Агатонизи

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 37° 28′ С. г. ш., 26° 58′ И. г. д.

Агатонизи (Αγαθονήσι)
Агатонизи
Највећи град: Мегало Хорио
Становништво: 158 ст. (2001)
Географске координате: 37° 28´ с. г. ш.
26° 58´ и. г. д.
Површина: 17,35 km²
Највећа ширина: 3,5 km
Највећа дужина: 7 km
Највиши врх: Микро Хорио, 209 m
Врста острва: морско
Водена маса : Егејско море
Државе:  Грчка

Агатонизи (грчки грч. Αγαθονήσι, Agathonisi) је једно од острва у острвској скупини Додеканеза у источној Грчкој. Управно острво припада округу Калимнос у оквиру Периферији Јужни Егеј, где са околним острвцима и хридима чини посебну општину. Главно место на острву је градић Мегало Хорио.

Природни услови[уреди]

Агатонизи је острво Додеканеза мање величине. Најближа острва су му Липси на 22 km ка југозападу и Самос на 20 km ка северу. Турска обала је на 17 км источно. Острво је планинско и каменито, састављено највише од кречњачких стена. Обала Агатонизија је разуђена, са више малих залива са скривеним плажама.

Клима Агатонизија је средоземна са дугим, сушним летима и благим и кишовитим зимама. Мањак падавина је значајно ограничење, а оскудни су и подземни извори. Због тога је биљни и животињски свет оскуднији него на неким околним острвима.

Становништво[уреди]

Лука на Агатонизију

Главно становништво на Агатонизију су Грци. Халки спада у средње густо насељена острва међу значајинијим острвима Додеканеза, а развој туризма током протеклих 20-ак година допринео је просперитету острва и смањењу пада броја становника.

Привреда[уреди]

Данас се привреда Агатонизија све више заснива на туризму, а све мање на традиционалним поморству и пољопривреди (маслине, винова лоза, мање јужно воће).

Спољашње везе[уреди]