Међународна банка за обнову и развој

Из Википедије, слободне енциклопедије
Међународна банка за обнову и развој
Скраћеница IBRD
Оснивање 1944.
Тип

развојно финансијска

институција
Правни статус активан
Седиште Вашингтон, САД
Чланови 189 држава
Председник Jim Yong Kim
Матична организација групација Светске Банке
Веб-сајт www.worldbank.org/ibrd

Међународна банка за обнову и развој, ИБРД; (енгл. International Bank for Reconstruction and Development) је једна од пет институција које чине групацију Светске банке. Основана је 27. децембра 1945, после ратификације међународних споразума постигнутих на Монетарној и финансијској конференцији Уједињених нација од 1. до 22. јула 1944 у Бретон Вудсу, Њу Хемпширу. ЕБРД је међународна организација чија је оригинална мисија била је да финансира обнову нација разорених за време Другог светског рата. Тренутно, своју мисију је проширила у борби против сиромаштва финансиском помоћи државама. Њен рад се одржава кроз плаћањима како је то регулисано од стране држава чланица.

ЕБРД даје зајмове владама, и јавним предузећима, увек под државном (или „суверена“) гаранцијом отплате под општим условима. Средства за ове позајмице долазе првенствено од издавања обвезница Светске банке на светском тржишту капитала - обично 12-15 милијарди долара годишње. Ове обвезнице се оцењују рејтингом ААА (највиши могући). Због кредитног рејтинга ИБРД-а, у могућности је да позајмљује уз релативно ниске каматне стопе. Пошто већина земаља у развоју има значајно ниже кредитне рејтинге, ИБРД може кредитирати земље са каматним стопама које су обично прилично атрактивне за њих, чак и након додавања мале марже (око 1%) за покривање административних трошкова.

Позајмице и кредити ИБРД-а за 2005. годину

Чланство[уреди]

Земље чланице ИБРД-а

Чланови су ИБРД-а су 186 земаља чланица УН-а и Косово. Најновији члан је Тувалу, који се придружио у 2010. години. Сви чланови ИБРД-а су и чланова ММФ-а, и обратно.

Земље чланице УН-а које нису чланови су: Куба, Северна Кореја, Андора, Монако, Лихтенштајн, Науру, Кукова Острва, Нијуе, Ватикан и остале државе са ограниченим признање.

Види још[уреди]