Агатонизи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Агатонизи (Αγαθονήσι)
Агатонизи
Агатонизи
Географија
Координате
Површина 17.35 km2
Висина 209 m
Највиши врх 209 m
Геологија морско
Демографија
Популација
Густина насељености
Највећи град Мегало Хорио

Агатонизи (грчки грч. Αγαθονήσι, Agathonisi) је једно од острва у острвској скупини Додеканеза у источној Грчкој. Управно острво припада округу Калимнос у оквиру Периферији Јужни Егеј, где са околним острвцима и хридима чини посебну општину. Главно место на острву је градић Мегало Хорио.

Природни услови[уреди]

Агатонизи је острво Додеканеза мање величине. Најближа острва су му Липси на 22 km ка југозападу и Самос на 20 km ка северу. Турска обала је на 17 км источно. Острво је планинско и каменито, састављено највише од кречњачких стена. Обала Агатонизија је разуђена, са више малих залива са скривеним плажама.

Клима Агатонизија је средоземна са дугим, сушним летима и благим и кишовитим зимама. Мањак падавина је значајно ограничење, а оскудни су и подземни извори. Због тога је биљни и животињски свет оскуднији него на неким околним острвима.

Становништво[уреди]

Лука на Агатонизију

Главно становништво на Агатонизију су Грци. Халки спада у средње густо насељена острва међу значајинијим острвима Додеканеза, а развој туризма током протеклих 20-ак година допринео је просперитету острва и смањењу пада броја становника.

Привреда[уреди]

Данас се привреда Агатонизија све више заснива на туризму, а све мање на традиционалним поморству и пољопривреди (маслине, винова лоза, мање јужно воће).

Спољашње везе[уреди]