Манастир Рукумија

С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Рукумија
Основни подаци
ЈурисдикцијаЕпархија браничевска
Оснивање14. век
Управникигуман Симеон (Станчетић)
МестоБрадарац
Држава Србија

Манастир Рукумија је српски православни манастир који се налази недалеко од Пожаревца, на путу за Дрмно и Костолац, у атару села Брадарац, у браничевској епархији Српске православне цркве.[1][2]

Историја[уреди | уреди извор]

Први помен и детаљни опис Рукумије оставио је Максим Ратковић 1733. године. По њему црква је посвећена Св. Вазнесењу Господа Исуса Христа, сазидана је од камена и била је засведена каменим сводом. Кровни покривач био је од црепа, а поред олтара и наоса црква је имала и дрвену припрату у којој је био гроб Мартирија Синајита. Црква је била малих димензија, све до Првог српског устанка, кад су је Турци гушењем устанка, порушили.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Данашња црква манастира Рукумије има врло једноставну форму, једнобродне је основе са припратом на западној и полукружном апсидом на источној страни. Писани подаци говоре да је цркву живописао 1829. године Молер Јања. Данашњи живопис, а то потврђује и натпис на јужном зиду цркве урадио је монах Наум Андрић 1971. године. Живопис је рађен у „ал секо“ техници, у композиционом смислу је класичан и у потпуности је у складу са православном иконографијом. Живопис је доста страдао у пожару 1978. године, а поједине фреске су толико потамнеле да се ликови нису могли препознати. Године 1994. рестауриран је, ретуширан од стране руског фрескописца Александра Точилова. У Рукумији се налазе мошти преподобног Синајита Мартирија.

Постанак[уреди | уреди извор]

Народна легенда везује постанак манастира за народну песму Бог ником дужан не остаје и страдање сестре Јелице које је описано у њему. Према песми, коњи су растргли сестру Јелицу коју је невино оптужила њена снаха и тамо где су пале њене очи, руке, брада и она сама, настали су манастири:

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Манастир Рукумија”. Путевима православља. Приступљено 8. 2. 2019. 
  2. ^ „MANASTIR RUKUMIJA-Legenda o Jelici Devojci – GOLD RADIO Branicevo” (на језику: енглески). Приступљено 23. 1. 2021. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]