К. С. Луис

Преслушајте овај чланак
С Википедије, слободне енциклопедије
Клајв Стејплс Луис
C.s.lewis3.JPG
Датум рођења(1898-11-29)29. новембар 1898.
Место рођењаБелфаст, Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство
Датум смрти22. новембар 1963.(1963-11-22) (64 год.)
Место смртиОксфорд,  Уједињено Краљевство
Најважнија дела

Клајв Стејплс Луис (енгл. Clive Staples Lewis; 29. новембар 189822. новембар 1963) био је британски писац, песник, академик, истраживач средњег века, књижевни критичар, есејиста, приучени теолог, водитељ, предавач, и хришћански апологета. Држао је академске позиције на Универзитету Оксфорд (Магдален Колеџ), 1925-1954, и Универзитету Кембриџ (Магдалена Колеџ), 1954-1963. Он је најпознатији по свом рад на фикцији, посебно "Скревтејпова писама", "Летописи Нарније", и "Свемирска трилогија", и за његове не-фикцијске хришћанске апологетике, као што су "Мере хришћанства", "Чуда", и "Проблем бола".

Луис и, његов колега писац, Џ. Р. Р. Толкин су били блиски пријатељи. Обојица су радили на енглеском факултету на Оксфордском универзитету, и били су активни у неформалној књижевној групи на Окфорд познату као Инклинг. Према Луисовим мемоарима "Изненадила ме срећа" (енгл. Surprised by Joy), био је крштен у цркви у Ирској, али се удаљио од своје вере током адолесценције. Луис се вратио у Англиканску заједницу када је имао 32, због утицаја Толкина и других пријатеља, а постао је "обичан лаик Цркве Енглеске"[1]. Његова вера је дубоко утицала на његов рад, а његов ратни радио који је емитовао хришћанске теме му је донео велики успех.

Оженио се, 1956, америчком списатељицом Џои Дејвидмен; умрла је од рака четири године касније, када је имала 45 година, а Луис је умро 22. новембра 1963. од затајења бубрега, недељу дана пре његовог 65. рођендана. Извештавање медија о његовој смрти је било минимално, пошто су он и колега британски писац Олдус Хаксли умрли истог дана када је амерички председник Џон Ф. Кенеди убијен. На 50. годишњицу његове смрти, 2013, у Луисову част је подигнут споменик у Песничком кутку у Вестминстерској опатији.

Луисови радови су преведени на више од 30 језика и продати у милионима примерака. Књиге које чине "Летописе нарније" су продали највише примерака и су популаризоване су у позоришту, на ТВ, радии, и филму. Његови радови ушли у јавни домен 2014. у земљама у којима ауторска права истичу 50 година након смрти творца, као што је Канада.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Lewis 1997, стр. 6.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]