Мези

С Википедије, слободне енциклопедије
Племена у Тракији

Мези или Мизи (лат. Moesi, грч. Μυσοί), Межани или Мижани, су били трачко племе које је у 1. веку п. н. е. насељавало област између Доњег Дунава и планине Балкан.

Покорени су од римског императора Марка Краса 29. године п. н. е. и касније романизовани.

По освајању Мезије, Крас је претвара у римску провинцију која се простирала на данашњој територији уже Србије. Даљи напредак ова провинција доживљава у време цара Тиберија када се проширује на простор данашње Србије и север данашње Бугарске све до ушћа Дунава у Црно море а на југу се простире до планине Балкан. Под владавином цара Домицијана Мезија је подељена на Мезију Супериор (Горња Мезија) и Мезију Инфериор (Доња Мезија).

Порекло[уреди | уреди извор]

Претпоставља се да су током бронзаног доба Мизи насељавали земље источно од Мораве и Дунава, а касније мигрирали на југоисток у Малу Азију, све до Месопотамије, о чему сведоче археолошка налазишта Брњичке групе. Херодот у својим списима говори да су пред Тројански рат Мизи прешли Босфор и дошли до Јонског мора[1]. Након пропасти Хетитске државе почео је други талас миграције Миза ка Малој Азији. Након напуштања Мале Азије долазе на Балкан крајем 1312. века п. н. е, и тамо налазе Хетитску империју у стању пропадања.[2]

Хомер у својој „Илијади“ помиње Мизе као савезнике Тројанаца. Страбон говор о њима да су дошли са Дунава током Тројанског рата и населили места где су пре њих живели Фригијци[3]. По њима се подручје на северозападу зове Мезија. Њихов језик, по Страбону, је био „мешавина“ су фригијског и лидијског језика.

Антика[уреди | уреди извор]

У доба ране антике Мези су били под влашћу краљева древне Македоније и очигледно доживели знатан старогрчки утицај.

После освајања Македоније и даље ширење царства, Римљани почињу да ратује са подунавским племенима. Мези се тада удружују у савезе са сродним илирско-трачким племенима, са којим су до тада имали затегнуте односе због сукоба око пашњака. Тако су често били у сукобу са Скордисцима, Трибалима, Бесима и др. Најпознатији центар заједнице племена Меза је дуж реке Цибрице у Бугарској.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Геродот, История, 7, 20
  2. ^ K. Bittel, Die archäologische Situation in Kleinasien um 1200 v. Chr. und während der nachfolgenden vier Jahrehunderte. — Griechenland,. die Ägäis und die Levante während der «Dark Ages». Wien, Verlag der Österr. Akad. d. Wiss.: 1983, 25 — 65.
  3. ^ Страбон, География, VII, 3.10; XII,3.3

Литература[уреди | уреди извор]