Крбава

С Википедије, слободне енциклопедије
Крбавско поље
Личко-крбавска жупанија на мапи из времена Аустроугарске
Географске регије некадашње Републике Српске Крајине

Крбава (лат: Corbavia) је крашки предио у Лици, Хрватска, између Пљешевице на истоку и Стазе и Троврха на западу, сјевероисточно од Личког поља.

Географија[уреди | уреди извор]

Сачињена је од неколико крашких поља — Крбавског и Крбавице. Надморска висина је око 626-740 м. Главно насеље је Удбина, на висини од 830 м. Ријеке понорнице које протичу кроз Крбавско поље су Крбава и Крбавица. Предео је периодично плављено у кишној сезони, па се сва насеља налазе на ободу поља. Развијено је гајење жита и овчарство.

Историја[уреди | уреди извор]

Ту је 1493. године босански санџакбег Хадум Јакуб-паша потукао хрватску феудалну војску под баном Емериком Деренчином и тиме омогућио даље турско освајање Лике. Након ослобођења од турске власти крајем 17. века, Крбава је укључена у састав Војне крајине и остала је под крајишком управом све до 1881. године, када је створена Личко-крбавска жупанија. За време Другог светског рата, усташе су починиле масовне злочине против српског народа на подручју Крбаве. Од 1991. до 1995. године, Крбава се налазила у саставу Републике Српске Крајине. Данас је Крбава подељена између Личко-сењске и Задарске жупаније.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]