017. 
  51. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Anime Features Original Story”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 8. 6. 2017. г. Приступљено 1. 6. 2017. 
  52. ^ „Manga With Biggest 1st Printings from Kodansha, Shogakukan, Shueisha: 2017-2018”. Anime News Network. 6. 4. 2018. Приступљено 6. 5. 2018. 
  53. ^ „Top 300 Graphic Novels Actual--April 2017”. ICv2. Архивирано из оригинала 20. 7. 2017. г. Приступљено 9. 7. 2017. 
  54. ^ „Top 1000 Graphic Novels--2017, Part 1”. ICv2. Приступљено 27. 1. 2017. 
  55. ^ „ICv2 Releases List of Top 10 Manga Franchises in Fall 2017”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 3. 3. 2018. г. Приступљено 3. 3. 2018. 
  56. ^ „TOP 10 MANGA FRANCHISES - FALL 2018”. Icv2. Приступљено 19. 5. 2019. 
  57. ^ а б в „The Spring 2017 Manga Guide Boruto Vol. 1”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 1. 7. 2017. г. Приступљено 1. 6. 2017. 
  58. ^ „Boruto Chapter #1 Manga Review”. The Fandom Post. 10. 5. 2016. Архивирано из оригинала 1. 7. 2017. г. Приступљено 1. 6. 2017. 
  59. ^ „Boruto Vol. #01 Manga Review”. The Fandom Post. 19. 5. 2017. Архивирано из оригинала 20. 8. 2017. г. Приступљено 1. 6. 2017. 
  60. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Volume 1 manga review”. Comic Book Bin. 3. 4. 2017. Архивирано из оригинала 20. 4. 2017. г. Приступљено 3. 4. 2017. 
  61. ^ „Boruto Vol. #02 Manga Review”. The Fandom Post. 16. 10. 2016. Архивирано из оригинала 17. 4. 2018. г. Приступљено 18. 10. 2017. 
  62. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Volume 2 manga review”. Comic Book Bin. 24. 9. 2017. Архивирано из оригинала 17. 4. 2018. г. Приступљено 20. 10. 2017. 
  63. ^ „Boruto Vol. #06 Manga Review”. Fandom Post. 29. 9. 2019. Приступљено 29. 9. 2019. 
  64. ^ „Boruto: Naruto Next Generations: Volume 6 manga review”. Fandom Post. Приступљено 18. 3. 2021. 
  65. ^ „Boruto: Naruto Next Generations: Volume 10”. Manga News. Приступљено 22. 10. 2020. 
  66. ^ „Boruto Vol. #07 Manga Review”. Fandom Post. 11. 12. 2019. Приступљено 14. 1. 2020. 
  67. ^ „Boruto: Naruto Next Generations: Volume 7 manga review”. Comic Book Bin. Приступљено 14. 1. 2020. 
  68. ^ Hiroshi Matsuyama [PIROSHI_CC2] (8. 2. 2019). „『BORUTO ーボルトー』最新7巻。帯にも書かれてる通り『カワキ編』が本格スタートでアクション多目で見所の多い巻。 それにしても表紙がカッコいい。 カワキの耳の正確な描き込みに池本さんの性格が伺える。” (твит). Приступљено 20. 10. 2020 — преко Twitter-а. 
  69. ^ „Japanese Fans Choose the Spring 2017 Anime Worth Watching”. Otaku USA. 7. 5. 2017. Архивирано из оригинала 12. 6. 2017. г. Приступљено 1. 6. 2017. 
  70. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Episode 8: "The Dream's Revelation" Review”. IGN. 25. 5. 2017. Архивирано из оригинала 1. 7. 2017. г. Приступљено 1. 6. 2017. 
  71. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Episode 3: "Metal Lee Goes Wild!". IGN. 20. 4. 2017. Архивирано из оригинала 30. 5. 2017. г. Приступљено 1. 6. 2017. 
