БРИКС

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Мапа чланица БРИКС-а

Брикс (енгл. BRICS) је енглеска скраћеница и економски појам који се односи на растући развој привредног потенцијала Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Имплицитно, тиче се економског савезништва ових комплементарних привреда. Појам је увео Џим О’Нијл из корпорације за глобална финансијска истраживања Голдман Сакс, а врло брзо је прихваћен у јавности, нарочито у медијима, до те мјере да га већина извора вијести из глобалних финансија користе без много објашњења. Састанак званичника ових држава, одржан на љето 2008. године у Јекатеринбургу, назван је самит Брик.

Групу су првобитно чиниле Бразил, Русија, Индија и Кина. Јужноафричка Република је члан ове групе од 13. априла 2011.

Самит у Бразилу 2014[уреди]

На Самиту БРИКС-а одржаном у Бразилу 2014 донето је неколико важних одлука, међу којима и одлука о оснивању нове Развојне банке и заједничког монетарног фонда који ће бити пандан ММФ-у. Како је на Самиту изјавио руски председник Владимир Путин, ови пројекти обезбедиће независност земаља БРИКС-а од финансијске политике западних држава. Почетан капитал развојне банке је 50 милијарди долара.[1]

Тренутни лидери[уреди]

БДП БРИКС 2011

Спољашње везе[уреди]

  • ^ „BRICS information portal”. BRICS (на језику: енглески). Архивирано из оригинала на датум 22. 03. 2017. Приступљено 2018-02-14.