Халки

С Википедије, слободне енциклопедије
Халки (Χάλκη)
Географија
Површина28 km2
Дужина10 km
Ширина4 km
Висина601 m
Администрација
Највећи градХорио
Демографија
Становништво313  (2001)
Густина ст.11,18 стан./km2

Халки (грч. Χάλκη, Halki) је једно од острва у острвској скупини Додеканеза у источној Грчкој. Управно острво припада округу Родос у оквиру Периферији Јужни Егеј, где са околним острвцима и хридима чини посебну општину. Главно место на острву је градић Хорио.

Природни услови[уреди | уреди извор]

Халки је острво Додеканеза мање величине. Најближа острва су му Родос на 10 km ка истоку и Тилос на 20 km ка северу. Острво је планинско и каменито, састављено највише од кречњачких стена. Обала Халкија је слабо разуђена, са пар сасвим малих залива са скривеним плажама.

Клима Халкија је средоземна са дугим, сушним летима и благим и кишовитим зимама. Недостатак воде је значајно ограничење. Због тога је биљни и животињски свет много оскуднији него на неким околним острвима.

Становништво[уреди | уреди извор]

Емпорио, главна лука на Халкију

Главно становништво на Халкију су Грци. Халки спада у ретко насељена острва међу значајинијим острвима Додеканеза, а развој туризма током протеклих 20-ак година допринео је просперитету острва и смањењу пада броја становника.

Привреда[уреди | уреди извор]

Данас се привреда Халкија све више заснива на туризму, а све мање на традиционалним поморству и пољопривреди (маслине, винова лоза, мање јужно воће).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]