Халки

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 36° 14′ С. г. ш., 27° 34′ И. г. д.

Халки (Χάλκη)
Халки
Највећи град: Хорио
Становништво: 313 ст. (2001)
Географске координате: 36° 14´ с. г. ш.
27° 34´ и. г. д.
Површина: 28 km²
Највећа ширина: 4 km
Највећа дужина: 10 km
Највиши врх: 601 m
Врста острва: морско
Водена маса : Егејско море
Државе:  Грчка

Халки (грчки грч. Χάλκη, Halki) је једно од острва у острвској скупини Додеканеза у источној Грчкој. Управно острво припада округу Родос у оквиру Периферији Јужни Егеј, где са околним острвцима и хридима чини посебну општину. Главно место на острву је градић Хорио.

Природни услови[уреди]

Халки је острво Додеканеза мање величине. Најближа острва су му Родос на 10 km ка истоку и Тилос на 20 km ка северу. Острво је планинско и каменито, састављено највише од кречњачких стена. Обала Халкија је слабо разуђена, са пар сасвим малих залива са скривеним плажама.

Клима Халкија је средоземна са дугим, сушним летима и благим и кишовитим зимама. Недостатак воде је значајно ограничење. Због тога је биљни и животињски свет много оскуднији него на неким околним острвима.

Становништво[уреди]

Емпорио, главна лука на Халкију

Главно становништво на Халкију су Грци. Халки спада у ретко насељена острва међу значајинијим острвима Додеканеза, а развој туризма током протеклих 20-ак година допринео је просперитету острва и смањењу пада броја становника.

Привреда[уреди]

Данас се привреда Халкија све више заснива на туризму, а све мање на традиционалним поморству и пољопривреди (маслине, винова лоза, мање јужно воће).

Спољашње везе[уреди]