Вегета

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Вегета (вишезначна одредница).
Вегета

Вегета је додатак за јела хрватске фирме Подравка и представља јединствену комбинацију зачина и сушеног поврћа. Користи се за побољшавање укуса свих врста сланих јела. Изумитељ Вегете је научница Злата Бартл. Доста је популарна на територији бивше Југославије.

Настанак и развој[уреди]

Историја Вегете започела је 1958. године у Подравци. Обзиром да се у то време у стручним часописима писало о недостатку витамина Б у исхрани, Подравкини технолози су у рецептуру додали и рибофлавин, који Вегети даје њену жуту боју. Коначна рецептура створена је 1959. и од тада је остала непромењена. Главни састојци Вегете су кухињска со (до 56%), сушено поврће (15,5%) и појачивач укуса натријум глутаминат (до 15%). Остали састојци су динатријум инозинат, шећер, кукурузни скроб и рибофлавин.

Име и амбалажа[уреди]

У почетку се звала "Вегета 40". Према речима инжењера Ивана Гијека, назив "Вегета 40" предложио је Иван Живко, шеф тадашњег представништва Подравке у Загребу. Постоји неколико објашњења о тачном настанку имена Вегета али се свако од њих односи на скраћени назив енглеске речи vegetables, што значи поврће. Плаво картонско паковање Златко Бенотић је допунио ликом кувара који гестом руке и задовољним осмехом сугерише одличан укус јела са додатком Вегете. Првобитно плаво паковање са ликом кувара доживело је редизајн 1964. када је картонска кутија замењена алуминијумском кесом с црвено-белим Подравкиним срцем и ликом кувара. 1966. Вегета се пакује у лименку са ликом девојке у традиционалној јапанској ношњи. До 1971. је коришћено име Вегета 40, када је назив промењен у, просто, Вегета. 1972. амбалажа Вегете поново добија плаву боју коју је, заједно са ликом кувара, задржала до данас. Модернија амбалажа, са елементом поврћа, уведена је 1994.

Нова тржишта[уреди]

Након увођења на тржиште тадашње СФРЈ, 1967. Подравка потписује прве продајне уговоре са иностраним партнерима и почиње извоз Вегете на тржишта Русије и Мађарске. 1971. Извоз се шири и на Аустрију, Шведску, Западну Немачку, Чехословачку и Аустралију.

Маркетинг[уреди]

1974. године, покренута је прва телевизијска кулинарска емисија "Мале тајне великих мајстора кухиње“. Емисија се емитовала 24 године, четвртком пре Дневника на првом програму ТВ Загреб. Заштитни знак серијала била је најавна песма Арсена Дедића "Али неких ствари има, што не говоре се свима, што се само неком шапну, ти знаш!", као и култна реченица "...и једна жлица Вегете“.

Извори[уреди]

  • Томислав Цилига: Подравка: С Вегетом се боље једе, InStore бр. 9, стр. 62-63

Спољашње везе[уреди]