Лефкада

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 38° 43′ 4′′ С., 20° 38′ 38′′ И.

Лефкада (Λευκάδα)
Лефкада
Највећи град: Лефкада
Становништво: 21.414 (2001)
Површина: 336 km²
Највећа ширина: 15 km
Највећа дужина: 30 km
Врста острва: морско
Водена маса : Јонско море
Државе: Застава Грчке Грчка
Из свемира
Типичан пејзаж на острву

Лефкада (грч. Λευκάδα) је грчко острво које припада групи Јонских острва. У управној подели грчке Лефкада је заједно са неколико мањих околних острва чини округ Лефкаду. Најважније и највеће место је истоимени град Лефкада.

Природни услови[уреди]

Укупна површина острва је преко 300 km² (близу 90% префектуре). Острво је одвојено од копна узаним мореузом, широким око 2 km, данас премошћеним мостом на баржама. Северно од Лефкаде налази се Крф, а јужно Кефалонија и Итака. Лефкада је углавном кршевита и брдовита. Постоји и неколико малих плодних долина.

Клима на острву је средоземна са дугим и топлим летима и благим и кишовитим зимама. Биљни и животиски свет је особен за Средоземље. Гајене културе се гаје у неколико малих долина - маслина, винова лоза, агруми, поврће и воће.

Историја[уреди]

Лефкада је насељена још од праисторијиског доба. Лежи севернозападно од полуострва Пелопонеза, а северно од острва Кефалоније у Јонском мору, и у данашње време припада Грчкој.

У средњем веку острво је припадало Византији. Средњоевековни дворац, италијанског имена Santa Maura основала је италијанска владајућа фамилија Токо (Tocco).

Турци су држали острво под контролом више пута. Почевши од 1479. до 1502. и од 1504. до 1684. Острво су заузели још једном, али кратко, од 1715. до 1716. То је било једино Јонско острво које су Турци контролисали. 1716. године Млетачка република је повратила острво под своју управу, које је поседовала од 1684. завршно са 1797-ом годином. 1864. Лефкада је припојена Грчкој краљевини.

Први модернији опис о острву урадио је надвојвода Лудвиг Салватор (Erzherzog Ludwig Salvator)

Становништво[уреди]

Грци чине претежно становништво на острву. Међутим, лети овде борави много странаца - туриста.

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Плажа Ајос Јоанис, јужно од града Лефкаде

(на грчком и енглеском)