  72. ^ „Can Boruto Live up to Naruto's Legacy?”. IGN. 25. 5. 2017. Архивирано из оригинала 31. 5. 2017. г. Приступљено 1. 6. 2017. 
  73. ^ „TV Tokyo HD” (PDF) (на језику: јапански). TV Tokyo. Приступљено 19. 10. 2018. 
  74. ^ „Crunchyroll Reveals Most Watched Anime Worldwide for 2018”. Anime News Network. Приступљено 27. 12. 2018. 
  75. ^ „UKA Staff Best Anime of 2019”. UK Anime Network. Приступљено 15. 3. 2020. 
  76. ^ „What To Expect From Viz Media For the Next 3000 Years”. Geek.com. 10. 10. 2016. Архивирано из оригинала 7. 11. 2016. г. Приступљено 1. 6. 2017. 
  77. ^ Nelkin, Sarah (16. 5. 2017). „Boruto Is Basically What Naruto Would've Looked Like if the World Had Been at Peace”. Anime Now. Архивирано из оригинала 12. 6. 2017. г. Приступљено 18. 5. 2017. 
  78. ^ McNulty, Amy (28. 6. 2017). „Boruto: Naruto Next Generations Episode 13”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 30. 6. 2017. г. Приступљено 28. 6. 2017. 
  79. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Episode 13: "The Demon Beast Appears!" Review”. IGN. 29. 6. 2017. Архивирано из оригинала 2. 7. 2017. г. Приступљено 4. 6. 2017. 
  80. ^ Frank, Allega (6. 4. 2017). „Boruto premiere leaves fans nervous about Naruto's fate”. Polygon. Архивирано из оригинала 8. 4. 2017. г. Приступљено 4. 7. 2017. 
  81. ^ „みんなが選ぶベスト100Animes [sic] of 2017”. Tokyo Anime Award. Архивирано из оригинала 26. 12. 2017. г. Приступљено 15. 3. 2018. 
  82. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Episode #02 Anime Review”. The Fandom Post. 5. 4. 2017. Архивирано из оригинала 1. 7. 2017. г. Приступљено 2. 6. 2017. 
  83. ^ „Boruto: Naruto Next Generations Episodes 31-32”. Anime News Network. 8. 11. 2017. Архивирано из оригинала 5. 2. 2018. г. Приступљено 4. 2. 2018. 
  84. ^ Kouchi, Kanako (јануар 2018). „An Interview With Chihiro Ikki, The Voice of Denki Kaminarimon from Boruto: Naruto Next Generations”. Manga Tokyo. Архивирано из оригинала 16. 3. 2018. г. Приступљено 15. 3. 2018. 
  85. ^ Stewart, Sam (24. 8. 2017). „Boruto: Naruto Next Generations Episode 21: "Sasuke and Sarada" Review”. IGN. Архивирано из оригинала 31. 8. 2017. г. Приступљено 30. 8. 2017. 
  86. ^ Iikura, Ken (6. 9. 2017). „In Boruto, Sasuke Is a Jerk Who Loves His Daughter”. Anime Now. Архивирано из оригинала 6. 9. 2017. г. Приступљено 6. 9. 2017. 
  87. ^ Nelkin, Sarah (15. 9. 2017). „Sasuke & Sakura's Marriage Has a Balance That's Hard to See”. Anime Now. Архивирано из оригинала 16. 9. 2017. г. Приступљено 15. 9. 2017. 
  88. ^ Stewart, Sam (8. 9. 2017). „Boruto: Naruto Next Generations Episode 23: "Bonds Come In All Shapes" Review”. IGN. Архивирано из оригинала 8. 9. 2017. г. Приступљено 8. 9. 2017. 
  89. ^ „FEATURE: The Top 10 Fight Scenes Of 2021 According To YOU!”. Crunchyroll. Приступљено 9. 1. 2021. 

External links[уреди | уреди извор]