Сикинос

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 36° 41′ С. г. ш., 25° 07′ И. г. д.

Сикинос (Σίκινος)
Сикинос
Највећи град: Сикинос
Становништво: 238 ст. (2001)
Географске координате: 36° 41´ с. г. ш.
25° 07´ и. г. д.
Површина: 42,7 km²
Највећа ширина: 7,5 km
Највећа дужина: 15 km
Највиши врх: Трулос, 552 m
Врста острва: морско
Водена маса : Егејско море
Државе: Застава Грчке Грчка

Сикинос (грчки грч. Σίκινος) је једно од острва у групацији Киклада у Грчкој. Управно острво припада округу Санторини у оквиру Периферији Јужни Егеј, где са околним острвцима и хридима чини засебну општину.

Природни услови[уреди]

Предео на Сифносу

Сикинос је једно од острва Киклада средње величине. Престоница Атина је на 180 km удаљености ка северу. Најближа околна острва су на око 10 km раздаљине: Иос ка истоку и Фолегандрос на западу. Острво је слабо разуђено и озразито планинско.

Сикинос спада у острва Киклада која су положена даље од копна, што повезано са сушном средоземном климом проузрокује сталан недостатак воде. Због тога је Сифнос сушан и каменит, а биљни и животињски свет су такође особени за ову климу. Од гајених култура доминирају винова лоза и маслина.

Историја[уреди]

"Хероон“, древна гробница, претворена у цркву.

За Сиконос, као и за целокупне Кикладе, је необично важно раздобље касне праисторије, тзв. Кикладска цивилизација, зависна и блиска Критској. Током старе Грчке Сикинос је познат по вину, по чему је тада називан „Оине“ ("Вински"). После тога Сикиносом је владао стари Рим, а затим и Византија. 1204. г. после освајања Цариграда од стране Крсташа Киклади потпадају под власт Млечана, под којима остају дуго, до 16. века, када нови господар постаје османско царство. Становништво Сикиноса није било укључено значајније у Грчки устанак 20их година 19. века, али је острво одмах припало новооснованој Грчкој. Међутим, развој нове државе није спречио велико исељавање месног становништва у 20. веку. Последњих деценија ово је донекле умањено развојем туризма.

Становништво[уреди]

Главно становништво на Сикиносу су Грци. Данас има свега око 250 стално насељених становника, али их је раније било много више. Они живе у два мала насеља на острву.

Привреда[уреди]

Привреда Сикиноса се данас заснива највише на туризму и поморству, а све мање на традициналној пољопривреди (винова лоза, маслине, мање јужно воће).

Спољашње везе[уреди]