Крка (предузеће)

Из Википедије, слободне енциклопедије

Крка, д. д., Ново место је међународна генеричка фармацеутска компанија са седиштем у Новом месту, Словенија. Укупна продаја Крка Групе у 2012. години износила је 1 143,3[1] милиона евра. Последњих пет година просечни годишњи раст продаје износио је 12,8%. Кркини производи продају се у преко 70 држава света. Поред бројних компанија и представништава Крка има и сопствене производне и дистрибутивне центре у Руској Федерацији, Пољској, Хрватској и Немачкој. На крају 2012. године Крка је запошљавала 9,461[2] radnika.

Активности и производи[уреди]

Камен темељац Кркиног пословања јесте фармацеутска и хемијска делатност. Лекови који се издају на рецепт учествују са 82% у укупној продаји Крка Групе. Лекови који се издају без рецепта и лекови за употребу у ветеринарској медицини учествују у Кркиној продаји са 11% односно 4%.[3] Кркина лечилишта и турстички центри у оквиру Терми Крка доприносе укупној Кркиној продаји са 3%.

Лекови који се издају на рецепт[уреди]

Крка се приликом одлучивања о производној палети руководи индикацијским областима односно обољењима од којих данас обољева највећи број људи. Најзначајније терапијске групе представљају лекови за лечење кардиоваскуларних болести, обољења дигестивног тракта, поремећаја метаболизма и централног нервног система. Њих прате лекови за лечење инфекција, лекови за лечење болести крви и крвотворних органа, лекови за лечење обољења уринарног тракта као и лекови за лечења болести респираторног система. Кључни производи који се користе у лечењу кардиоваскуларних болести укључују лекове за лечење повишеног крвног притиска (АЦЕ инхибиториеналаприл, перидноприл, рамиприл; сартанилосартан, валсартан, телмисартан), за лечење повишених вредности холестерола (аторвастатин, росувастатин, симвастатин), за лечење тромботичних угрушака (клопидогрел) и бројне друге лекове.

Инхибитори протонске пумпе за лечење улкусне болести и рефлукса су кључни лекови у групи лекова који се користе у лечењу болести дигестивног тракта и поремећаја метаболизма (ланзопразол, пантопразол, есомепразол).

Из групе лекова који се користе у лечењу болести централног нервног система Крка производи антидепресиве (венлафаксин, сертралин, есциталопрам), антипсихотике (оланзапин, кветиапин) као и лекове који се користе у лечењу Паркинсонове и Алцхајмерове болести.

Значајно индикационо подручје чине антимикробни лекови (кларитромицин). Крка производи и аналгетике, лекове за лечење болести респираторног система, бенигне хиперплазије простате, и дијабетеса типа 2.

Лекови који се издају без рецепта[уреди]

Кркини лекови који се издају без рецепта намењени су превенцији обољевања и лечењу благих облика болести који не захтевају медицинску негу. Они укључују лекове који делују у устима и ждрелу (Septolete) , витамине и минерале (Пиковит и Дуовит), лекове против кашља и прехладе (Хербион), лекове за побољшање меморије и концентрације (Билобил) и аналгетике (Налгесин С).

Лекови за употребу у ветеринарској медицини[уреди]

Кркини лекови за употребу у ветеринарској медицини обухватају антиинфективне лекове, антипаразитарне лекове и инсектициде, продукте за дигестивни тракт и метаболизам, антисептике и дезинфицијенсе.

Лечилишта и туризам[уреди]

Основну делатност производње лекова за употребу у хуманој и ветеринарској медицини Крка допуњује туристичком делатношћу и лечилиштима у оквиру Терми Крка. У саставу Терми Крка налазе се хотели Терме Долењске Топлице, Терме Шмарјешке Топлице, приморски центар Таласо Струњан, Хотел Оточец који је једини хотел у дворцу у Словенији и пословни Хотел Крка. Основна делатност Терми Крка је медицинска рехабилитација кардиоваскуларних болесника и болесника са обољењима респираторног система и са ограниченом покретљивошћу.

Тржишта и пословна мрежа[уреди]

Крка је међународна компанија која 92% својих производа продаје ван Словеније у преко 70 држава света. Компаније и представништва су присутне на скоро свим великим тржиштима, док производне капацитете Крка има у Руској Федерацији, Пољској, Хрватској и Немачкој.

Регија Источна Европа у оквиру Крка Групе је највећа продајна регија са 31% укупне продаје. Одмах иза следе регија Централна Европа са 25% удела у укупној продаји те регије западна Европа и Прекоморска тржишта са кумулативним уделом у продаји од 25%. Поред ових тржишта Крка своје производе продаје у Африци, на Арапском полуострву и на Далеком истоку. Регија Југоисточна Европа у укупној продаји учествује са 13%. Крка у Словенији продаје 8% своје укупне продаје и водећа је фармацеутска компанија на матичном тржишту.[1] Крка послује на тржиштима од Лисабона до Владивостока. Крка има 25 компанија и 20 представништава у иностранству у којима је запослено више од 49,7 % свих запослених у компанији.

Истраживање и развој[уреди]

У 2012. години Крка је регистровала 14 нових производа у 25 фармацеутских облика и јачина: 8 нових лекова који се издају на рецепт, 1 лек који се не издаје на рецепт и 5 нових лекова који се употребљавају у ветеринарској медицини. У различитим државама Крка је добила 612 нових регистрација за различите производе.[3]

Историја[уреди]

Фармацеутска лабораторија Крка основана је 1954. године. Две године касније прерасла је у фабрику лекова. Крка је свој први производ регистровала на домаћем тржишту и направила пробој на страно тржиште шездесетих година прошлог века. У времену након тога Крка је своју понуду проширила са лиценцним препаратима и прибавила своју прву ФДА регистрацију за производњу антибиотика.

Раних 80-их година прошлог века Крка је свој развој усмерила ка производњи сопствених генеричких производа са додатном вредношћу. У истом периоду Крка је започела интензивни развој маркетиншке мреже и јачање своје позиције на Европским тржиштима. Изласком на Љубљанску Берзу 1997. године Крка је транформисана у отворено акционарско друштво. У 2007. години Крка је направила своју прву аквизицију стране компаније. Данас је Крка једна од водећих генеричких фармацеутских компанија у свету.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Aleš Perčič, "Krka povečala prodajo za osem odstotkov", www.finance.si, 24. 1. 2012
  2. Dragana Stanković, Matjaž Polanič, 2013, januar, "Rast prihodkov, marže pa vztrajno padajo", Dnevnik, Slovenija
  3. 3,0 3,1 Zdenka Lindič - Dragaš, 2013, januar, "Prodaja Krke še tretjič presegla milijardo evrov", Delo, Slovenija