Луј Никола Воклен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Луј Никола Воклен

Louis Nicolas Vauquelin.jpg
Луј Никола Воклен

Општи подаци
Датум рођења 16. мај 1763.
Место рођења Сен Андре д'Еберто (Француска)
Датум смрти 14. новембар 1829.
Место смрти Сен Андре д'Еберто (Француска)
Рад

Луј Никола Воклен (фр. Louis Nicolas Vauquelin; Сен Андре д'Еберто, 16. мај 1763Сен Андре д'Еберто, 14. новембар 1829) је био француски хемичар, који је познат по открићу хрома и раздвајању берилијума.

Детињство и младост[уреди]

Воклен је рођен 16. маја 1763. у Нормандији у Француској. Прва искуства са хемијом имао је као лабораторијски асистент у апотеци у Руану. После извесног времена радио је као асистент у лабораторији Антоана де Фуркроа, француског хемичара и члана академије наука. Након тога преселио се у Париз, а 1791. постао је члан академије наука. Од тога времена помагао је и као уредник једног угледног хемијскога часописа. За време Револуције напустио је Француску, да би се касније вратио.

Доприноси хемији[уреди]

У почетку је радио под надзором других хемичара, да би касније објављивао радове као коаутор, али од 1790 почиње да објављује и властите чланке. Укупно је објавио 376 различитих чланака. Већином се радило о једноставним описима пажљивих и дугих аналитичких опеарација. Током 1798. успео је да раздвоји берилијум екстракцијом из драгога камена берила. Хром је открио 1797. у црвеној рудачи из Сибира. Успео је да добије течни амонијак на атмосферском притиску.

Каснија достигнућа и доприноси[уреди]

Од 1809. постао је професор на Универзитету у Паризу наследивши преминулога Фукроа. Током 1816. постао је члан Шведске академије наука. Заједно са својим тадашњим асистентом, а касније славним хемичарем Пјером Жаном Робикеом открио је 1806. аспарагин издвојивши га из шпаргли. Први је открио и изоловао камфорску и кинску киселину.

Спољашње везе[уреди]