Међународна банка за обнову и развој

С Википедије, слободне енциклопедије
Међународна банка за обнову и развој
Logo-World-Bank-IBRD-IDA.svg
СкраћеницаИБРД
Датум оснивања1944.
Типразвојно финансијска институција
Правни статусактиван
СедиштеВашингтон, САД
Чланови189 држава
Председник Светске банкеDavid Malpass
 САД
Матична организацијаГрупа Светске банке
Веб-сајтwww.worldbank.org/ibrd

Међународна банка за обнову и развој, ИБРД; (енгл. International Bank for Reconstruction and Development) је једна од пет институција које чине групацију Светске банке. Основана је 27. децембра 1945, после ратификације међународних споразума постигнутих на Монетарној и финансијској конференцији Уједињених нација од 1. до 22. јула 1944 у Бретон Вудсу, Њу Хемпширу. ИБРД је међународна организација чија је оригинална мисија била је да финансира обнову нација разорених за време Другог светског рата. Тренутно, своју мисију је проширила на борбу против сиромаштва финансијском помоћи државама. Њен рад се одржава кроз плаћања како је то регулисано од стране држава чланица.

ИБРД даје зајмове владама, и јавним предузећима, увек под државном (или „суверена“) гаранцијом отплате под општим условима. Средства за ове позајмице долазе првенствено од издавања обвезница Светске банке на светском тржишту капитала - обично 12-15 милијарди долара годишње. Ове обвезнице се оцењују рејтингом ААА (највиши могући). Због кредитног рејтинга ИБРД-а, у могућности је да позајмљује уз релативно ниске каматне стопе. Пошто већина земаља у развоју има значајно ниже кредитне рејтинге, ИБРД може кредитирати земље са каматним стопама које су обично прилично атрактивне за њих, чак и након додавања мале марже (око 1%) за покривање административних трошкова.

Позајмице и кредити ИБРД-а за 2005. годину

Чланство[уреди | уреди извор]

Земље чланице ИБРД-а

Чланови су ИБРД-а су 186 земаља чланица УН-а и Косово. Најновији члан је Тувалу, који се придружио у 2010. години. Сви чланови ИБРД-а су и чланова ММФ-а, и обратно.

Земље чланице УН-а које нису чланови су: Куба, Северна Кореја, Андора, Монако, Лихтенштајн, Науру, Кукова Острва, Нијуе, Ватикан и остале државе са ограниченим признање.

Види још[уреди | уреди извор]