Липси

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 37° 18′ С. г. ш., 26° 45′ И. г. д.

Липси (Λειψοί)
Липси
Највећи град: Хорио
Становништво: 698 ст. (2001)
Географске координате: 37° 18´ с. г. ш.
26° 45´ и. г. д.
Површина: 17,35 km²
Највећа ширина: 4 km
Највећа дужина: 8 km
Највиши врх: Скафи, 277 m
Врста острва: морско
Водена маса : Егејско море
Државе: Застава Грчке Грчка

Липси (грчки грч. Λειψοί, Leipsoi) је једно од острва у острвској скупини Додеканеза у источној Грчкој. Управно острво припада округу Калимнос у оквиру Периферији Јужни Егеј, где са околним острвцима и хридима чини посебну општину. Главно место на острву је градић Хорио.

Природни услови[уреди]

Липси је острво Додеканеза мање величине. Најближа острва су му Лерос на 10 km ка југу и Патмос на 12 km ка западу. Острво је планинско и каменито, састављено највише од кречњачких стена. Обала Липсија је разуђена, са више малих залива са скривеним плажама.

Клима Липсија је средоземна са дугим, сушним летима и благим и кишовитим зимама. Мањак падавина је значајно ограничење, али постоје богати подземни извори. Због тога је биљни и животињски свет много богатији него на неким околним острвима.

Становништво[уреди]

Главно становништво на Липсију су Грци. Халки спада у средње густо насељена острва међу значајинијим острвима Додеканеза, а развој туризма током протеклих 20-ак година допринео је просперитету острва и смањењу пада броја становника.

Привреда[уреди]

Данас се привреда Липсија све више заснива на туризму, а све мање на традиционалним поморству и пољопривреди (маслине, винова лоза, мање јужно воће).

Спољашње везе[уреди]