Пређи на садржај

Легат Миодрага Марковића

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Легат Миодрага Марковића

Легат Миодрага Марковића чини спомен збирка Миодрага Марковића, дугогодишњег југословенског дипломате, рођеног Пожаревљанина, чију окосницу чине слике познатих југословенских уметника међуратног периода. Збирка је основана почетком 1970-тих након што је породица Миодрага Марковића из Београда 1969. године поклонила граду Пожаревцу легат.

Положај и размештај[уреди | уреди извор]

Легат се налази у простору адаптиране зграде некадашње Музичке школе која се налазила у истом дворишту где и зграда Народног музеја што је допринело целини музејског комплекса.

О легату[уреди | уреди извор]

Уговором између породице и града поклоњено је 44 уљаних слика и цртежа. Kолекцију чине слике Милана Kоњовића, Марка Челебоновића, Мила Милуновића, Јована Бјелића, Зоре Петровић, Пеђе Милосављевића, Недељка Гвозденовића, Ивана Табаковића, Ивана Радовића, Васе Поморишца, Љубице Сокић, Михајла Петрова и других.

У састав збирке ушле су и личне ствари Миодрага Марковића, предмети које је користио, бронзана биста Миодрага Марковића и одликовања. Збирка је за јавност отворена 11. октобра 1982. године.[1]

О Миодрагу Марковићу[уреди | уреди извор]

Миодраг Н. Марковић рођен је 4. децембра 1897. године у Пожаревцу. Школовао се у Француској и Енглеској где је развио љубав према сликарству. Децембра 1923. године постављен је за приправника Министарства иностраних послова Kраљевине Југославије, а 1939. за саветника амбасаде у Берлину. После Другог светског рата радио је у Министарству спољних послова, а једно време радио је и као генерални конзул у Њујорку. Велики део свог живота је провео дружећи се са познатим југословенским сликарима тог доба, стварајући паралелно уметничку збирку коју је крајем живота поклонио граду Пожаревцу.[2] Преминуо је 1969. године у Опатији, а сахрањен у Београду на Новом гробљу.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Legat Miodraga Markovića”. Portal Trag (на језику: српски). 22. 12. 2020. 
  2. ^ „Legat Miodraga Markovića – Turistička organizacija Grada Požarevca” (на језику: српски). 
  3. ^ „Radovi na zgradi u kojoj je smešten legat diplomate Miodraga Markovića”. www.hitradio.rs (на језику: енглески). 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]